Tο Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα θα παρουσιάσει σήμερα ο Πρωθυπουργός μετά από μια μεγάλη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η εθνική στρατηγική θα αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό του σχεδιασμού και της διαχείρισης των υδάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τη συγχώνευση εκατοντάδων εταιρειών ύδρευσης καθώς η ξηρασία επιδεινώνεται και η χρήση νερού έχει υπερδιπλασιαστεί. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη ξηρασία, με τα φράγματα που υδροδοτούν την Αθήνα να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Περισσότερες από 700 εταιρείες ύδρευσης, οι περισσότερες εκ των οποίων ελέγχονται από δήμους, θα συγχωνευθούν σε τρεις για τη βελτίωση της διαχείρισης αυτού του πολύτιμου πόρου, σύμφωνα με πρόσωπο που έχει γνώση του σχεδίου.

Οι υφιστάμενες εταιρείες για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη — η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ — θα διευρύνουν την κάλυψή τους, ενώ μια τρίτη οντότητα θα αναλάβει την ευθύνη για την υπόλοιπη χώρα.

Το 80% των υδατικών πόρων κατευθύνεται στην κάλυψη αρδευτικών αναγκών, τομέας στον οποίο η χώρα μας δαπανά το μεγαλύτερο όγκο νερού ανά εκτάριο αρδευόμενης γης στην Ε.Ε. (σ.σ. ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα).

Διαπιστώθηκε, επίσης, η μείωση της διαθεσιμότητας των επιφανειακών πόρων και η αύξηση της χρήσης γεωτρήσεων, με αποτέλεσμα την υφαλμύριση των υδάτων.

Κατά την περίοδο 2000-2022, η άντληση υπόγειων υδάτων αυξήθηκε κατά +80%, ενώ αντίθετα η χρήση επιφανειακών υδάτων μειώθηκε κατά -40%.

Η σημαντική αύξηση στην άντληση υπόγειων υδάτων πιέζει τα αποθέματα στον υδροφόρο ορίζοντα και οδηγεί σε υφαλμύριση των υδάτων.


Παρά δε τις αυξημένες βροχοπτώσεις των περασμένων μηνών, τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Τα φράγματα της ΔΕΗ χρησιμοποιούνται τόσο για την παραγωγή ενέργειας όσο και για άρδευση και ύδρευση.

Συνεπώς, η μείωση των αποθεμάτων εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την επάρκεια νερού αλλά και για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Άλλο ένα σύνθετο πρόβλημα είναι ο πολυκερματισμός της δραστηριότητας ύδρευσης και η έλλειψη συντονισμού (συνοπτικά υπάρχουν 739 πάροχοι ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, ΟΑΚ, Αποκεντρωμένες).

Ο Αντιπρόοεδρος της Κυβέρνησης κ. Χατζηδάκης, έχοντας πια υπ’ όψιν του όλα αυτά τα δεδομένα, συντονίζει εδώ και καιρό τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων (Εσωτερικών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, κ.ά.) για την κατάρτιση αυτού του εθνικού σχεδίου.

Πριν από τρεις εβδομάδες, έγινε μια πρώτη ενημέρωση στον πρωθυπουργό σε κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τις προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι, ενώ τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν σε νέα συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη για το θέμα αυτό.

Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα νέο ταμείο για τη χρηματοδότηση φραγμάτων, μονάδων αφαλάτωσης και άλλων επενδύσεων που διασφαλίζουν την υδατική επάρκεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η Αττική και η Κρήτη θα χαρακτηριστούν περιοχές με υδατικό έλλειμμα, ώστε να επιταχυνθούν νέα έργα.

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος με τη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ενώ οι χώρες της Μεσογείου είναι ανάμεσα στις πιο ευάλωτες στην ξηρασία. Αυτό απειλεί τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα — συμπεριλαμβανομένων πλημμυρών από ισχυρές καταιγίδες — επιβαρύνουν τις γηρασμένες υποδομές της χώρας.

Επί του παρόντος, στην Ελλάδα υπάρχουν 1.327 έργα ύδρευσης που απαιτούν επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Από το 2019, έχουν υλοποιηθεί 278 έργα διαχείρισης ύδατος συνολικού κόστους 356,4 εκατ. ευρώ