Ρεκόρ αισιοδοξίας για την κατάσταση των επιχειρήσεων αλλά και για την πορεία της χώρας καθώς για πρώτη φορά από το 2017 οι θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας/οικονομίας (28 %) υπερβαίνουν τις αρνητικές (23%) προκύπτει από την έρευνα του ΣΕΒ “O Σφυγμός του Επιχειρείν” που παρουσιάστηκε σήμερα.
Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ότι “πάμε καλά αλλά πρέπει να πάμε καλύτερα και πιο γρήγορα” ενώ σημείωσε ότι η χώρα έχει εισέλθει σε έναν ενάρετο αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο που σηματοδοτούν η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, η αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, οι σημαντικοί πόροι που θα είναι διαθέσιμοι τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης, η άνοδος του τουρισμού. “Το κράτος βελτιώνεται, αλλά πρέπει να κινηθεί πιο αποτελεσματικά στις μεταρρυθμίσεις αφαιρώντας στρεβλώσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος”, πρόσθεσε.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2023 σε δείγμα 624 επιχειρήσεων από όλη τη χώρα. Ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα περιλαμβάνουν τα εξής:
– Το 53 % των επιχειρηματιών κρίνει πως η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης σήμερα είναι καλή (υψηλότερο ποσοστό της περιόδου 2017-2023).
-Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τη δική τους οικονομική πορεία είναι στο υψηλότερό τους σημείο από το 2017 και οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι οι πιο αισιόδοξες όλων.
-Μία στις δύο επιχειρήσεις αύξησε τον τζίρο το 2023 (το υψηλότερο ποσοστό της περιόδου 2017-2023) και το ίδιο εκτιμάται και για το 2024.
-Το κόστος ενέργειας αναδεικνύεται ως η πλέον αναγκαία βελτίωση και ακολουθεί η ανάγκη για Σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Ψηλά είναι επίσης η Σύγχρονη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η φορολογική ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων και εργασίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων:
-Για την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού: Η ανεργία είναι κοντά στο 10 % αλλά οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν ανθρώπους να απασχοληθούν στα ξενοδοχεία, τις κατασκευές, την αγροτική παραγωγή. Πριν τη μετανάστευση να δούμε περισσότερο τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, καθώς έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών στην ΕΕ, φτωχές επιδόσεις στους νέους και ηλικιωμένους, παρά το θετικό μέτρο μείωσης της φορολογίας για την απασχόληση συνταξιούχων.
-Για την παιδεία: Θέλουμε ιδιωτική και καλύτερη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, πιο βαθιές αλλαγές στη δευτεροβάθμια και μεγαλύτερη προσπάθεια από τις επιχειρήσεις στην δια βίου μάθηση. Το θέμα δεν είναι μόνο το ιδιωτικό ή δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά πιο γενικό, πως θα συνολικά θα αναβαθμιστούν οι γνώσεις, οι δεξιότητες, η ικανότητα καινοτομίας, επικοινωνίας και συνεργασίας που δεν παρέχει η ελληνική παιδεία. Πιθανώς σε λίγα χρόνια η γνώση θα είναι λιγότερο σημαντική, το ζητούμενο θα είναι άνθρωποι με την απαιτούμενη ευρύτητα πνεύματος για να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την τεχνητή νοημοσύνη.
-Για τους μισθούς: Από κάθε αύξηση αποδοχών μόνο το ένα τρίτο πηγαίνει στην τσέπη του εργαζόμενου, τα υπόλοιπα πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές. Η φορολογία της εργασίας είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη βελτίωση των μισθών. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναγνωρίζει την ανάγκη αύξησης των μισθών αλλά οι καλύτεροι μισθοί δεν διατάσσονται ούτε νομοθετούνται. Η αύξηση πρέπει να είναι διατηρήσιμη και να συμβαδίζει με τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
-Για την ακρίβεια: Υπάρχει θέμα ακρίβειας, όχι παντού αλλά σε ορισμένους κλάδους και προϊόντα. Είναι δύσκολο να αναλύσει κανείς έντιμα ποιο μέρος είναι δομικό και ποιο συγκυριακό, εισαγόμενο ή ενδογενές, Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με κατασταλτικές παρεμβάσεις υπερρρύθμισης της αγοράς αλλά με ενίσχυση του ανταγωνισμού.