Στα λιγοστά της τετραγωνικά μέτρα στην έκθεση Beyond 4.0, η προσωπική νεοφυής επιχείρηση του νεαρού ειδικού στην μηχανολογία αυτοματισμών (σ.σ Automation Mechatronics Engineer) Γιώργου Χάιτα ήταν στημένη γύρω από μία εντυπωσιακή ρομποτική μηχανή. «Η επιστήμη αυτή ονομάζεται μηχατρονική αφού συνδυάζει τα ηλεκτρονικά, την μηχανολογία και την πληροφορική. Εγώ ο ίδιος είμαι ο σχεδιαστής, ο κατασκευαστής και δημιουργός αυτών των μηχανημάτων. Είναι μια σειρά από standalone, αυτόνομες δηλαδή χωρίς να είναι αναγκαίο να μπουν σε δίκτυο, ρομποτικές διατάξεις, CNC router όπως ονομάζονται που μπορούν να “ετοιμάζουν” εξαρτήματα από διάφορα υλικά, όπως επιθυμεί ο χρήστης. Είναι ένα ρομποτικό “εργαλείο” για έναν δημιουργό», εξήγησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο νεαρός οραματιστής.

Η Nousture, η εταιρία Robotics του κ.Χάιτα από το Πρωτοχώρι Κοζάνης έχει στα σκαριά διάφορα μοντέλα ρομποτικών “δημιουργών”, τα οποία θα μπορούν να κατεργαστούν διάφορα υλικά για τους αγοραστές τους. Τα συγκεκριμένα Made in Greece μηχανήματα ρομποτικής επιδιώκεται να είναι απλά στην λειτουργία. «Η χρήση δεν είναι περίπλοκη. Απλά τοποθετείς ένα stick αποθήκευσης με τις οδηγίες στο μηχάνημα και αυτό εκτελεί την κατεργασία και διαμορφώνει το αντικείμενο», περιγράφει ο κ.Χάιτας που εξηγεί πως ο ρομποτικός “γλύπτης“, που ετοίμασε, μπορεί να δημιουργήσει αντικείμενα από ξύλο, αλουμίνιο, πλαστικό «ακόμη και να χαράψει χαλκό ώστε να δημιουργήσει PCB, ηλεκτρονικά δηλαδή κυκλώματα».

Τα μηχανήματα της νεοφυούς εταιρίας του κ.Χάιτα, στόχος είναι να καλύπτουν μια γκάμα απαιτήσεων. «Πιθανός πελάτης θα μπορούσε να είναι π.χ ένα οδοντοτεχνίτης, που χρειάζεται να φτιάξει εκμαγεία, όπως και ένας κατασκευαστής μουσικών οργάνων για τα τμήματα του μουσικού του οργάνου που θέλει να σχεδιάσει, ή και ένας αρχιτέκτονας που θα κάνει μακέτες, αλλά και ένας ηλεκτρονικός που θα δημιουργήσει ηλεκτρονικά κυκλώματα», απαντά ερωτηθείς για το πιθανό αγοραστικό κοινό ο κ.Χάιτας.

Στην έκθεση καινοτομίας της Θεσσαλονίκης ο μηχανολόγος αυτοματισμών παρουσίασε το πρωτότυπο του αρχικού μοντέλου των ρομποτικών διατάξεων, που σχεδιάζει να κατασκευάσει με την οικογένεια των PCNc. Το συγεκριμέμο μίνι μοντέλο μόλις είχε τελειοποιηθεί για την έκθεση και έχει επιφάνεια εργασίας 30Χ30 εκατοστά ενώ τα άλλα δύο μεγαλύτερα “αδέρφια” της σειράς «θα έχουν επιφάνεια ρομποτικής εργασίας 50Χ50 εκατοστά και 80Χ80 με το τελευταίο να αυξάνει τους λεγόμενους άξονες κατεργασίας των υλικών σε τέσσερις» όπως εξηγεί. Στα άμεσα σχέδια του κ.Χάιτα είναι η ολοκλήρωση των δύο μεγαλύτερων πρωτοτύπων.Την ίδια ώρα ο άμεσος στόχος του νεαρού ειδικού στην μηχανολογία αυτοματισμών είναι να βρει και την στήριξη ώστε να προχωρήσει μετά το prototyping στην αρχική παραγωγή των ρομποτικών διατάξεων που κατασκευάζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