Επιχειρήσεις από ένα ευρύ πεδίο κλάδων όπως η ενέργεια και οι κατασκευές, τα τρόφιμα και ποτά, ο τουρισμός και τα ακίνητα, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα καλλυντικά, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η ναυτιλία και ο ναυτιλιακός εξοπλισμός, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και η πολιτιστική βιομηχανία, συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή και στις εργασίες του επιχειρηματικού φόρουμ που διεξήχθη στις 4 Νοεμβρίου 2019 στη Σαγκάη στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δείτε επίσης: Πρόσκληση Μητσοτάκη προς τους Κινέζους μελοντικούς επισκέπτες
Συμμετείχαν 93 εκπρόσωποι από 62 συνολικά ελληνικές εταιρείες και συλλογικούς επιχειρηματικούς φορείς ενώ όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του οργανισμού Enterprice Greece, αξιοσημείωτη και ιδιαίτερα δυναμική ήταν και η παρουσία εκπροσώπων κινεζικών επιχειρήσεων.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Στο πλαίσιο των πρωινών εργασιών του φόρουμ που περιελάμβανε χαιρετισμό και τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και εκπροσώπων του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου (MOFCOM) και της Ένωσης Επιμελητηρίων Σαγκάης, παρουσίαση των επενδύσεων της COSCO στην Ελλάδα και της KLEEMANN στην Κίνα, καθώς και συζήτηση για τις προοπτικές ανάπτυξης διμερούς συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού με την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και του γενικού γραμματέα Τουριστικής Ανάπτυξης, Κων. Λούλη, συμμετείχαν 276 εκπρόσωποι από 157 κινεζικές επιχειρήσεις και κινεζικούς φορείς.
Κατά τη διάρκεια των απογευματινών εργασιών που περιλάμβαναν κατά κύριο λόγο τις διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις, πραγματοποίησαν συνολικά 315 συναντήσεις μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων και των 213 εκπροσώπων κινεζικών εταιρειών στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του φόρουμ. Το σύνολο των κινεζικών εταιρειών που συμμετείχε στις διμερείς επαφές ανήλθε σε 132 συνολικά.
Μεταξύ αυτών, συμμετείχαν σημαντικά ονόματα όπως: Bank of China, China Development Bank, Juneyao Group/Junyao Air, COSCO Shipping, State Power Investment Corporation (SPIC), China Three Gorges International, Futong Group, ZTE, Huawei, Tencent Technology, Penglai Zhingbai Jinglu Ship Industry, Ningbo Tongzhou Ship Engineering.
Την επόμενη μέρα, με την επίσκεψη του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χi Jinping στο Ελληνικό Εθνικό Περίπτερο, άνοιξε τις πύλες της η δεύτερη China International Import Expo. Ο Πρόεδρος της Λ.Δ. της Κίνας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κ. Φραγκογιάννη, ξεναγήθηκαν στο ελληνικό περίπτερο από τον Γεώργιο Φιλιόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο του Enterprise Greece.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «στο Εθνικό περίπτερο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιπλανηθεί στα στενά της Σαντορίνης και να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα της Οίας, μέσω εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας, ενώ στο Gastronomy Bar μπορεί να δοκιμάσει ελληνικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, μέλι, τυριά, εκλεπτυσμένα τοπικά κρασιά κ.α.».
Tαυτόχρονα, στο περίπτερο λειτουργεί έκθεση κοσμημάτων με θέμα «Καρποί και Σύμβολα», που φιλοξενήθηκε πρόσφατα στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών αλλά και έκθεση με αντίγραφα αρχαιοτήτων, υπό την επιμέλεια του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Πρόεδρος της Λ.Δ. της Κίνας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα στην έκθεση κοσμημάτων και στην έκθεση του υπουργείου Πολιτισμού, όπου εστίασε στις προτομές του Ομήρου και του Ιπποκράτη.
Ο δε Έλληνας Πρωθυπουργός, κλείνοντας την επίσκεψή του στο Εθνικό Περίπτερο πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Αlibaba, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το κλαδικό περίπτερο, όπου συνομίλησε με τους Έλληνες εκθέτες».