Μετά από την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου CubeSat στο πλαίσιο του Ελληνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων κορυφαίοι ομιλητές από την κυβέρνηση, την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων και δυναμικών startups δίνουν το παρών στο Greek Space TechForum για όλες τις προοπτικές και τις προκλήσεις του ελληνικού Διαστημικού Οικοσυστήματος.

Το διεθνές συνέδριο διοργανώνει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ethosEVENTS, με τη συνδιοργάνωση της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) του Corallia.

Το 2ο Greek Space Tech Forum διεξάγεται στο Ωδείο Αθηνών. Έρχεται να αναδείξει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός δυναμικού οικοσυστήματος που μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, δημιουργώντας μικροδορυφόρους, εξαρτήματα και νέες τεχνολογικές εφαρμογές.

Για την διαστημική πορεία που έχουν χαράξει τα Ηνωμένα Αραβικά εμιράτα, ένα παράδειγμα προς μίμηση, μίλησε κατά τη διάρκεια του θεσμικού χαιρετισμού ο κ. κ.Ali Obaid Al Dhaheri Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of the United Arab Emirates to the Hellenic Republic.

“Θα επιχειρήσω να ρίξω φως για το τι συμβαίνει στην βιομηχανία του διαστήματος. Είναι τιμή μου που βρίσκομαι σε αυτό το εξαιρετικό συνέδριο. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στους διοργανωτές της συνδιάσκεψης που μας φιλοξενούν εδώ. Τα διαστημικά προγράμματα δεν είναι μόνο επιστημονικά αλλά έχουν οφέλη για όλη την κοινωνία. Τα ΗΑΕ έχουν γίνει ένας σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά με επενδύσεις και δέσμευση στην καινοτομία. Κάποτε κάτι που φάνταζε ως όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Η βιομηχανία του διαστήματος μας δίνει ευκαιρία για τεχνολογικά ταξίδια και συνέργειες σε διεθνές επίπεδο. Το Dubai Sat ήταν το πρώτο ορόσημο της παρουσίας μας και έχουμε κάνει 25 εκτοξεύσεις δορυφόρων και έχουμε επενδυσει 10 δισ.. Σήμερα μπορούμε να κατασκευάσουμε δορυφόρους που δίνουν υπηρεσίες σε πάνω από το 80% της κοινότητας. Για να πρωθήσουμε περισσότερο την δυναμική συστήσαμε εθνικό ταμείο διαστήματος με 820 εκατ αρχικό κεφάλαιο, που στοχεύει στην ανάπτυξη ταλέντου και ανάπτυξη projects. Το 2021 τα ΗΑΕ έγιναν το πέμπτο κράτος, διεθνώς, που μπήκε σε τροχιά και φτάσαμε μέχρι τον Άρη, και συνεργαστήκαμε με ηγέτες του χώρου. Τα ΗΑΕ επιχειρούν να αναδείξουν ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα για να φτάσουμε μέχρι τον Δία. Αυτό είναι το πλάνο μας για το μέλλον. Αυτή η αποστολή θα καταστήσει τα ΗΑΕ ως έναν παγκόσμιο παίκτη στον τομέα του διαστήματος” ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρέσβης.

Η ομιλία του:

Είναι τιμή να απευθύνομαι σε εσάς σήμερα σε αυτήν την εκλεκτή συγκέντρωση, αφιερωμένη στην προώθηση της επιστήμης του διαστήματος, της καινοτομίας και της διεθνούς συνεργασίας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οικοδεσπότες για την οργάνωση αυτού του συνεδρίου, το οποίο υπογραμμίζει τη παγκόσμια σημασία της εξερεύνησης του διαστήματος ως κινητήρια δύναμη της επιστημονικής ανακάλυψης, της βιωσιμότητας και της συνεργασίας.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα ΗΑΕ έχουν αναδειχθεί ως μια πρωτοπόρος δύναμη στον παγκόσμιο διαστημικό τομέα—κινούμενα από οραματική ηγεσία, στρατηγικές επενδύσεις και δέσμευση για καινοτομία και διεθνή συνεργασία. Αυτό που κάποτε φαινόταν ως μια φιλοδοξία έχει γίνει μια εθνική πραγματικότητα.

Η επιχείρηση των ΗΑΕ στο διάστημα ξεκίνησε με μια σαφή εθνική οπτική που βασίζεται σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, τεχνολογική αυτονομία και διεθνή συνεργασία.

Από την εκτόξευση του DubaiSat-1 το 2009, έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο: 

Περισσότεροι από 25 δορυφόροι έχουν εκτοξευθεί από τα ΗΑΕ μέχρι σήμερα. Αυτοί οι δορυφόροι εξυπηρετούν ποικίλες λειτουργίες, από την παρατήρηση της Γης μέχρι τις τηλεπικοινωνίες, την πλοήγηση και την επιστημονική έρευνα.

