Ώρα κρίσιμων αποφάσεων για την πολύπαθη ΛΑΡΚΟ για την οποία αναζητείται – για μια ακόμη φορά – μια λύση σωτηρίας.

Όπως διατυπώνει η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, μετά και την παραπομπή της Ελλάδας από την Κομισιόν στο Ευρωδικαστήριο για την μη ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 136 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ώστε να συντηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση.

Υπενθυμίζεται δε πως η ΔΕΗ – της οποίας ο μετασχηματισμός βρίσκεται εν εξελίξει – παραμένει ο μέτοχος με 12% περίπου αλλά και ο μεγαλύτερος πιστωτής με συσσωρευμένα χρέη της ΛΑΡΚΟ περί τα 340 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα και υπό την ασφυκτική πίεση από την Κομισιόν η ιδιωτικοποίηση θεωρείται θέμα χρόνου, ανεξάρτητα αν θα προηγηθεί εκκαθάριση εν λειτουργία της επιχείρησης ή τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή με βάση πάντα το πτωχευτικό δίκαιο.

Συνοπτικά

Η προβληματική μεταλλευτική εταιρεία θα σπάσει σε 3 νέες, βάσει του σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση.

Στην πρώτη θα μεταφερθούν τα χρέη της υφιστάμενης ΛΑΡΚΟ, στην δεύτερη τα ορυχεία και στην τρίτη εταιρεία το εργοστάσιο της Λάρυμνας. Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν δυο παράλληλοι διαγωνισμοί για τις δυο τελευταίες.

Το σχέδιο αυτό φέρεται να έχει την έγκριση της Κομισιόν και ως εκ τούτου ο νέος επενδυτής δεν θα επωμιστεί να καταβάλει και τα παραπάνω 136 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω διαδικασίες ιδιωτικοποίησης παραπέμπουν σε αυτές των ναυπηγείων, της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ, όπως αναφέρουν παράγοντες του Υπουργείου.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο αναμένει και τις προτάσεις των εργαζομένων ως το τέλος του έτους, όπως τους διαμηνύθηκε, ώστε να συμπεριληφθούν όλες οι θέσεις για το τελικό πλάνο της ιδιωτικοποίησης.

Οι εργαζόμενοι επιφυλάχθηκαν για την περαιτέρω στάση τους και για πιθανές κινητοποιήσεις μετά τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων.

Οι τελικές αποφάσεις για τη ΛΑΡΚΟ πρόκειται να ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2020, αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Βάιος Κρόκος