Την πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού θέτει επί τάπητος στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, συγκαλώντας την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων – από τους επικεφαλής τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης μέχρι τις διοικήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το ραντεβού που έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη πραγματοποιείται σε μία περίοδο, κατά την οποία ο εξωδικαστικός μηχανισμός μοιάζει να έχει πάρει μπροστά, σε αντίθεση, τουλάχιστον, με τον πρώτο καιρό της λειτουργίας του. Ενδεικτικά, μέχρι τέλος Αυγούστου είχαν υποβληθεί οριστικά 7.670 αιτήσεις, ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ, ενώ είχαν γίνει συνολικά 840 ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 176 εκατ. ευρώ. Μόνο τον περασμένο μήνα εισήλθαν στην πλατφόρμα 1.007 νέες αιτήσεις και υποβλήθηκαν οριστικά 727, ενώ η εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων κυμάνθηκε στο 78%.
Οι λύσεις που προτείνονται είναι ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν διαγραφή οφειλών. Συγκεκριμένα, στις πολυμερείς ρυθμίσεις η μέση διαγραφή χρέους ανέρχεται σε 24,9% για τους χρηματοδοτικούς φορείς και 15,7% για το Δημόσιο.
Όσον αφορά στα δημογραφικά στοιχεία των δανειοληπτών που αναζητούν λύση μέσω του εξωδικαστικού, η συντριπτική πλειοψηφία είναι φυσικά πρόσωπα για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς.
Συγκεκριμένα 78% των οφειλών που βρίσκονται στον εξωδικαστικό αφορούν σε χρηματοδοτικούς φορείς και το 74% των αιτούντων είναι φυσικά πρόσωπα.
Για τους επόμενους πέντε μήνες η κυβέρνηση αναμένει ρυθμίσεις από 827 εκατ. ευρώ έως και 1,1 δισ. ευρώ (αισιόδοξο σενάριο), οι οποίες θα προέρχονται από:
• 173 εκατ. ευρώ αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης
• 528 εκατ. ευρώ – ή 653 εκατ. ευρώ στο αισιόδοξο σενάριο – αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χρηματοδοτικούς φορείς ή/και το δημόσιο
• 126 εκατ. ευρώ – ή 266 εκατ. ευρώ στο αισιόδοξο σενάριο – αιτήσεις σε αρχικό στάδιο.
Όπως εξηγούν στο NPL Confidential αρμόδιες πηγές, ο επίμαχος στόχος είναι και ο λόγος, για τον οποίο το θέμα έρχεται στη Βουλή, με την κυβέρνηση να πιέζει για περισσότερες ρυθμίσεις.