Το 35,4% των φορολογούμενων είναι συνταξιούχοι και αποτελούν την πολυπληθέστερη κατηγορία, όταν το ποσοστό πριν από την κρίση ήταν 29%. Σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των δηλώσεων και αποδεικνύει ότι η γήρανση του πληθυσμού είναι πλέον υπαρκτή απειλή για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ στα χρόνια της κρίσης ο αριθμός των συνταξιούχων κατά 588.000 φτάνοντας τα 2,25 εκατ. άτομα και πλέον στις 9 από τις 13 περιφέρειες της χώρας οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από τους μισθωτούς, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μάλιστα, σε ορισμένες περιφέρειες τόσο ο αριθμός των συνταξιούχων, όσο και τα δηλωθέντα εισοδήματα υπερτερούν έναντι των υπολοίπων ομάδων.
Για παράδειγμα, στη Δυτική Ελλάδα οι συνταξιούχοι αποτελούν το 40,1% του συνόλου των φορολογουμένων και το συνολικό τους εισόδημα είναι το 40% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος. Όμως, πέραν της αύξησης των συνταξιούχων, τα στοιχεία αποτυπώνουν και τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος τους. Το 2010 το δηλωθέν εισόδημα ανερχόταν στα 27 δισ. ευρώ ή, διαφορετικά, κάθε συνταξιούχος δήλωνε κατά μέσο όρο 16.228 ευρώ. Σήμερα το μέσο δηλωθέν εισόδημα ανέρχεται σε 11.175 ευρώ, μειωμένο κατά 31,13%.