Χωρίς αναπροσαρμογές θα παραμείνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έως το 2027, σύμφωνα με σχετική απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου, ανεξάρτητα από τις όπως έντονες πληθωριστικές τάσεις στην αγορά.
Στόχος είναι να ενισχυθεί η ζήτηση ιδιαίτερα για α΄κατοικία και να στηριχθούν τα νοικοκυριά, με την αποτροπή επιβαρύνσεων σε φόρους μεταβίβασης, ΕΝΦΙΑ και λοιπά τέλη που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες.
Την τελευταία φορά που υπήρξε αναπροσαρμογή ήταν το 2021. Έκτοτε, το gap μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις – ειδικά σε περιοχές υψηλής ζήτησης όπως το Κολωνάκι, η Γλυφάδα, η Βούλα και η Κηφισιά.
Με την διατήρηση των αντικειμενικών αξιών σε σταθερή βάση,εκτιμάται ότι θα αποφευχθούν αποφυγής φορολογικά βάρη που θα επηρέαζαν δυσμενώς τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους ενοικιαστές.
Σύμφωνα με στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, η απόκλιση μεταξύ τιμών αγοράς και τιμών ζώνης αγγίζει ή ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το 40%.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρά στην ένταξη στο σύστημα αντικειμενικών αξιών 2.167 περιοχών που μέχρι σήμερα παραμένουν εκτός, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται και αναθεωρήσεις τιμών σε 36 περιοχές 12 δήμων, μεταξύ των οποίων Πειραιάς, Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Ιθάκη και Κάρπαθος.
Η επέκταση του συστήματος αναμένεται να περιορίσει τις ανισότητες στη φορολόγηση, δίνοντας πιο σαφή εικόνα για την πραγματική αξία της περιουσίας.