Μια μεγάλη –ευρωπαϊκή- ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατάφερε να αποδείξει πως η πυρηνική σύντηξη είναι πολύ πιθανό να καταστεί βιώσιμη εμπορική πηγή ενέργειας και να αξιοποιηθεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ερευνητική ομάδα παρήγαγε ενέργεια 59 megajoules.
Η ενέργεια αυτή είναι διπλάσια από το προηγούμενο ρεκόρ του 1997, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας UKAEA.
«Τα πειράματα του JET μας οδηγούν ένα βήμα πιο κοντά στην πυρηνική σύντηξη», λέει ο Dr Joe Milnes στο BBC.
- «Αποδείξαμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μίνι αστέρι μέσα στο μηχάνημά μας, να το κρατήσουμε εκεί για πέντε δευτερόλεπτα και να έχουμε υψηλή απόδοση, γεγονός που πραγματικά μας μεταφέρει σε μια νέα σφαίρα», σε ένα νέο στάδιο ως προς την παραγωγή καθαρής και φθηνής ενέργειας.
Η επιτυχία του πειράματος προσφέρει επιχειρήματα στους οπαδούς της σύντηξης ως μελλοντικά αξιόπιστης και μη ρυπογόνου εναλλακτικής πηγής ενέργειας.
Το ερώτημα είναι εάν αυτή η πανίσχυρη, αλλά σύνθετη, αντίδραση μπορεί να συμβεί στη Γη, παράγοντας περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει.
- «Δύο ισότοπα του υδρογόνου συμμετέχουν σε αυτή την αντίδραση, κατά την οποία ένας πυρήνας δευτερίου συγκρούεται με έναν πυρήνα τριτίου και παράγεται ήλιο και ένα νετρόνιο.
- Το ήλιο και το νετρόνιο που παράγονται χρησιμοποιούνται για να θερμάνουν νερό, το νερό παράγει ατμό, ο ατμός εισέρχεται σε τουρμπίνα και παράγεται ηλεκτρισμός.
- Το δευτέριο υπάρχει σε αφθονία στο νερό της Γης, ενώ το τρίτιο μπορεί να παραχθεί από λίθιο.
- Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα γραμμάριο καυσίμου πυρηνικής σύντηξης θα προσφέρει ενέργεια που αντιστοιχεί σε οκτώ τόνους πετρελαίου»,
- «Καθώς η πίεση αυξάνεται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω της εξάλειψης της καύσης άνθρακα, η επιτυχία της ομάδας της Οξφόρδης αποτελεί σταθμό στον οδικό χάρτη της πυρηνικής σύντηξης, ως ασφαλούς, αξιόπιστης και καθαρής πηγής ενέργειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βρετανική υπηρεσία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της UKAEA, Ian Chapman, λέει ότι η επιτυχία του πειράματος αποτελεί «ιστορική εξέλιξη», που μας φέρνει πιο κοντά στην παραγωγή ενέργειας χωρίς εκπομπές καυσαερίων.
- «Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ την ίδια ώρα η σύντηξη προσφέρει τόσα πλεονεκτήματα. Αναπτύσσουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητες μιας νέας τεχνολογίας, που θα παράγει βιώσιμη ενέργεια, χωρίς επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Ο κόσμος μας χρειάζεται την πυρηνική σύντηξη», λέει ο Chapman.
Η πυρηνική σύντηξη φιλοδοξεί να αναπαραγάγει ό,τι συμβαίνει στον πυρήνα του Ήλιου και θεωρείται από τους υποστηρικτές της η ενέργεια του μέλλοντος, διότι δεν παράγει παρά λίγα απόβλητα – και αυτά σαφώς πολύ λιγότερο ραδιενεργά σε σχέση με έναν κλασικό πυρηνικό σταθμό – και καθόλου αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η πυρηνική σύντηξη επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας τέσσερα εκατομμύρια φορές περισσότερη από τον άνθρακα, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, σε συνθήκες υψηλής ασφάλειας.