Κρίσιμη πρώτη επίσημη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Olaf Scholz, ξεκινά, στις 11 ώρα Ελλάδος, στο Βερολίνο.
Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που κορυφώνονται οι διεργασίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς και για τη μετά το Μνημόνιο πορεία της Ελλάδος. Τον Olaf Scholz θα έχει προηγουμένως πλήρως ενημερώσει για τα ελληνικά θέματα αλλά και τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Jörg Kukies, ένας βετεράνος της Goldman Sachs με προφανώς άριστη γνώση των αγορών και δεδηλωμένη απροθυμία όσον αφορά χαριστικές ρυθμίσεις για το Χρέος. Ο Jörg Kukies, συμμετείχε και στο χθεσινό EuroWorkingGroup στο οποίο ο Γιώργος Χουλιαράκης προσπάθησε να πείσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πιστή στους συμφωνηθέντες στόχους, θα υλοποιήσει εγκαίρως τα 88 προ-απαιτούμενα της 4ης Αξιολόγησης, αλλά κυρίως ότι θα συνεχίσει να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 ώστε να ανταποκρίνεται στις δανειακές της υποχρεώσεις.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η “μυστικότητα” της συνάντησης Τσακαλώτου-Scholz την οποία υπογραμμίζει το αναλυτικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle:
«Η συνάντηση έχει το χαρακτήρα «επίσκεψης γνωριμίας», όπως άλλωστε και μια σειρά άλλων συναντήσεων που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στο Βερολίνο ο κ. Scholz. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι δύο υπουργοί δεν πρόκειται ούτε πριν και ούτε μετά τη συνάντηση να προβούν σε δηλώσεις. Από ελληνική πηγή η Deutsche Welle πληροφορήθηκε πως ο κ. Τσακαλώτος έφτασε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Βερολίνο και θα αναχωρήσει για την Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του. Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της συνάντησης το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρκέστηκε στην πληροφορία πως θα συζητηθούν «επίκαιρα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής».
Σύμφωνα με την DW, «η μυστικότητα που τηρούν τα δύο υπουργεία για τη συνάντηση σχετίζεται με την κρίσιμη φάση της προετοιμασίας της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής. «Μέχρι το τέλος του μήνα το Eurogroup προτίθεται να αποφασίσει σχετικά με το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο της Αθήνας όπως και να καταλήξει σε μια καταρχήν συμφωνία με το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά και την ελάφρυνση του χρέους. Θα πρέπει να λοιπόν να αναμένεται ότι οι δύο υπουργοί Οικονομικών θα αναφερθούν σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που προτείνουν ESM και Γαλλία και τα οποία δημοσίευσε πρόσφατα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Δημοσίως, πάντως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τη στάση που θα τηρήσει στο ελληνικό ζήτημα. Είναι ωστόσο σαφές ότι ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Scholz θέλει να βρεθεί μια λύση στο θέμα του χρέους» υπογραμμίζει η DW και προσθέτει:
«Τα πρώτα χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης υποστήριζε πως η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και ότι η χώρα «δικαιούται» την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων. Παράλληλα όμως τόνιζε πως η Ελλάδα θα πρέπει να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της, να βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση και να αυξήσει τη λειτουργικότητα της δημόσιας διοίκησης. Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους ο κ. Scholz δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια. Δεδομένου όμως ότι ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος του, η θέση του είναι σαφής. Επανειλημμένα στο παρελθόν στελέχη αυτής της ισχυρής πτέρυγας του SPD, όπως οι επικεφαλής του «Κύκλου Ζέεχαϊμ» , Γιοχάνες Καρς και Κάρστεν Σνάιντερ είχαν επικρίνει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη σκληρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα. Ενώ πιστοποιούσαν στην ελληνική κυβέρνηση πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις υποστήριζαν την αναγκαιότητα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Ως υπουργός Οικονομικών ενός συνασπισμού με χριστιανικά κόμματα ο Όλαφ Σολτς είναι αναγκασμένος να κινείται προσεκτικά».