- «Σας υποσχέθηκα ότι όταν έλθω στην Ελλάδα δεν θα έρθω με άδεια χέρια. Εχουμε πολλά να συζητήσουμε για τις δύο χώρες μας και για το σύνολο της περιοχής»,
δήλωσε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
- «συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό».
Η αντιπροσωπεία των 30 σαουδαράβων επιχειρηματιών επισφραγίζει σήμερα μια σειρά από σημαντικές συμφωνίες με τους Έλληνες επιχειρηματίες, στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.
Είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί μια σημαντική επιπλέον συμφωνία με τον Όμιλο Mytilineos και την Ajlan & Bros Holding Group στο χώρο της Ενέργειας, των ΑΠΕ και του Υδρογόνου, και των κατασκευών.
Στον τομέα των υπηρεσιών Υγείας, η Saudi Interhealth Company θα ανακοινώσει ένα πακέτο επενδύσεων που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις τόσο με την Τρ. Πειραιώς για το “Ερρίκος Ντυνάν”, μετά και την πρόσφατη γνωστοποίηση περί απορρόφησης της Euromedica, όσο και με τις Eurobank / Do Value για το ημιτελές ογκολογικό θεραπευτήριο Ερασίνειο.
Χθες υπογράφηκε η συμφωνία για την Κοινοπραξίας που θα “τρέξει” το σχέδιο East Med Corridor (EMC) για την ανάπτυξη υποθαλάσσιου – και όχι μόνο – καλωδίου broadband για τη διακίνηση data από Σιγκαπούρη προς Γένοβα.
Θα καταστήσει τη Σαουδική Αραβία περιφερειακό παίκτη στην παγκόσμια διακίνηση data και την Ελλάδα ανατολική πύλη της ΕΕ με δεδομένο πως θα είναι το πρώτο καλώδιο που θα συνδέει Ευρώπη και Ασία μέσω της ανατολικής Μεσογείου.
- Εταίροι στην Κοινοπραξία είναι από την Ελλάδα η ΔΕΗ και η TTSA, από την Κύπρο η CYTA και από τη Σαουδική Αραβία η Saudi Telecom.
Το επενδυτικό σχέδιο συνολικού προϋπολογισμού 850 εκατομμυρίων δολαρίων, αναμένεται να στηριχθεί σε δανεισμό σε ποσοστό περίπου 60%, ενώ το κομμάτι των ιδίων κεφαλαίων που συμφωνήθηκε στη συγκρότηση της Κοινοπραξίας, που θα έχει έδρα την Κύπρο, θα ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ με τους Σαουδάραβες να κατέχουν το 51%
Ξεκινώντας από τη Σιγκαπούρη, το EMC θα διέρχεται μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας και θα καταλήγει σε Ιταλία και Γαλλία. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2025. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό το καλώδιο θα διέρχεται της Κρήτης, όπου θα γίνει ένας πρώτος σταθμός μέσω ενός Data Center και θα καταλήγει στην Ανατ. Αττική, όπου πλέον αναπτύσσονται τα μεγάλα Data Centers της Microsoft και της Lamda Hellix.
- «Μας απασχολεί επίσης το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη όσον αφορά το Υδρογόνο, πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες. Εργαζόμαστε επίσης για τη διασύνδεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών. Αυτά τα τρία είναι όλα σημαντικά ζητήματα που πρόκειται να αλλάξουν τη θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας και θα υποστηρίξουν την Ευρώπη, ειδικά τη νότια και τη δυτική Ευρώπη, με πολύ φθηνότερη και αποδοτική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές».