Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την Τετάρτη δύο προτάσεις για να διασφαλίσει ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ και να πληρώνουν με αυτά σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, και για να καθορίσει το πλαίσιο για μια ενδεχόμενη νέα ψηφιακή μορφή του ευρώ, που μπορεί να εκδοθεί στο μέλλον από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως συμπληρωματική προς τα μετρητά.
Το ευρώ εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο της ενότητας και της ισχύος της Ευρώπης, αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωση της και προσθέτει:
Εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και πέραν αυτής, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν συνηθίσει να πληρώνουν με κέρματα και τραπεζογραμμάτια ευρώ.
- Μολονότι το 60 % των ερωτηθέντων θα ήθελαν να εξακολουθήσουν να έχουν την επιλογή να χρησιμοποιούν μετρητά, όλο και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν να πληρώνουν ψηφιακά, χρησιμοποιώντας κάρτες και εφαρμογές που εκδίδονται από τράπεζες και άλλες ψηφιακές και χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.
Η τάση αυτή εντάθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19. Αποτυπώνοντας την τάση αυτή, η Επιτροπή πρότεινε χθες δύο αλληλοϋποστηριζόμενες δέσμες μέτρων για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους και τις δύο επιλογές, πληρωμή με μετρητά και ψηφιακή πληρωμή, όταν επιθυμούν να πληρώσουν με χρήμα κεντρικής τράπεζας:
– νομοθετική πρόταση σχετικά με το καθεστώς νόμιμου χρήματος των μετρητών σε ευρώ για την κατοχύρωση του ρόλου των μετρητών, τη διασφάλιση της ευρείας αποδοχής τους ως μέσου πληρωμής και τη διατήρηση της εύκολης πρόσβασης των πολιτών και των επιχειρήσεων σε αυτά σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
– νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου για ενδεχόμενο ψηφιακό ευρώ ως συμπλήρωμα των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ.
Θα διασφαλίσει μια πρόσθετη επιλογή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις —πέραν των υφιστάμενων ιδιωτικών επιλογών— που τους επιτρέπει να πληρώνουν ψηφιακά με μια ευρέως αποδεκτή, φθηνή, ασφαλή και ανθεκτική μορφή δημόσιου χρήματος στη ζώνη του ευρώ (συμπληρώνοντας τις ιδιωτικές λύσεις που υπάρχουν σήμερα).
Παρότι η σημερινή πρόταση —αφού εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο— θα θεσπίσει το νομικό πλαίσιο για το ψηφιακό ευρώ, εναπόκειται τελικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει εάν και πότε θα εκδώσει το ψηφιακό ευρώ.