Αποστολή στην Βαρκελώνη

Δημήτρης Μαλλάς

 

Τις προτάσεις της για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκχώρηση του φάσματος συχνοτήτων για την εμπορική λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής, Κωνσταντίνος Μασσέλος.

Στο περιθώριο του MWC19, ο κ. Μασσέλος είχε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Πολωνία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, προσκεκλημένων από τη Huawei, και στους οποίους ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ ανέπτυξε τις σκέψεις του για το τι γίνεται με τα δίκτυα 5G.

Αναφορικά με τον διαγωνισμό, ο κ. Μασσέλος, αφού επεσήμανε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, δήλωσε ότι η προσωπική άποψη του είναι πως θα πρέπει να ακολουθηθεί ένα μοντέλο όπου οι πάροχοι θα καταβάλλουν τίμημα για το δικαίωμα χρήσης του φάσματος συχνοτήτων καθώς θα αναπτύσσουν το δίκτυο τους. Αυτό σημαίνει ότι το τίμημα θα είναι χαμηλό στην αρχή και θα αυξάνεται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον κ. Μασσέλο, η διαδικασία θα πρέπει να είναι φιλική προς την ανάπτυξη των υποδομών.

Υπενθυμίζεται ότι ένα μοντέλο που έχει ακολουθηθεί στο εξωτερικό είναι αυτό της δημοπρασίας με αυξανόμενες προσφορές, το οποίο, συνήθως, οδηγεί σε υψηλά τιμήματα και έχει προκαλέσει την αντίδραση των παρόχων, οι οποίοι ζητούν ένα πιο χαμηλό κόστος προκειμένου να επενδύσουν περισσότερο στην υποδομή.

Ο κ. Μασσέλος σημείωσε ακόμη πως εξετάζεται και ένα ακόμη μοντέλο, όσον αφορά την ανάπτυξη της υποδομής, όπου θα υπάρχει μόνο ένας πάροχος που θα υλοποιήσει δίκτυο και ο οποίος θα είναι πάροχος χονδρικής διάθεσης υπηρεσιών (wholesale) σε όλους τους ενδιαφερόμενους παρόχους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, το μοντέλο αυτό ακολουθεί το Μεξικό, ενώ έχει συζητηθεί και στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στο Βέλγιο.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ υποστήριξε πως τα 5G δίκτυα μπορούν να προσφέρουν σημαντική ανάπτυξη σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως είναι αυτός της αγροδιατροφής και ο τουρισμός, και τόνισε πως η ΕΕΤΤ επιδιώκει να δίνει κίνητρα σε παρόχους και κατασκευαστές εξοπλισμού προκειμένου να κάνουν τις δοκιμές τους. Υπενθυμίζεται ότι η ρυθμιστική αρχή έχει προχωρήσει στην προσωρινή εκχώρηση φάσματος συχνοτήτων προκειμένου να λειτουργήσουν πιλοτικά δίκτυα από Cosmote, Vodafone και Wind στο Ζωγράφου, τα Τρίκαλα και την Καλαμάτα αντίστοιχα. Ο κ. Μασσέλος σημείωσε πάντως πως θα προτιμούσε η διαδικασία των πιλοτικών προγραμμάτων να είχε ξεκινήσει νωρίτερα.

Επίσης, επεσήμανε ότι πέραν του φάσματος, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν όπως είναι αυτό της υποδομής σύνδεσης με τον κορμό του δικτύου (backhauling) όπου εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη υποδομών ενίσχυσης της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα. Πρόσθεσε δε ότι είναι σημαντικό να υπάρξουν παραδείγματα αξιοποίησης των 5G δικτύων και έφερε ως παράδειγμα την αξιοποίηση του για παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης σε υπερυψηλές ταχύτητες σύνδεσης σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Μασσέλο, η συνεργασία που υπάρχει για το θέμα με την κυβέρνηση είναι αρκετά καλή και επεσήμανε πως είναι θέμα του αρμόδιου υπουργείου για το πότε θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός.

Ακόμη, δήλωσε ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχει σημαντική έρευνα αναφορικά με τα δίκτυα 5G, ενώ αναφέρθηκε με θετικά λόγια και στον ρόλο που παίζει η Huawei στην προσπάθεια για την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας.