Η λειτουργία της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προς διευθέτηση ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν την ελληνική οικονομία μετα-μνημονιακά.
Ο ΣΕΒ εκτιμά, σύμφωνα με τον τομέα μακροοικονομικής ανάλυσης και ευρωπαϊκής πολιτικής, ότι πρέπει να αποσυνδεθεί ο μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού από τη διαδικασία μισθολογικών αναπροσαρμογών.
To παραπάνω προκύπτει από το Εβδομαδιαίο Δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία που κυκλοφόρησε σήμερα με τίτλο “Η κληρονομιά των Μνημονίων και οι μετα-μνημονιακές προκλήσεις” και εστιάζει στην λειτουργία της αγοράς εργασίας ως μία εκ των βασικότερων μετα-μνημονιακών προκλήσεων.
Ειδικότερα, “με την ολοκλήρωση των Μνημονίων, όμως, το καλοκαίρι του 2018, τίθεται θέμα εισαγωγής ενός νέου πλαισίου εργασιακών σχέσεων, συμφωνημένου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, και επικεντρωμένου στη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Αυτό προϋποθέτει την αποσύνδεση του μηχανισμού καθορισμού του κατώτατου μισθού των λιγότερο ειδικευμένων εργαζομένων, κυρίως, για κοινωνικούς λόγους, από την διαδικασία μισθολογικών αναπροσαρμογών, σε επιχειρησιακό επίπεδο, μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και συστημάτων διαμεσολάβησης και διαιτησίας, που να λαμβάνουν υπόψη κλαδικές και επιχειρησιακές ιδιαιτερότητες, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών εξελίξεων”.
Όπως τονίζεται από τον ΣΕΒ, “οι μισθοί και η απασχόληση ήδη αυξάνουν στην οικονομία, παρά την απουσία εθνικών γενικών συλλογικών διαπραγματεύσεων (και όχι επιχειρησιακών και κλαδικών που εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα), και αυξήσεων στον κατώτατο μισθό (+0,5% και +2,1% αντίστοιχα το 1ο εννεάμηνο του 2017, Δ07).
Κατά συνέπεια, είναι επιβεβλημένη ανάγκη να εφαρμοσθεί ένα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων που να επιτρέπει την συνέχιση και ενίσχυση της ανακαμψιακής πορείας, και όχι να ξαναζωντανέψει το σύστημα πριν την κρίση, που οδηγούσε σε υπέρογκες και υποχρεωτικές για όλους μισθολογικές ανακατατάξεις, χωρίς σύνδεση με τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα των επιμέρους επιχειρήσεων και κλάδων”.