“Υπάρχουν ισχυρά νομισματικά, οικονομικά και χρηματοοικονομικά επιχειρήματα που υποδηλώνουν ότι η νέα Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, θα συνεχίσει πάνω κάτω στην ίδια κατεύθυνση”, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του γενικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Ο διάδοχος του Mario Draghi ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιθανότατα θα ευνοήσει τη διατήρηση εξαιρετικά χαλαρής πολιτικής και μέτρων στήριξης όταν αναλάβει καθήκοντα το Νοέμβριο, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα.
Ο Στουρνάρας συγκαταλεγόταν στην πλειοψηφία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της ένταξη των αγορών ομολόγων στο πακέτο μέτρων στήριξης που παρουσίασε ο Mario Draghi την Πέμπτη, το οποίο περιλάμβανε επίσης μείωση των επιτοκίων.
“Υπάρχουν κόστη και οφέλη από κάθε απόφαση”, είπε ο Στουρνάρας. “Αλλά τα οφέλη της ανάληψης δράσης τώρα υπερβαίνουν κατά πολύ τα κόστη”.
Ο διοικητής της ΤτΕ, μέλος του Γενικού Συμβουλίου από το 2014, δήλωσε ότι τα μέτρα στήριξης ήταν
- δικαιολογημένα λόγω των κακών οικονομικών προοπτικών που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.
Οι αποφάσεις την περασμένη εβδομάδα “ήταν απαραίτητες επειδή
- ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός,
- οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και παραμένουν πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ και
- οι ρυθμοί ανάπτυξης δείχνουν σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης.
“Επιπλέον, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να παρουσιάζουν καθοδική απόκλιση, ειδικά εκείνοι που σχετίζονται με τον εμπορικό πόλεμο και με ένα Brexit χωρίς συμφωνία”.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Draghi απηύθυνε πιο ηχηρή έκκληση στις κυβερνήσεις να συμμετέχουν στην προσπάθειά του να στηρίξει την οικονομία. Είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι “ήρθε η ώρα η δημοσιονομική πολιτική να αναλάβει”.
Ο Γ. Στουρνάρας στηρίζει αυτή την έκκληση, λέγοντας πως οι χώρες που έχουν τα μέσα να προσθέσουν μέτρα στήριξης στον προϋπολογισμός τους πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους για το κοινό καλό. Οι Ολλανδοί ενδέχεται να δώσουν αυτή την εβδομάδα τέλος στην πολιτική μείωσης του χρέους, αλλά η Γερμανία παραμένει ακόμη πολύ διστακτική να δαπανήσει περισσότερα χρήματα.
“Η δημοσιονομική πολιτική σε εκείνα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που έχουν επαρκή δημοσιονομικό χώρο δεν συνεισφέρει στον κατάλληλο βαθμό στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης”, δήλωσε ο Στουρνάρας. “Συνεπώς, η νομισματική πολιτική πρακτικά και δυστυχώς παραμένει ο μόνος παίκτης”.