Οι μισθοί από την Πρωτοχρονιά του 2021 θα είναι μεγαλύτεροι για χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μετά την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Το ίδιο θα συμβεί και για τα εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες τα οποία αποκτούν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι φορολογούμενοι αλλά θα φορολογηθούν του χρόνου.

  • Η τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το εισόδημα του φορολογούμενου προσδιορίζεται σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος, με βάση τα τεκμήρια, ο φορολογούμενος για να δικαιούται την απαλλαγή θα πρέπει να μην έχει φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια κατά τα προηγούμενα 2 χρόνια.

Παράδειγμα

  • Επαγγελματίας με ετήσιο καθαρό εισόδημα 16.000 € (ή 1.333€/ μήνα).
  • Η φορολογική επιβάρυνση να μειώνεται κατά 1.388 ευρώ.

Θα κερδίσει δηλαδή σε φόρο το καθαρό κέρδος που έχει σε ένα μήνα.
Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το φορολογικό όφελος.

  • Οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τα οποία φέτος είναι μειωμένα λόγω της πανδημίας, δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης

Ποιοι ωφελούνται

Από την εφαρμογή των διατάξεων της τροπολογίας εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν μερικώς ή ολικώς περισσότεροι από 1.200.000 φορολογούμενοι.

Στους ωφελούμενους από τις διατάξεις της τροπολογίας περιλαμβάνονται συγκεκριμένα:

  1. Φυσικά πρόσωπα που θα δηλώσουν για το 2020 ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ,
  2. Μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα των οποίων οι αποδοχές του 2021 μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και πριν από τη φορολόγησή τους υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ ετησίως.
  3. Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που αποκτούν φέτος εισοδήματα κι από άλλες πηγές.

Παράδειγμα

  • Δημόσιος υπάλληλος με εισόδημα 20.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 15.000 ευρώ από ενοίκια.
  • Το 2021 θα πληρώσει Εισφορά Αλληλεγγύης μόνο για το εισόδημα από τις μισθωτές υπηρεσίες και θα γλιτώσει την πληρωμή εισφοράς για τα ενοίκια που θα εισπράξει φέτος.

Ρυθμίσεις Οφειλών

Τη δυνατότητα αποπληρωμής σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2021, των χρεών προς την εφορία, που δημιουργήθηκαν την περίοδο της καραντίνας, δίνει στους φορολογουμένους η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές που προέκυψαν το διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου 2020.

Το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ, ενώ όσοι καθυστερήσουν την καταβολή μιας δόσης θα επιβάλλεται επιτόκιο 5%.

Η ρύθμιση χάνεται και το ποσό γίνεται απαιτητό στο σύνολό του εάν δεν πληρωθούν δύο δόσεις.

Παράλληλα, προβλέπεται η επανένταξη σε ρυθμίσεις που έχασαν οι φορολογούμενοι εξαιτίας της πανδημίας, ενώ θα θεσπιστεί νέα ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.