Ανάπτυξη 1,3% φέτος για την Ελλάδα προβλέπει η Morgan Stanley σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας πως καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσουν στις εξελίξεις οι εκλογικές διαδικασίες.
Συγκεκριμένα για φέτος προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 1,3% ενώ για τη διετία 2019-2020 η μέση πρόβλεψη τοποθετείται στο 1,7% σημειώνοντας πως παρουσιάστηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2018 μια αδυναμία.
Σύμφωνα με την αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα, η μέτρια συρρίκνωση που σημειώθηκε στο δ’ τρίμηνο του 2018 ήταν μόλις μια «προσωρινή ανατάραξη» (blip). Τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας τείνουν να είναι αρκετά ευμετάβλητα, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη, ειδικά μετά από τα ισχυρά στοιχεία των προηγουμένων τριμήνων.
Μεταρρυθμίσεις – εκλογές -κίνδυνοι
Όπως υπογραμμίζει η Morgan Stanley, η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικούς στόχους που ενισχύουν την εμπιστοσύνη στα δημόσια οικονομικά. Αναφορά κάνει και στο «μαξιλάρι ρευστότητας» και στην έξοδο της χώρας στις αγορές, αναφέροντας πως η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί και η χώρα ετοιμάζεται να αποπληρώσει πρόωρα τα ακριβά δάνεια στο ΔΝΤ.
Αναφορικά με τις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες, τράπεζα σημειώνει πως μια μελλοντική κυβέρνηση, θα πρέπει να στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές. Οι εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο, ωστόσο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει σήμα, για παράδειγμα στις ευρωεκλογές, ότι το προβάδισμα της ΝΔ είναι χαμηλότερο από ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η αβεβαιότητα θα μπορούσε να ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα, τονίζει η Morgan Stanley.
Ως προς το θέμα των κινδύνων, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως ένας βασικός κίνδυνος για την Ελλάδα σχετίζεται με την ενδεχόμενη σημαντική σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών για τις αναδυόμενες αγορές, ιδίως μετά την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Στον αντίποδα, σημειώνει η Morgan Stanley, εάν βρεθεί σύντομα λύση στο μέτωπο του μεγάλου ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την προοπτική της ανάπτυξης στη χώρα.