Της Κυρέλας Πέτρου
H αγορά των ΗΠΑ αποτελεί το νέο στοίχημα της εταιρείας παραγωγής προϊόντων ρυζιού και οσπρίων, Agrino. Tην… πόρτα για την αγορά της Β. Αμερικής άνοιξε η συνεργασία που έχει συνάψει η ελληνική εταιρεία με την UMASS Auxiliary Services, την μεγαλύτερη οργάνωση εστίασης πανεπιστημιακών campus της Αμερικής.
Για το 2018 η εταιρεία σχεδιάζει την υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού πλάνου, το οποίο στοχεύει στην επένδυση σε τεχνολογία αιχμής για την παραγωγή μιας νέας σειράς προϊόντων, η οποία προγραμματίζεται να λανσαριστεί στην ελληνική αγορά προς τα τέλη του έτους. Παράλληλα σχεδιάζεται και ο εμπλουτισμός των υπαρχόντων σειρών με νέα προϊόντα. Σημειώνεται ότι σήμερα η εταιρεία παράγει περί τους 60 κύριους κωδικούς προϊόντων ρυζιού οσπρίων και ημιέτοιμων γευμάτων.
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, το μεγάλο στοίχημα αποτελεί η περαιτέρω επέκταση και εδραίωσή της στην αγορά των ΗΠΑ. Σκοπός της Agrino είναι να επεκτείνει την παρουσία της σε κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της Βορείου Αμερικής, μετά την αρχή που έχει γίνει με την UMASS Auxiliary Services. Στοχεύοντας ταυτόχρονα, στην ευρύτερη αγορά των ΗΠΑ, η Agrino έχει επανασχεδιάσει τη σειρά προϊόντων Bistrot, ειδικά για την αμερικανική αγορά, όπου θα ξεκινήσει να την λανσάρει το επόμενο διάστημα.
Η εταιρεία, που ξεκίνησαν το 1955 στο Αγρίνιο τα αδέλφια Πιστιόλα, εξάγει σήμερα τα προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες στον κόσμο, με σειρά πιστοποιημένων ΠΓΕ προϊόντων, ακολουθώντας σύστημα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Απόδειξη της αναγνώρισης αυτής, εκτιμάται ότι αποτελεί η συνεργασία εδώ και 3 χρόνια με την UMASS, προμηθεύοντας ελληνικό ρύζι και ΠΓΕ -Γίγαντες Καστοριάς. Σημειώνεται ότι η UMASS σερβίρει σε ημερήσια βάση 45.000 γεύματα σε 22.000 φοιτητές.
Η Agrino εξάγει σε πάνω από 30 χώρες, με τις εξαγωγές να αποτελούν το 15% περίπου του τζίρου και πάνω από το 20% του όγκου που παράγει η εταιρεία.
Η Agrino είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που εφάρμοσε το σύστημα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής σε συνεργασία με τους παραγωγούς της. Το παραπάνω σύστημα που βασίζεται στο πρωτόκολλο GLOBALGAP, διασφαλίζει την εφαρμογή της καλύτερης καλλιεργητικής πρακτικής, της πλήρους ιχνηλασιμότητας του προϊόντος και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων όσο αφορά στην ασφάλεια του. Γι’ αυτό και η Agrino πρωτοπορώντας παγκοσμίως, αναγράφει το όνομα του καλλιεργητή και τον τόπο καλλιέργειας σε κάθε συσκευασία της, διασφαλίζοντας όλη την αλυσίδα από το χωράφι μέχρι το ράφι.