Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, υπογραμμίζοντας σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ότι «η λήψη προληπτικών μέτρων για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και τη θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος κρίνεται πλέον απαραίτητη».
Ο ΣΕΒΕ διαπιστώνει παράλληλα ότι «από το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους υπάρχει μία διολίσθηση προς την παροχολογία από το σύνολο του πολιτικού κόσμου λόγω προεκλογικής περιόδου και εξαιτίας του πέρατος του τρίτου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής”, ενώ τονίζει ότι “βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου η διασφάλιση των διεθνών αγορών για την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι επιτακτική».
Σε αυτό το πλαίσιο και «προς αποφυγή μίας νέας οικονομικής καθίζησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε υφεσιακή τροχιά» ο ΣΕΒΕ θεωρεί απαραίτητες τις ακόλουθες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα στη χώρα:
1. Θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων
2. Εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους εταίρους μας με σκοπό την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας
3. Παύση της παροχολογίας
4. Έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προς τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, αντί για τη διεύρυνση και εμβάθυνση επιδομάτων σε μη παραγωγικό πληθυσμό.”
Ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή του ΣΕΒΕ στον πρωθυπουργό:
«Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες οδήγησαν σε σημαντική απώλεια της χρηματιστηριακής αξίας των ελληνικών τραπεζών αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για την όποια επενδυτική κίνηση προς τη χώρα μας. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου η διασφάλιση των διεθνών αγορών για την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι επιτακτική.
Αντίθετα, το αρνητικό κλίμα που βιώνουμε προκαλεί μείωση της εμπιστοσύνης καταθετών και επενδυτών, επιδεινώνοντας το πρόβλημα της ελλιπούς ρευστότητας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αποτελεί και η απόφαση ιστορικών επιχειρηματικών ομίλων της χώρας να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύει ότι, εάν συνεχιστεί η ίδια αντιμετώπιση του κράτους προς τις επιχειρήσεις, τότε η Ελλάδα θα χάσει νομοτελειακά το υγιέστερο τμήμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Παράλληλα, από το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους υπάρχει μία διολίσθηση προς την παροχολογία από το σύνολο του πολιτικού κόσμου λόγω προεκλογικής περιόδου και εξαιτίας του πέρατος του τρίτου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής.
Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, ο ΣΕΒΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η λήψη προληπτικών μέτρων για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και τη θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος κρίνεται πλέον απαραίτητη.
Είναι κρίμα ο όποιος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε με τόσο κόπο, να εξανεμιστεί σε ένα διάστημα 10 μηνών προεκλογικής περιόδου, δημιουργώντας σύγχυση στις διεθνείς αγορές και αφερεγγυότητα για το ελληνικό κράτος.
Προς αποφυγή μίας νέας οικονομικής καθίζησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε υφεσιακή τροχιά, θεωρούμε απαραίτητες τις ακόλουθες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα στη χώρα:
1. Θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων
2. Εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους εταίρους μας με σκοπό την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας
3. Παύση της παροχολογίας
4. Έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προς τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, αντί για τη διεύρυνση και εμβάθυνση επιδομάτων σε μη παραγωγικό πληθυσμό».