Σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων τους ενεργοποιούν Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα, οι οποίες μετά και τη νέα συμφωνία μετόχων οδεύουν προς συγχώνευση το επόμενο 12μηνο.
Όπως προκύπτει από σχετική ενημέρωση της Αττικής στο Χρηματιστήριο, η ίδια θα εφαρμόσει τη Στρατηγική Μείωσης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE reduction strategy), όπως αναφέρεται στο από 16.03.2023 εγκεκριμένο Ενημερωτικό Δελτίο. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη η διοίκηση έχει λάβει τις δεσμευτικές προσφορές για το project Astir, ενώ δρομολογείται και η πώληση του project Metexelixis. Την ίδια στιγμή, στρατηγική μείωσης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE reduction strategy) προβλέπεται περαιτέρω στη συμφωνία ότι θα εφαρμόσει και η Παγκρήτια, με στόχο τη συγχώνευση των δύο σε χρονικό ορίζοντα 12 μηνών από την υπογραφή της Συμφωνίας.
Όσον αφορά στην ΑΜΚ, αυτή θα ολοκληρωθεί χωρίς το Ταμείο των Μηχανικών που όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχε ανελλιπώς σε όλες τις κεφαλαιακές της ενισχύσεις, αλλά με τους τέσσερις συστημικούς Ομίλους και την Παγκρήτια Τράπεζα. Ειδικότερα, το ΤΜΕΔΕ αποφάσισε να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία των μετόχων, γεγονός που ανάγκασε τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη να ενεργοποιήσουν το εναλλακτικό σχέδιο, ήτοι την αντικατάστασή του από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank). Έτσι, οι μέτοχοι θα συνδράμουν ως εξής:
- Με 329 εκατ. ευρώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καλύπτοντας το ποσοστό του (69,5%).
- Με 64 εκατ. ευρώ Thrivest και Παγκρήτια Τράπεζα (30 και 34 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με την τελευταία να φέρει την εγγύηση της Thrivest).
- Με 40 εκατ. ευρώ οι τέσσερις τράπεζες, αποκτώντας επί της ουσίας ισομερώς το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ (20,11%), το μερίδιό του οποίου θα πέσει κάτω του 5%.
- Με, επίσης, 40 εκατ. ευρώ ο e-ΕΦΚΑ (8,40%).