του Πέτρου Στεριώτη, πιστοποιημένου διαχειριστή χαρτοφυλακίου και μέλους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών
Tα εταιρικά αποτελέσματα των περισσότερων εισηγμένων αφενός μας έπεισαν ότι αυτές έχουν τροχοδρομήσει σωστά τις εργασίες τους, αφετέρου δημιουργούν αισιοδοξία ότι τα business plans είναι επιτεύξιμα. Ο προεξοφλητικός μηχανισμός του ΧΑ προφανώς αποτιμά τις εξελίξεις, δίχως βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν «παγίδες» στην πορεία.
Όπως φαίνεται από το εν εξελίξει «πατατράκ» του δολαρίου, αλλά και από τις τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων –οι οποίες απρόσμενα εξελίχθηκαν σε «μπαλάκι του πινγκ πονγκ» έχοντας χάσει την ταυτότητα του «ασφαλούς καταφυγίου» εν μέσω εμπορικού πολέμου–, οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές και εμπορικές «τεκτονικές πλάκες» μετατοπίζονται ραγδαία, με τις ΗΠΑ να κάνουν… ό,τι μπορούν για να απολέσουν σημαντικό μέρος της «εξαιρετικότητάς» τους (exceptionalism).
Σε αυτό το ευμετάβλητο μακροοικονομικό περιβάλλον, οι ξένοι επενδυτές –οι οποίοι με τις αποφάσεις τους επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη Λεωφόρο Αθηνών (ας μην ξεχνάμε ότι ελέγχουν πλειοψηφικό κομμάτι της συνολικής κεφαλαιοποίησης και του ετήσιου συναλλακτικού όγκου)– προφανώς και μπορούν να «απογειώσουν» ή να «ρημάξουν» και τα ελληνικά «χαρτιά».
Οι Έλληνες αγοραστές, λοιπόν, δεν μπορούν να μένουν αποκομμένοι από τις διεθνείς εξελίξεις και την πορεία των ξένων assets, καθώς αυτά, αργά ή γρήγορα, θα αφήσουν το αποτύπωμά τους και στην Αθήνα.
Αυτά τα γράφουμε ενόσω συνεχίζει να προεξοφλείται –έως και να υπερεκτιμάται– η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση του ΧΑ στις «αναπτυγμένες» αγορές, τη στιγμή που οι διεθνείς οίκοι έχουν ήδη δώσει τα εύσημά τους για την πορεία της ελληνικής μακροοικονομίας.
Μπαίνοντας στο δεύτερο φετινό τετράμηνο, θεωρούμε ότι το εύρος τιμών μεταξύ του 15ετούς υψηλού των 1.750 και του φετινού χαμηλού των 1.450 μονάδων αποτελεί τον πρώτο «μπούσουλα» για τη γενικότερη «ανάγνωση» και τη διαγραμματική αντίσταση/στήριξη του Γενικού Δείκτη. Με βάση τους δείκτες τάσης, αυτή είναι ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, χωρίς να απουσιάζουν τα φαινόμενα βραχυχρόνιας «υπερθέρμανσης».
Σε επίπεδο επιμέρους τίτλων, ορισμένοι εντυπωσιάζουν με νέα πολυετή ή και ιστορικά υψηλά, ενώ άλλοι μοιάζουν πιο «κουρασμένοι», χωρίς να έχουν εκμεταλλευτεί στον ίδιο βαθμό, ακόμη και πριν ξεκινήσει ο «τυφώνας Τραμπ», το γενικότερο παγκόσμιο μετοχικό bull market.
Κρίσιμο, λοιπόν, το stock picking για τους επενδυτές και το επόμενο διάστημα, δίχως «κολλήματα» και πάντα διαβάζοντας προσεκτικά τα θεμελιώδη, έχοντας πλέον μπει στον Μάιο και ενθυμούμενοι το χρηματιστηριακό ρητό των φίλων μας από την Αμερική “Sell in May and go away”. Λέτε να ξέρουν κάτι και αυτοί;
από ΧΡΗΜΑ WEEK