Τον χορό ξεκίνησε η Eurobank εξαγοράζοντας -και ενσωματώνοντας- την Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου.

Ακολούθησε η Alpha Bank η οποία αφού παντρεύτηκε με την Unicredit, προχώρησε στην εξαγορά του 100% της Flexfin με σκοπό τη συγχώνευσή της με την ABC Factors.

  • Τώρα έρχεται η Piraeus Bank η διοίκηση της οποίας διαπραγματεύεται σήμερα στο Λονδίνο, με το CVC Capital Partners Fund, την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής των 1,7 εκατ. πελατών.
  • H CVC Capital Partners ελέγχει το 90,1% της Εθνικής Ασφαλιστικής (το υπόλοιπο 9,99% στην ΕΤΕ) και έχει ήδη ανοίξει τον κύκλο αποεπένδυσης από τις Ελληνικές τοποθετήσεις της.

Προηγουμένως είχαμε την είσοδο του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη στην “μικρή” Aegean Baltic Bank (ΑΒΒ) ενώ αυτή την εποχή υπάρχει πρόταση άλλου επιχειρηματία Ελληνικής καταγωγής με δραστηριότητα στο εξωτερικό για την Τράπεζα Ηπείρου η οποία στην περιοχή που δραστηριοποιείται έχει μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 10%.

  • Την ίδια ακριβώς εποχή,  ο  Ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό και διαρκή κινητικότητα και η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων.

Μετά την Unicredit, μετά την Banco BPM, στην επίθεση πέρασε και η Banca Monte dei Paschi di Siena. Η Banca Monte dei Paschi di Siena κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά της ανταγωνίστριας Mediobanca , ύψους 13,3 δισ. ευρώ.

Αυτή δεν ήταν η μοναδική κίνηση στον χορό των συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η Banco BPM, προσφέρθηκε να αγοράσει την διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων Anima Holding τον Νοέμβριο, ενώ λίγο αργότερα έγινε η ίδια στόχος εξαγοράς της UniCredit.

Το συμπέρασμα είναι απλό:

Οι τράπεζες της Ευρώπης – φυσικά και οι Ελληνικές– αλλάζουν φυσιογνωμία, στόχους και μεγέθη.

Μια νέα εποχή ξεκίνησε και σήμερα απλά ζούμε τις προκαταρτικές κινήσεις…

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει ενθέρμως όλες αυτές τις κινήσεις. Την περασμένη εβδομάδα μείωσε τα επιτόκια του Ευρώ στο 2,75%. Στο τέλος του 2025 τα επιτόκια θα είναι κοντά στο 2%. Μια νέα πραγματικότητα δημιουργήθηκε στην Ευρωζώνη για τα έσοδα από τόκους. Κατά συνέπεια οι εξαγορές έχουν πρώτο στόχο να αποδίδουν έσοδα που αντισταθμίζουν τη μείωση των επιτοκίων.

Αλλάζει όμως και η αρχιτεκτονική του banking με την είσοδο των σύγχρονων fintech