Σε έναν άξονα με ακρωνύμια την συλλογικότητα και την παραγωγή υψηλής ποιότητας εμφιαλωμένου οίνου, τα μέλη της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» – Μακεδονία, Θράκη, Ηπειρος- στο εστιατόριο Aleria με αφορμή τον εορτασμό των 20 ετών των ΒορΟινών ανακοίνωσαν πλήθος δράσεων για το 2025.
Τα ΒορΟινά φέτος γιορτάζουν τα 20 τους χρόνια με εκδηλώσεις γευσιγνωσίας οίνων και αποσταγμάτων των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος», όπως η εκδήλωση που έγινε στις 3 Φεβρουαρίου στο Ωδείο Αθηνών. Στα τραπέζια των Οινοποιών παρουσιάστηκε ο πλούτος του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, από τον Όλυμπο στην Ήπειρο και από εκεί, σε όλη τη Μακεδονία. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όλα τα στυλ κρασιών, λευκά, blanc de noir, orange, ροζέ και ερυθρά, ήρεμα και αφρώδη, ξηρά, ημίξηρα, ημίγλυκα και γλυκά, μονοποικιλιακά ή σε χαρμάνια, αλλά και εντυπωσιακά αμπελοοινικά αποστάγματα, ακόμη και μακρόχρονης παλαίωσης.
Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, τα Χριστούγεννα καθώς σε άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και χώρες του εξωτερικού.
Κάθε κρασί, ένα ταξίδι,
Εκδηλώσεις οινογευσίας που χαράσσουν την πορεία τους Πάνω στους Δρόμους του Κρασιού, εκθέσεις στην πορεία του χρόνου, αλλά και θεματικές γευστικές δοκιμές με άξονα το ρητό Κάθε κρασί, ένα ταξίδι, εκπαιδευτικά σεμινάρια που απευθύνονται κυρίως σε ιδιοκτήτες και εργαζόμενους επιχειρήσεων, οινοτουριστικές προτάσεις και πολλά άλλα ακόμα σχεδιάζει η Ενωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, –η μόνη Ενωση στην Ελλάδα που δουλεύει συλλογικά με αποτέλεσμα πάνω σε 7 στόχους που είναι: η ανάδειξη του επώνυμου τυποποιημένου ελληνικού κρασιού που παράγουν τα μέλη της. Η εκπαίδευση και ενημέρωση επαγγελματιών και καταναλωτών του κρασιού Η προστασία και ανάδειξη των περιοχών και ονομασιών προέλευσης και των γηγενών ποικιλιών του αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος. Η στήριξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών δραστηριοτήτων με κεντρικό άξονα το αμπέλι και το κρασί. Η συμβολή στη δημιουργία και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού θεσμικού και νομικού πλαισίου που αφορά τον αμπελοοινικό κλάδο. Η προαγωγή του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού για το ελληνικό κρασί. Η συμμετοχή και συνεργασία με διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς.
Από το 2006 έως και σήμερα
Την επιτυχημένη της πορεία στο χρόνο η Ενωση την οφείλει στη κινητοποίηση για συλλογική δουλειά και των 10 διοικητικών συμβουλίων και μελών αυτών, από το πρώτο το 2006 με πρόεδρο τον κον Γεροβασιλείου Ευάγγελο μέχρι και το σημερινό στο νυν διοικητικό συμβούλιο από το 2024 με πρόεδρο της κα Σίντου Ελένη, διευθύνων σύμβουλο τον κον Κεχρή Στυλιανό και αντιπρόεδρο της κα Γεροβασιλείου Μαριάνθη. Την κα Ανθίδου Αλεξάνδρα διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ της Ένωσης και άλλους πολλούς, φίλους και καταναλωτές.