Τελευταία στιγμή προχωρά το Υπουργείο Υγείας σε σύσταση ομάδας εργασίας με σκοπό την εξεύρεση ενός δικαιότερου τρόπου κατανομής του clawback με απευθείας συζητήσεις της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της Συντονιστικής Επιτροπής των Διαγνωστικών Εργαστηρίων, για να«μπαλώσουν» ότι σώζεται μέχρι τις εκλογές.
Μέσα σε λίγα 24ωρα, σχεδόν στο πόδι, μέχρι την Παρασκευή 7 Ιουνίου, θα πρέπει να εξεταστούν τα ζήτημα που ταλανίζουν διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια εδώ και καιρό.
Ειδικότερα, στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχουν ο πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκος και Π. Γεωργακόπουλος, ώστε να αναπροσαρμοστούν τα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ, όπως αποφασίστηκε σε σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους του κλάδου, παρουσία των προέδρων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.
Στόχος σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού είναι η δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων παρόχων και την εφαρμογή ενός νέου βιώσιμου πλαισίου.
Παραδεχόμενος ότι μέσω του rebate και του clawback υπήρξε μια σοβαρή οικονομική επιβάρυνση στους παρόχους, ο υπουργός Υγείας , Ανδρ. Ξανθός επεσήμανε ότι «το σημερινό στρεβλό σύστημα και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν δίνουν τη δυνατότητα εξεύρεσης ιδανικής λύσης, ωστόσο υπάρχει το περιθώριο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις».
Με βάση την τελική διαμόρφωση του φετινού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης, υποστήριξε ότι θα ενισχυθεί κατά 9 εκ. ευρώ του όριο δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις.
Ως κόκκινη γραμμή για τον κλάδο όρισαν την μη χρέωση του clawback του δεύτερου εξαμήνου 2018 , οι εκπρόσωποι των φορέων προειδοποιώντας ότι « σε αντίθετη περίπτωση τα εργαστήρια οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο».
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης επεσήμανε την ανάγκη εξορθολογισμού για να μην κινδυνεύσουν να κλείσουν τα μικρά διαγνωστικά κέντρα και ζήτησε την αύξηση του προϋπολογισμού για το 2018.
Ωστόσο, ο υπουργός διασαφήνισε ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Οι δυο πλευρές κατέληξαν ότι η τελική πρόταση που θα συμφωνηθεί για τον επιμερισμό του clawback θα έχει εφαρμογή από το β’ εξάμηνο του 2018.
Τέλος, ο υπουργός δεσμεύθηκε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η ενσωμάτωση των διαγνωστικών πρωτοκόλλων που έχουν εκπονηθεί στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ για τον επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της ζήτησης εξετάσεων.
Μεταξύ άλλων, ο κ.Ξανθός υποσχέθηκε να «παγώσει» η διαδικασία που προβλέπει ότι τα διαγνωστικά κέντρα υποχρεούνται να δηλώσουν στον ΕΟΠΥΥ τα όργανα που διαθέτουν στα εργαστήριά τους καθώς και ότι θα αναζητηθεί μέσω του ΕΦΚΑ η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ασφαλιστικών ταμείων προς τα διαγνωστικά κέντρα (πρόκειται για οφειλές που χρονολογούνται πριν το 2012).
Virus.com.gr