Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Οι περισσότεροι Έλληνες αγνοούν τι υπηρεσίες προσφέρει σήμερα ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος. Οι περισσότεροι Έλληνες αγνοούν τι είναι το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).
Οι περισσότεροι Έλληνες νομίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) είναι μία ακόμη ξενόφερτη τράπεζα που απλώς δίνει σε κάποιους προνομιούχους, κάποια χαμηλότοκα δάνεια.
Σήμερα το μεσημέρι, λίγοι θα διαβάσουν και ελάχιστοι θα πληροφορηθούν τι πραγματικά σημαίνει η υπογραφή της συμφωνίας -των 60 εκατ. Ευρώ– μεταξύ της EBRD και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Πολλοί θα απορήσουν γιατί στην υπογραφή παρίσταται ο Λουκάς Παπαδήμος.
Η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα το μεσημέρι αφορά το νέο κτήριο και τον νέο υπερσύγχρονο εξοπλισμό του ΙΙΒΕΑΑ, που στόχο έχει την ανάπτυξη υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής.
Ελάχιστοι Έλληνες γνωρίζουν ότι το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) είναι ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά κέντρα μεταφραστικής έρευνας και το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο ερευνητικό κέντρο βιοϊατρικών επιστημών στην Ελλάδα.
Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται είναι επιβλητικό αλλά καλά «κρυμμένο», δεν το διακρίνουν εύκολα οι περαστικοί. Είναι ένα οικοδομικό σύμπλεγμα τεσσάρων κτιρίων στα όρια του Δήμου Αθηναίων με τον Δήμο Χολαργού-Παπάγου σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας.
Το ΙΙΒΕΑΑ συνδυάζει την βασική έρευνα με την κλινική έρευνα για την άμεση αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της βασικής βιολογικής έρευνας σε ιατρικές εφαρμογές, δηλαδή για την ανάπτυξη της λεγομένης «μεταφραστικής έρευνας» (translational research).
Το ΙΙΒΕΑΑ είναι το μεγαλύτερο ινστιτούτο βιοϊατρικής έρευνας στην Ελλάδα, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αναγνωρισμένα στην Ευρώπη. Παρέχει τη δυνατότητα σε 450 ερευνητές όλων των βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένων μεταπτυχιακών σπουδαστών, υποψηφίων διδακτόρων, μεταδιδακτορικών επιστημόνων και τεχνικών, να ασκούν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες, υποστηριζόμενοι από 35 υπαλλήλους οικονομικών, διοικητικών, τεχνικών και μηχανικών κλάδων.
Εκεί στο Χολαργό διεξάγονται 6 μεταπτυχιακά προγράμματα εξειδίκευσης (σε συνεργασία με διάφορα Ελληνικά πανεπιστήμια) στα οποία φοιτούν 150-200 μεταπτυχιακοί φοιτητές κατ’ έτος, ενώ στεγάζονται 50 ερευνητικές ομάδες που εστιάζουν τις δραστηριότητές τους στην κατανόηση των βασικών μηχανισμών και της παθοφυσιολογίας του ανοσολογικού, καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος, καθώς επίσης των βλαστοκυττάρων, της ανάπτυξης, της γήρανσης και του καρκίνου.
Ο Λουκάς Παπαδήμος, μετά τη θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδος, εξελέγη Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Αυτή η θητεία έχει διάρκεια έναν μόνο χρόνο. Τότε ο Λουκάς Παπαδήμος ανακάλυψε τον «μικρό θησαυρό» που είχε στα χέρια της η Ακαδημία Αθηνών, το ΙΙΒΕΑΑ.
Αποφάσισε να τον αξιοποιήσει. Το ΙΙΒΕΑΑ έπρεπε να μεγαλώσει και ταυτόχρονα να βρεθεί ιδιώτης να βάλει τα λεφτά, να επενδύσει, να το λειτουργήσει και να το παραδώσει στην Ελληνική κοινωνία χωρίς κόστος για τον κρατικό Προϋπολογισμό. Ο Λουκάς Παπαδήμος δούλεψε με την γνωστή του επιμονή και υπομονή.
Πήγε μέχρι και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για να βρει επενδυτές και να ενισχύσει το κύρος του έργου
Πριν 4 μόλις μήνες, τα κατάφερε.
Τον Δεκέμβριο 2017, εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ η πρόταση της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για το νέο κτήριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών για την ανάπτυξη υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής. Στην Διυπουργική επιτροπή προέδρευε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου και ο Υφυπουργός κ Πιτσιόρλας. Το έργο προετοιμάστηκε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
Το επενδυτικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 60 εκ ευρώ, ενώ θα είναι ο πρώτο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα στον τομέα της ιατροβιολογικών ερευνών και υγείας. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ήταν ο κ. Λουκάς Παπαδήμος και Πρόεδρος του Ιατροβιολογικού Ιδρύματος Ερευνών είναι ο κ. Γρηγόριος Σκαλκέας.
