Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί αναφορικά με τις αποτιμήσεις top μετοχών του παγκόσμιου κλάδου της τεχνολογίας λόγω των ανησυχιών του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα επενδυτές να περιορίζουν την συμμετοχή τους στο κλάδο.
Το παραπάνω σημειώνει η Bank of America Merrill Lynch σε έρευνά, σύμφωνα με την οποία, στο περιβάλλον 216 funds, οι long θέσεις στις μετοχές “FAANG + BAT” (δηλαδή στις Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet – Baidu, Alibaba και Tencent Holding) παραμένουν εδώ και μήνες το “πιο πολυσύχναστο” (crowded) trade, όταν τον Δεκέμβριο ήταν το bitcoin και τον Ιανουάριο οι short θέσεις στην μεταβλητότητα.
Ενώ οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξακολουθούν να θεωρούν τις μετοχές τεχνολογίας ως δημοφιλείς, οι θέσεις στον κλάδο έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2013 λόγω των φόβων ότι εταιρείες όπως το Facebook θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυστηρότερες ρυθμίσεις και υψηλότερα εμπόδια στο εμπόριο.
Η αυξανόμενη ανησυχία για την ανθεκτικότητα των χρηματιστηριακών αγορών οδήγησε τους επενδυτές να μειώσουν γενικότερα τις θέσεις τους στις μετοχές οι οποίες διαμορφώνονται πλέον σε χαμηλό 18 μηνών, ενώ το 40% των ερωτηθέντων επενδυτών αναμένουν ότι τη κορυφή των αγορών είναι πολύ κοντά, στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Το 18% εκτιμά ότι η bull market έχει ήδη κορυφωθεί, ενώ το 39% θεωρεί ότι η κορυφή θα έρθει το επόμενο έτος. “Οι ταύροι ησύχασαν, δεν νικήθηκαν ακόμα”, σημειώνει χαρακτηριστικά η BofA.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές μείωσαν τα bearish στοιχήματα τους στα ομόλογα και υποστηρίζουν πως οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ θα έπρεπε να φθάσουν το 3,50% πριν στραφούν μακριά από τις μετοχές και προς τους κρατικούς τίτλους.
Σε ότι αφορά τις μετοχές, παρά την μείωση των θέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, τα funds αύξησαν την έκθεσή τους στις βρετανικές μετοχές στο υψηλότερο επίπεδο από το δημοψήφισμα του Brexit, ενώ οι θέσεις τους στα εμπορεύματα αυξήθηκαν στα υψηλά οκτώ ετών. Οι μέσες θέσεις των funds σε μετρητά αυξήθηκαν στο 5%, πάνω από τον μέσο όρο των 10 ετών, ο οποίος διαμορφώνεται στο 4,5%.
Μετά από την ενίσχυση των εντάσεων σε ότι αφορά την ρητορική περί προστατευτισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, το 38% των επενδυτών θεωρούν πλέον την απειλή ενός εμπορικού πολέμου ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο, και ακολουθούν οι ανησυχίες για την πολιτική των κεντρικών τραπεζών και την άνοδο του πληθωρισμού.