Τα ΗΑΕ έχουν επενδύσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στον τομέα του διαστήματος μέχρι σήμερα, με συνεισφορές τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Το διαστημικό οικοσύστημα των ΗΑΕ έχει εξελιχθεί ραγδαία, καθοδηγούμενο από τη στρατηγική όραση για την ανάπτυξη εθνικής ικανότητας σε προηγμένες διαστημικές τεχνολογίες.

Κύριοι θεσμοί όπως το Κέντρο Διαστήματος Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ (MBRSC) και η Yahsat—ένας από τους 10 κορυφαίους παρόχους δορυφορικών επικοινωνιών παγκοσμίως—έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των εγχώριων δυνατοτήτων της χώρας στην τεχνολογία δορυφόρων, την απομακρυσμένη ανίχνευση και την επιστήμη του διαστήματος.

Ως αποτέλεσμα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται τώρα στην πρωτοπορία της κατασκευής δορυφόρων και της παρατήρησης της Γης. Η Yahsat λειτουργεί έναν προηγμένο στόλο δορυφόρων που παρέχουν κάλυψη σε περισσότερες από 150 χώρες, υποστηρίζοντας κυβερνητικές, εμπορικές και ανθρωπιστικές αποστολές.

Σήμερα, οι δορυφόροι που κατασκευάζονται στα ΗΑΕ παρέχουν υπηρεσίες σε πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ηγεσία του έθνους στην παγκόσμια διαστημική συνδεσιμότητα και τις υπηρεσίες δεδομένων.

Για την περαιτέρω ανάπτυξη, η κυβέρνηση των ΗΑΕ ίδρυσε το Εθνικό Διαστημικό Ταμείο, μια στρατηγική πρωτοβουλία ύψους 820 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σχεδιασμένη να υποστηρίξει τον ιδιωτικό διαστημικό τομέα, να προωθήσει τις εθνικές ικανότητες και να χρηματοδοτήσει πρωτοποριακά έργα.

Ένα τέτοιο έργο, το SERB, θα είναι μια συστοιχία δορυφόρων ραντάρ που θα προσφέρει παρατήρηση της Γης σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ημέρα και νύχτα, για την περιβαλλοντική παρακολούθηση και την αειφόρο ανάπτυξη.

Ένα σημαντικό ορόσημο ήταν η επιτυχής εκτόξευση του MBZ-SAT στις 14 Ιανουαρίου 2025. Αναπτυγμένο από το Κέντρο Διαστήματος Mohammed Bin Rashid, το MBZ-SAT είναι πλέον ένας από τους πιο προηγμένους εμπορικούς δορυφόρους παρατήρησης της Γης στην περιοχή. Με δυνατότητες ανάλυσης κάτω του μέτρου, υποστηρίζει εφαρμογές στην περιβαλλοντική παρακολούθηση, την αντίδραση σε καταστροφές, τη γεωργία και την αστική ανάπτυξη, τοποθετώντας τα ΗΑΕ στην πρωτοπορία της δορυφορικής απεικόνισης υψηλής ανάλυσης.

Τον Φεβρουάριο του 2021, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν το πέμπτο έθνος στην ιστορία που έφτασε στον Άρη, όταν η αποστολή Hope—που εκτοξεύθηκε τον Ιούλιο του 2020 από το Διαστημικό Κέντρο Tanegashima της Ιαπωνίας—εισήλθε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τον Άρη μετά από ένα ταξίδι 493 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Έγινε η πρώτη διαπλανητική αποστολή που αναλήφθηκε από μια αραβική χώρα.

Ο στόχος της αποστολής είναι να μελετήσει την ατμόσφαιρα του Άρη για ολόκληρο το μαρτιανό έτος (687 γήινες ημέρες).

Μέχρι σήμερα, το διαστημικό σκάφος Hope έχει μοιραστεί πάνω από 5,4 terabytes ανοιχτών επιστημονικών δεδομένων με περισσότερους από 200 οργανισμούς παγκοσμίως.

Αυτό το επίτευγμα έγινε δυνατό μέσω συνεργασιών με το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και το UC Berkeley—δείχνοντας τη δέσμευση των ΗΑΕ στη διεθνή επιστημονική συνεργασία.

Κοιτώντας μπροστά, τα ΗΑΕ προετοιμάζονται να εκτοξεύσουν μια φιλόδοξη αποστολή στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία το 2028.

Το διαστημόπλοιο θα διανύσει πάνω από 5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια μιας 7ετούς αποστολής.

Θα πετάξει κοντά σε έξι αστεροειδείς και θα προσπαθήσει να προσγειωθεί στον έβδομο μέχρι το 2034.

Ο Οργανισμός Διαστήματος των ΗΑΕ ηγείται της εκτέλεσης της αποστολής σε συνεργασία με τον εταίρο γνώσης του, το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής (LASP) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή η αποστολή θα τοποθετήσει τα ΗΑΕ ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες που εξερευνούν το βαθύ διάστημα, και αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας στην ανάπτυξη εθνικής εμπειρογνωμοσύνης στην πλανητική επιστήμη και την διαστημική μηχανική.