Η προετοιμασία της πρότασης έγινε υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Σκαλκέα, πρώην προέδρου της Ακαδημία Αθηνών, νυν Προέδρου του Ιδρύματος και ιδρυτή του, σε στενή συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ και τον Ειδικό Γραμματέα κ Νίκου Μαντζούφα και με την υποστήριξη του Προέδρου της Ακαδημίας, κ. Λουκά Παπαδήμου.
Με απλά λόγια:
- Το Ελληνικό Κράτος καλείται να διενεργήσει έναν μεγάλο διεθνή διαγωνισμό, να βρει έναν ΙΔΙΩΤΗ επενδυτή να βάλει τα λεφτά -60 εκατ. Ευρώ- για να δημιουργήσει ένα νέο κτίριο 20.000 τμ., να το εξοπλίσει με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, να το λειτουργήσει χωρίς παρατράγουδα με αποτελεσματικότητα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και να το παραδώσει μετά στο Ελληνικό Κράτος.
Επειδή αυτά δεν συμβαίνουν πολύ συχνά στην Ελλάδα, ήρθε η απόφαση για ένα έργο ΣΔΙΤ Κοινωνικών Υποδομών.
Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) να αναλάβει ως τεχνικός σύμβουλος, την διενέργεια του διαγωνισμού.
- Η EBRD θα διασφαλίσει την άψογη διεξαγωγή του διαγωνισμού.
- Θα καταρτίσει τα νομικά κείμενα, τις προδιαγραφές, τις μελέτες, τα τεύχη του διαγωνισμού και θα ολοκληρώσει τον διαγωνισμό ώστε να επιλέξει τον ιδιώτη που θα βάλει τα λεφτά.
- Ο ιδιώτης θα πάρει πίσω τα λεφτά του -με κέρδος φυσικά- σε 25 χρόνια, εφόσον το νέο ΙΙΒΕΑΑ λειτουργεί άψογα και με βάση όλες τις συμβατικές προδιαγραφές.
Το Κράτος θα πληρώνει ως ενοίκιο για 25 χρόνια εφόσον όμως το νέο ΙΙΒΕΑΑ λειτουργεί άψογα και ο ιδιώτης θα έχει την ευθύνη της συντήρησης, φύλαξης, ανανέωσης, χρηματοδότησης της λειτουργίας.
- Προφανώς είναι πιθανό η EBRD να βάλει λεφτά για να χρηματοδοτήσει το έργο που η ίδια έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί, για να κερδίσει από τους τόκους.
Ο …συνταξιούχος Παπαδήμος βρήκε το χώρο. Θα ανακατασκευαστεί το Λοβέρδειο κτίριου που ευρίσκεται στο νοσοκομείο Σωτηρία και έχει παραχωρηθεί στο ΙΙΒΕΑΑ από την Περιφερειακή Διοίκηση της Υγείας, για τη δημιουργία μονάδας κλινικών μελετών πρωτοτύπων και γενοσήμων φαρμάκων, συνολικού εμβαδού 555 τ.μ.
Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις θα στεγάσουν τις πλέον εκσυγχρονισμένες (state-of-the-art) εργαστηριακές υποδομές για την ανάπτυξη και προσφορά απολύτως εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής σε συνεργασία με διάφορους φορείς όπως:
· Πανεπιστήμια,
· Πανεπιστημιακές κλινικές,
· Ερευνητικά κέντρα,
· Νοσοκομεία-θεραπευτήρια,
· Φαρμακοβιομηχανίες,
· Διαγνωστικά κέντρα και
· Εταιρίες πληροφορικής στο χώρο της υγείας.
Ταυτόχρονα, χώρος των κτιρίων θα προσφέρεται προς εγκατάσταση νεοφυών (start-ups) και άλλων καινοτόμων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της βιοτεχνολογίας, διαγνωστικής και ιατρικών εφαρμογών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στις ερευνητικές υποδομές και τη μοναδική ευκαιρία διαδραστικής επικοινωνίας με το επιστημονικό προσωπικό.
Ο εξοπλισμός θα συμπεριλαμβάνει, ενδεικτικά, εργαστηριακός μικροεξοπλισμό, κύκλοτρο, οίκο πειραματόζωων/μονάδα λοιμωδών, εργαστήριο βιοαπεικόνισης, PET/CT, ακτινοβολητή & MRI πειραματόζωων, κυτταρόμετρο – κυτταροδιαχωριστή, εξοπλισμό μεταβολομικής-πρωτεομικής, αναβάθμιση συστοιχιών υπολογιστών, εξοπλισμό βιοτράπεζας, GMP δωμάτιο για κυτταρικές θεραπείες, εξοπλισμό φαρμακολογίας.
- Δεν είναι άσχημα όλα αυτά για τη δουλειά ενός συνταξιούχου….
………………………..
Διαβάστε επίσης: Υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με την EBRD για το έργο ΣΔΙΤ του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών