του Παύλου Παπαδάτου
Τα κακά νέα είναι πολλά και συνήθως είναι αυτά που ακούγονται και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τα καλά νέα σπάνια ακούγονται και σπάνια προβάλλονται.
Έτσι, σήμερα θα ξεκινήσω με δύο ευχάριστες παρατηρήσεις:
- Το ελληνικό χρηματιστήριο από την αρχή του χρόνου σημείωσε αύξηση +18% – αύξηση που είναι η δεύτερη υψηλότερη σε χρηματιστήριο παγκοσμίως. Συνεπώς έστω και μία μικρή εμπιστοσύνη στην καταρρέουσα χώρα μας μπορεί να αποζημιώσει πολύ γενναιόδωρα.
- Η δεύτερη ευχάριστη παρατήρηση είναι η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου το οποίο έπεσε στο 2.58%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που είχε ποτέ αντίστοιχο ελληνικό ομόλογο.
Και τα δύο αυτά καλά νέα δικαιολογούνται πλήρως και ουσιαστικά είναι άσχετα με τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας μας. Το μεν ελληνικό χρηματιστήριο είχε πιάσει πάτο, οπότε και 25% αύξηση να είχε δεν θα ήταν έκπληξη, η δε απόδοση του 5ετούς ομολόγου είναι τόσο χαμηλή, διότι άπαντες γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με την αποπληρωμή του.
Τώρα ας ρίξουμε μία ματιά στα δυσάρεστα.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο report της Alpha Bank, η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση στους 3 βασικούς δείκτες δεξιοτήτων από τους οποίους εξαρτάται η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα μιας χώρας. Εξ άλλου, άλλες γνώσεις και άλλες δεξιότητες χρειάζεται η αγορά και άλλες είναι οι προσφερόμενες. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη να βλέπει κανείς πτυχιούχους να δουλεύουν σε καφετέριες και σε σουβλατζίδικα τα οποία πουλάνε εισαγόμενο γύρο από την Ολλανδία και τη Γερμανία. Και ενώ εμείς εξειδικευόμαστε σε οβελιστήρια και τσικνιστήρια, χθες διάβασα ότι η εταιρία Dynamic Yield του «μικρού» Ισραήλ, που εξειδικεύεται σε προγράμματα τεχνικής νοημοσύνης, εξαγοράστηκε από τη McDonald’s έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων!
Στο μικρό λοιπόν Ισραήλ που έχει έκταση μικρότερη από την Πελοπόννησο, μόλις 50.000 άνθρωποι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ στην Ελλάδα 512.000 άνθρωποι. Εν τούτοις η γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή του Ισραήλ όχι μόνο καλύπτει το 95% των αναγκών του Ισραήλ αλλά έχει και μεγαλύτερες εξαγωγές από εμάς, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ισραηλινός γεωργοκτηνοτρόφος έχει δεκαπλάσια παραγωγή από ότι ο Έλληνας συνάδελφός του! Όχι θαύμα, φυσικά…
Γιατί θαύματα συντελούνται μόνο στις χώρες, που επικρατεί ο λαϊκισμός και όχι ο ρεαλισμός.