Τους λόγους για τους οποίους συμμετέχει στη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΕΒ, αλλά και την ατζέντα με όσα σκοπεύει να κάνει, εφόσον εκλεγεί, ανέπτυξε ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος σε συνάντηση με δημοσιογράφους το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι πέντε άξονες – τομείς στους οποίους αναφέρθηκε, είναι: τα εργασιακά, η αύξηση της εγχώριας παραγωγής, το άνοιγμα του Συνδέσμου προς τις ΜμΕ, το New Economy –startups, αλλά και η δυναμικότερη εκπροσώπηση στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της γηραιάς ηπείρου.

Ειδικότερα, ανέφερε: «Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την εργασιακή μας νομοθεσία. Είναι πολύπλοκη, με αποτέλεσμα να εκδίδονται αντιφατικές αποφάσεις. Είμαστε παγιδευμένοι σε κάποια στερεότυπα». Ανέφερε πως είναι υπέρ της επαναφοράς στους κοινωνικούς εταίρους των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να καθορίζουν οι πολιτικοί τους μισθούς. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να ακολουθήσουν κάποια στιγμή τους εκλογικούς κύκλους». Αναφερόμενος στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει με 75% κατανάλωση και 25% παραγωγή. Ενώ διερωτήθηκε «πόσα χρόνια θα κάνουμε μέχρι την επόμενη οικονομική κρίση; Όχι πολλά. Την επόμενη φορά δεν θα μας βοηθήσει κανείς». «Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε» είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, «είναι να άρουμε τα αντικίνητρα, τα οποία είναι πολλά».

Όπως επεσήμανε, «όλοι θέλουν να άρουν τα αντικίνητρα, όμως κολλάμε στην κοινωνική αντίληψη για τη βιομηχανία και την παραγωγή. Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα βιομηχανικά οικόπεδα, μόνο αν αγοράσεις κάποιο κλειστό. Οι βιομηχανικές περιοχές ΕΤΒΑ είναι σε ποσοστό 90% γεμάτες, δεν υπάρχουν ελεύθερα οικόπεδα». Επίσης έκανε εκτενή αναφορά στην έλλειψη προσωπικού λόγω και της κατάργησης των τεχνικών σχολών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυτές μετατράπηκαν σε ΑΕΙ. Για τον λόγο αυτό ο στόχος του κ. Θεοδωρόπουλου, στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του ΣΕΒ, είναι να υπάρξει ένα «πρόγραμμα» εκπαίδευσης των εργαζομένων.

Τα κεφάλαια για τη στήριξη μιας τέτοιας δράσης θα βρεθούν από τους πόρους από τη μετεξέλιξη του ΛΑΕΚ . Όπως επεσήμανε, ο βασικός στόχος του ΛΑΕΚ, όταν δημιουργήθηκε ήταν να συγκεντρώνει τις εργοδοτικές εισφορές και εισφορές εργαζομένων (σ.σ. το ταμείο του σήμερα φθάνει το 1 δισ. ευρώ) για την μετεκπαίδευση των εργαζομένων. Στην πορεία αυτός ο στόχος δεν επιτεύχθηκε. Αντιθέτως όσον αφορά ατα κεφάλαια που συγκέντρωσε, οι κυβερνήσεις ξεκίνησαν να πιέζουν για να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά για άλλες δράσεις.  Εν τέλει οι Κοινωνικοί Εταίροι αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν νέο φορέα με μαγιά την εκκαθάριση των χρημάτων του 2023 και τα 90 εκατ. ευρώ ετησίως που υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώνει μέσω των εισφορών. Ο λόγος για τον ΕΛΕΚ, το λειτουργικό κόστος του οποίου δεν θα ξεπερνά το 2% των συνολικών εσόδων.

Σχετικά με τη φετινή εκλογική διαδικασία ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε πως ποτέ οι προηγούμενοι δεν φαντάστηκαν ότι θα υπάρχει δεύτερος υποψήφιος. «Εάν ξεκινήσουμε με τρεις αντιπροέδρους και είναι έως τρεις υποψήφιοι, δεν απαιτούνται σταυροί. Εάν είναι ένας ο υποψήφιος γενικός γραμματέας δεν θα χρειαστεί σταυρός, αλλά εάν είναι περισσότεροι από ένας θα χρειαστούν σταυρούς. Τα μέλη που εκλέγονται στο δ.σ. του ΣΕΒ είναι 20, εκ των οποίων οι 6 είναι εκείνοι που καταλαμβάνουν τις προαναφερόμενες θέσεις. Εάν έχουμε έως 14 υποψηφιότητες, δεν χρειάζεται σταυρός και αν είναι περισσότερες θα χρειαστούν σταυροί».