Τα οριστικά λουκέτα που έρχονται στον απόηχο του ξεσπάσματος της πανδημίας δεν αποτελούν φαινόμενο αποκλειστικά ελληνικό.
Απτό και αξιοσημείωτο παράδειγμα αποτελεί ο διασημότερος ίσως εμπορικός δρόμος της Ευρώπης, η Oxford Street στην καρδιά του Λονδίνου.
Εκεί η κρίση έχει κάνει ορατά τα σημάδια της με 1 στα πέντε καταστήματα, πολλά εξ αυτών ιστορικά όπως το Debenhams να βάζουν οριστικό λουκέτο, εγκαταλείποντας οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης.
Όπως εκτιμούν διάφορες Ενώσεις και Σωματεία του κλάδου, μετά την παύση του τρίτου lockdown, αναμένεται τουλάχιστον 50.000 εργαζόμενοι στους κλάδους του λιανικού εμπορίου και της φιλοξενίας να χάσουν τη δουλειά τους.
Η «New West End Company», η οποία εκπροσωπεί εκατοντάδες επιχειρήσεις, σημειώνει ότι 57 από τα 264 καταστήματα στην Oxford Street έχουν ήδη βάλει οριστικό λουκέτο.
Το West End δέχθηκε το ισχυρότερο οικονομικό πλήγμα από την πανδημία σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφερε ο Πίτερ Ρότζερς, πρόεδρος του λόμπι λιανεμπορίου, σε επιστολή του προς τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στην επιστολή του, ο Ρότζερς ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα φοροελάφρυνσης για τους επιχειρηματίες αλλά και τους τουρίστες. Επιπλέον, ζήτησε τη λήψη στοχευμένων μέτρων στήριξης των φορέων της αγοράς.
«Αφήνοντας ελεύθερες τις δυνάμεις της αγοράς, το West End θα ανακάμψει, αλλά όχι μακροπρόθεσμα και όχι πριν να γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά στη διεθνή εικόνα της Βρετανίας», επεσήμανε.
Τα έσοδα των επιχειρήσεων της περιοχής είναι μειωμένα κατά περισσότερο από 80% σε λιγότερο από 2 δισ. λίρες (2,8 δισ. δολάρια) στο δωδεκάμηνο από τον Μάρτιο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο πριν.
Η επιβολή lockdown, το «πάγωμα» της ταξιδιωτικής δραστηριότητας και η απροθυμία των καταναλωτών να κάνουν τα ψώνια τους σε πολυσύχναστες περιοχές έχουν επιφέρει ισχυρό πλήγμα το Λονδίνο, ασκώντας ασφυκτική πίεση σε λιανεμπόρους και ιδιοκτήτες ακινήτων.