Η ηλεκτροκίνηση αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη ζωή και την καθημερινότητά μας τα επόμενα χρόνια. Η χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου κρίνεται αναγκαία για πολλούς λόγους.
Το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, η οικονομία στα τέλη κυκλοφορίας, η ελευθερία κίνησης μέσα στον δακτύλιο μεγάλων πόλεων και η φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία στρέφουν όλο και περισσότερο τους οδηγούς προς αυτή την κατεύθυνση.
Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδοτούν την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων προκειμένου να μειώσουν το υψηλό αρχικό κόστος απόκτησης. Ποσό που για τους περισσότερους αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για την απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου μοντέλου. Κι όσο αυτή η τάση αυξάνεται, θα γιγαντώνεται η ζήτηση για κατάλληλα parking και ευκολο-προσβάσιμα σημεία φόρτισης.
Η ολοένα και μεγαλύτερη κυκλοφορία ηλεκτρικών αυτοκινήτων μετατρέπει τους σταθμούς αυτοκινήτων από απλούς χώρους στάθμευσης (και) σε σημεία ανεφοδιασμού των επαναφορτιζόμενων οχημάτων.
Οι επιχειρήσεις parking παρέχουν και υπηρεσίες επαναφόρτισης σε όλους τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων.
Οι ηλιακοί σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων δείχνουν το
μέλλον. Δηλαδή πάρκινγκ αυτόνομης παραγωγής ενέργειας και φόρτισης EV.
Έχουμε πάρει ήδη μία γεύση από τον πρώτο ηλιακό σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξοπλισμένο με Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς (OPVs) που παράγονται στη Θεσσαλονίκη.
To ηλιακό παρκινγκ – σκέπαστρο παραγωγής ενέργειας και φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων (OPV Solar Parking and Charging EV), διαθέτει συστήματα ασφαλείας με κάμερες, και φωτισμό. Τα οργανικά Φωτοβολταϊκά (OPVs),τα οποία είναι τοποθετημένα στην οροφή του, παράγουν ενέργεια, από διάχυτο φως και χαμηλό φωτισμό, είναι κατασκευασμένα σε εύκαμπτα υποστρώματα, με προδιαγραφές σύγχρονης σχεδίασης, φιλικά στο περιβάλλον και από ανακυκλώσιμα υλικά.
Η εγκατάσταση ηλιακού πάρκινγκ ηλεκτρικών ποδηλάτων με ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή αποτελεί ταυτόχρονα μια καινοτόμα φιλική -προς περιβάλλον- λύση.
Η Organic Electronic Technologies είναι μια παγκόσμια καταξιωμένη εταιρεία, στελεχωμένη από εξειδικευμένους Έλληνες ερευνητές, πολλοί από τους οποίους έχουν έλθει από το εξωτερικό, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι απόφοιτοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.
Επίσης, για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον έχουν εκπονηθεί διάφορα προγράμματα για τη δημιουργία πρότυπων χώρων στάθμευσης.
Όπως για παράδειγμα το «έξυπνο» πάρκινγκ που εκτός από στάθμευση, θα παρέχει φόρτιση σε ηλεκτροκίνητα οχήματα, με τον οδηγό να ελέγχει τη διαδικασία μέσω του smartphone. Το σύστημα είναι απλό στην λειτουργία του, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και φυσικά το αυτοκίνητο να υιοθετεί την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Ο οδηγός θα αφήνει στην είσοδο του χώρου το όχημα και στη συνέχεια μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, θα δίνει εντολή για να ξεκινήσει η διαδικασία στάθμευσης.
Αυτό θα εντοπίζει τις κενές θέσεις και στη συνέχεια το όχημα θα κινείται προς αυτές για να παρκάρει. Επίσης, το πάρκινγκ θα διαθέτει ασύρματο επαγωγικό σύστημα φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, στέλνοντας αυτόματα όλα τα plug-in hybrid οχήματα στις αντίστοιχες θέσεις ώστε να φορτιστούν.
Μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση, κάθε αυτοκίνητο θα μετακινείται ώστε να έρθει το επόμενο. Όταν επιστρέψει ο ιδιοκτήτης, θα δίνει εντολή στο κινητό του να ειδοποιήσει το όχημα για να τον παραλάβει στην έξοδο ή στον χώρο αναμονής.