Ο ταχύτερος περιορισμός της μείωσης των NPEs βρίσκεται στο επίκεντρο του πλάνου μετασχηματισμού της Εθνικής τράπεζας, το οποίο θα παρουσιαστεί στους επενδυτές σε τρεις μέρες από τώρα στο Λονδίνο.

Με κύρια προτεραιότητα το παραπάνω η Εθνική στοχεύει στην:

  • ενίσχυση της ανάπτυξης ώστε να αυξήσει τα έσοδα της
  • μείωση κόστους μέσω εθελουσίας εξόδου και περιορισμό φυσικών καταστημάτων που ξεκινά από σήμερα, αξιολόγηση προσωπικού αναφορικά με αμοιβές, προαγωγές και προσλήψεις
  • βελτίωση του πλαισίου διαφάνειας, εύρυθμη εταιρική διακυβέρνηση και την διαχείριση κινδύνου

Δάνεια-περιορισμός κόστους-διαφάνεια και Risk management

H διοίκηση της Eθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, και υπό το πρίσμα ότι το σύνολο του τραπεζικού συστήματος αντιμετωπίζει έντονο ζήτημα αύξησης εσόδων (έλλειψη νέων δανείων), εκτιμάται πως θα προχωρήσει σε εκταμιεύσεις νέων δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τον στόχο για φέτος να βρίσκεται στα 4 δις. ευρώ.

Αναφορικά με τον στόχο περιορισμού του κόστους, περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι τα επόμενα δυο χρόνια αναμένεται ν’ αποχωρήσουν ενώ περισσότερα από 140 καταστήματα θα κλείσουν. Συμπληρωματικά, στο πλάνο μετασχηματισμού περιλαμβάνεται και το νέο υπό διαμόρφωση  λαίσιο που θα στοχεύει στην εδραίωση της αξιοκρατίας όσον αφορά την αξιολόγηση των μισθών και των προσλήψεων. Επιπρόσθετα, η διοίκηση λαμβάνοντας υπόψη τις επιταγές της εποχής και την νέα ψηφιακή πραγματικότητα, σκοπεύει να εντάξει νέα κανάλια εξυπηρέτησης πελατών, καθώς το «φυσικό κατάστημα» ήδη, όπως όλα δείχνουν, χάνει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Το ζήτημα της διαφάνειας αποτελεί επίσης ζήτημα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της διοίκησης καθώς και το φλέγον θέμα της διαχείρισης κινδύνου. Στο πλάνο της τράπεζας        βρίσκεται και η πρόοδος αναφορικά με την συμμόρφωση στο κανονιστικό πλαίσιο, προκειμένου να πετύχει την βελτίωση των κανόνων διαφάνειας στο σύνολο του Ομίλου, την εύρυθμη λειτουργία του Δ.Σ αλλά και εν γένει όλων των διευθύνσεων της τράπεζας.

Στόχοι μείωσης NPEs

Στόχος της τράπεζας είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ν’ αγγίξει τα 11,5 δις. ευρώ από το 2019 έως το 2021.

Συγκεκριμένα, η μείωση θα έρθει:

  • Κατά 5,8 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις,
  • 1,9 δισ. ευρώ από τους πλειστηριασμούς και εν γένει τις ρευστοποιήσεις,
  • 2,8 δισ. ευρώ από την ανάκτηση οφειλών και τις ρυθμίσεις που δίνει η τράπεζα και στηρίζονται σε άφεση χρέους και 900 εκατ. ευρώ από τις διαγραφές κόκκινων δανείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο, εκτιμάται πως θα προκύψει προτιμητέος επενδυτής για το πακέτο Symbol που αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ.