Η Ελλάδα θα πρέπει στη νέα φάση, που εισέρχεται από αύριο, να εξετάζει διεξοδικά και σε συνεννόηση με τους δανειστές την προσαρμογή υφιστάμενων μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή νέων πολιτικών, διαμηνύει ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στη συνέντευξη που παραχώρησε στα “ΝΕΑ” ενόψει της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια και της εισόδου της σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
“Η Ελλάδα θα ήταν σοφό να επιλέγει έναν συνδυασμό πολιτικών που παραμένει στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων. Προτάσεις για την αναπροσαρμογή υφιστάμενων μεταρρυθμίσεων πρέπει να αξιολογούνται προσεκτικά και να επικοινωνούνται δεόντως” συνιστά ο Μάριο Σεντένο. Όπως σχολιάζουν τα “Νέα”, με την επισήμανσή του ο επικεφαλής του Eurogroup δείχνει εμμέσως κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην απόφαση αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά, αλλά και στις προθέσεις της ως προς συγκεκριμένα προσυμφωνημένα μέτρα, όπως οι συντάξεις.
Μπορεί ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να δηλώνει ότι από αύριο “η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερο περιθώριο να προσαρμόζει τις πολιτικές στις προτιμήσεις του ελληνικού λαού”, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι “η χώρα θα αναμετρήσει τώρα την αξιοπιστία των πολιτικών της με τις χρηματοπιστωτικές αγορές”. Παράλληλα, δηλώνει, έστω και εμμέσως, ότι στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, στο οποίο θα βρίσκεται η χώρα μέχρι το 2022, οι θεσμοί θα παίζουν ρυθμιστικό ρόλο σε περίπτωση που διαπιστώνονται παρεκκλίσεις.
Οσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα, την οποία αμφισβητεί το ΔΝΤ, ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών αφήνει να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να μη χρειαστούν επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης σε 15 χρόνια, όταν έχουν δεσμευτεί οι πιστωτές να επανεξετάσουν την κατάσταση του χρέους.