Η χώρα θα μπορούσε να οδηγήσει τον κλάδο σε ένα εντελώς νέο επίπεδο εάν επενδύονταν περισσότεροι πόροι και εάν το κράτος διευκόλυνε την εισροή νέων κεφαλαίων.
Το παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Γιάννης Ρέτσος, όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.
“Ενώ τα 30 εκατομμύρια τουρίστες από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο είναι ένας τεράστιος αριθμός, θα μπορούσαν να φτάσουν τα 40 εκατομμύρια σε εννέα μήνες εάν επεκταθεί η τουριστική περίοδος”, ανέφερε ο Γ. Ρέτσος μιλώντας στο Bloomberg.
“Το στοίχημα τώρα είναι προσελκύσουμε όχι απαραίτητα περισσότερους, αλλά πλουσιότερους τουρίστες, ώστε να έχουμε περισσότερα έσοδα”.
Ο τουρισμός είναι ο μεγαλύτερος κλάδος της Ελλάδας, με τις αφίξεις να αυξάνονται 10% το 2017 από το προηγούμενο έτος στα 27,2 εκατ. τουρίστες και με έσοδα που ξεπερνούν τα 14,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ταξιδιωτικός κλάδος και ο τουρισμός συνέβαλαν με 32,8 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομική παραγωγή το 2016, αντιπροσωπεύοντας το 18,6% του ελληνικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά το έτος αυτό, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού. Ο οργανισμός αναμένει ότι το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 23,8% της ελληνικής παραγωγής το 2027.
Προκειμένου να αυξηθούν οι αφίξεις στα 36 εκατ. ευρώ και τα έσοδα στα 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2021, η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις αξίας 6 δισ. ευρώ ετησίως, δήλωσε ο Γ. Ρέτσος. “Ενώ πρόκειται για μεγάλο αριθμό, υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις από το εξωτερικό”, είπε, ζητώντας επίσης δημόσιες επενδύσεις.