Το 2022, ο Οργανισμός Διαστήματος των ΗΑΕ λάνσαρε την Πλατφόρμα GIQ, μια πλατφόρμα για την ενσωμάτωση δορυφορικών δεδομένων για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής, τις αγροτικές προβλέψεις και τη διαχείριση υδάτινων πόρων—ευθυγραμμισμένη με τη δέσμευση των ΗΑΕ για βιωσιμότητα και τα αποτελέσματα της COP28.

Ενώ η παρατήρηση της Γης από το διάστημα ενισχύει την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τα παγκόσμια προβλήματα, οι φιλοδοξίες των ΗΑΕ εκτείνονται πέρα από την τροχιά.
Η ανθρώπινη διαστημική πτήση έχει γίνει θεμέλιο της εθνικής μας διαστημικής στρατηγικής, αντικατοπτρίζοντας την επιθυμία μας να εμπνεύσουμε τις μελλοντικές γενιές και να συμβάλουμε στην διεθνή επιστημονική ανακάλυψη.

Το 2019, ο Χαζάα Αλ Μανσούρι έγινε ο πρώτος από τα εμιράτα και ο πρώτος Άραβας αστροναύτης που επιβιβάστηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). 

Το 2023, ο Δρ. Σουλτάν Αλ Νεϊαντί ολοκλήρωσε μια εξάμηνη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)—την πιο μακροχρόνια αραβική διαστημική αποστολή στην ιστορία.
Πραγματοποίησε πάνω από 200 επιστημονικά πειράματα σε μικροβαρύτητα στους τομείς της βιολογίας, της ρευστομηχανικής και της επιστήμης των υλικών.

Επίσης, έγινε ο πρώτος Άραβας αστροναύτης που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο, εντασσόμενος σε μια ελίτ ομάδα λιγότερων από 300 αστροναύτες που το έχουν κάνει.

Το σώμα των αστροναυτών μας συνεχίζει να εκπαιδεύεται στο Χιούστον, στην Κολωνία, και σε άλλα διεθνή διαστημικά κέντρα για να προετοιμαστεί για μελλοντικές αποστολές μεγάλης διάρκειας.

Για να ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητές του, τα ΗΑΕ λάνσαραν το Εθνικό Διαστημικό Ταμείο το 2022—μια πρωτοβουλία ύψους 820 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για να υποστηρίξουν:

Αναδυόμενες εταιρείες και επιχειρηματίες στο διάστημα των ΗΑΕ. Υποστηρίζοντας την Εθνική Διαστημική Ακαδημία που στοχεύει στην ανάπτυξη εθνικών διαστημικών δυνατοτήτων.

Έρευνα στη σύνθετη απεικόνιση ραντάρ και στην απομακρυσμένη ανίχνευση.

Διεθνείς συνεργασίες με τη βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Το πρώτο έργο υπό το ταμείο, SERB (SAR Earth-observation Radar Bridge), είναι μια σύσταση ραντάρ απεικόνισης που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει απεικόνιση της Γης υψηλής ανάλυσης, σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ημέρα και νύχτα, για περιβαλλοντικές και αστικές εφαρμογές.

Καθώς γιορτάζουμε αυτά τα επιτεύγματα, θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε όλους τους συναδέλφους μας εδώ να εξερευνήσουν τις ευκαιρίες στις Οικονομικές Ζώνες Διαστήματος των ΗΑΕ, τις πρώτες του είδους τους στην περιοχή με πάνω από 200 νεοφυείς επιχειρήσεις και ΜΜΕ εγγεγραμμένες στα ΗΑΕ, που κυμαίνονται από ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη έως δορυφορικά εξαρτήματα και υπηρεσίες υποστήριξης εκτόξευσης.

Αυτή η εξειδικευμένη ζώνη, που ξεκίνησε από τον Οργανισμό Διαστήματος των ΗΑΕ, έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και διεθνείς εταιρείες που εργάζονται στη διαστημική βιομηχανία.

Προσφέρει ένα δυναμικό οικοσύστημα με κίνητρα όπως 100% ξένη ιδιοκτησία, απλοποιημένη ίδρυση επιχειρήσεων, πρόσβαση σε προηγμένη υποδομή και διευκολυνόμενη συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και κυβερνητικούς εταίρους.

Συμπερασματικά, το διαστημικό ταξίδι των ΗΑΕ αντικατοπτρίζει την αδιάκοπη πίστη του έθνους μας στη δύναμη της επιστήμης, τη σημασία των συνεργασιών και την απεριόριστη δυνατότητα της ανθρώπινης φιλοδοξίας.

Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με τους φίλους μας στην Ελλάδα και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα για να διασφαλίσουμε ότι η εξερεύνηση του διαστήματος είναι ειρηνική, συμπεριληπτική και προς όφελος της ανθρωπότητας.

Photo Credits
Ελένη Παπαδάκη/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι