«Οι Ψηφιακές Πλατφόρμες και η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του Real Estate», βρέθηκαν στο επίκεντρο του Panel III του Greek Real Estate Investment Forum 2024 «The golden era of Greek Real Estate».
Ο κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανέφερε ότι «είμαστε προ των πυλών μιας πολύ μεγάλης αλλαγής. Στο τέλος του χρόνου η χώρα θα έχει ολοκληρωμένο κτηματολόγιο, με στόχο κάθε σπιθαμή ελληνικής γης να αντιστοιχεί σε ένα κωδικό κτηματολογίου. Να δώσουμε την δυνατότητα σε επιχειρήσεις και πολίτες να κάνουν όλες τις διορθωτικές παρεμβάσεις με ψηφιακές διαδικασίες, καθώς από τον Ιανουάριο του 2025 ενεργοποιείται η ψηφιακή εφαρμογή “Μεταβολές”.
Όπως ο ίδιος σημείωσε, «Εφαρμόζεται δηλαδή ΑΙ για μια διοικητική πράξη. Η ΑΙ διαβάζει σε φυσική γλώσσα το συμβόλαιο, εντοπίζει τι είδους συμβόλαιο είναι και βγάζει έναν πίνακα που επισημαίνει στον προϊσταμενο σημεία που χρήζουν προσοχής -διόρθωσης. Μια εργασία που θα έπαιρνε ώρες για τον άνθρωπο, τώρα μπορεί να γίνει σε λίγα λεπτά».
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ψηφίζεται την Τρίτη. «Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, είναι αυτά τα εργαλεία να αγκαλιαστούν από τους τελικούς χρήστες», τόνισε ο κ. Κυρανάκης, ανακοινώνοντας ότι το κτηματολόγιο θα βγάλει Price Map που θα δείχνει τις πραγματικές συναλλαγές (πραγματική αξία πώλησης) ανά περιοχή.
Ο κ. Δημήτρης Ανδρίτσος, Διευθύνων Σύμβουλος, Cerved Property Services S.A., ανέφερε ότι η ειδίκευση της εταιρείας βρίσκεται στην αξιοποίηση δεδομένων για την δημιουργία πιο χρηστικών εργαλείων. Ξεκίνησαν την παροχή data analyticsτο 2008 (Μοντέλα κινδύνου, εξέλιξης και πρόβλεψης τιμών). Όπως τόνισε, «πρόκειται για ένα πολύ ολοκληρωμένο σύστημα για να παρέχουμε κάθε πληροφορία σε έναν ενδιαφερόμενο, είτε πρόκειται για μεμονωμένο ακίνητο είτε για χαρτοφυλάκιο ακινήτων». Όσον αφορά το Price Map επεσήμανε ότι για να λειτουργήσει σωστά, θα πρέπει να υπάρχει ακρίβεια, γιατί σε κάθε περιοχή υπάρχουν πολλές διαφορετικές ζώνες τιμών.
Η κ. Έλλη Κακούλλου, B. Γενική Διευθύντρια Ακίνητης Περιουσίας Τράπεζας και Ομίλου, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ανέφερε ότι οι περισσότερες τράπεζες το το 2018 -2019 απέκτησαν τα περισσότερα ακίνητα από «κόκκινα» δάνεια. Οπότε έπρεπε να ψηφιοποιηθεί η διαδικασία γιατί μέχρι τότε υπήρχαν μόνο οι φυσικοί φάκελοι. Για το σκοπό αυτό αποκτήθηκε ειδικό λογισμικό και έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένες εφαρμογές. «Έτσι έχουμε την συνολική εικόνα του χαρτοφυλακίου, άμεσα. Από το 2020 μάλιστα αλλάξαμε την πολιτική τους, ώστε ακίνητα κάτω από 200 χιλ. ευρώ να μπορεί να τα αγοράζει ο πελάτης απευθείας από την πλατφόρμα», σημείωσε. Επίσης αναφέρθηκε στην χρήση του ΑΙ στην αειφορία των κτιρίων που χρησιμοποιεί ο όμιλος της Εθνικής (θερμοκρασία, φωτεινότητα, αέρας κλπ).
Ο κ. Βασίλης Πάτρας, Business Development Director, Landea.gr, ανέφερε στην τοποθέτησή του, ότι «είμασε εταιρεία τεχνολογίας που ασχολούμαστε με τους πλειστηριασμούς, μεταφέροντας την διαδικασία online. Μέχρι τότε ο κόσμος δεν μπορούσε να μάθει ποια ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Τώρα τα φέρνουμε σε επίπεδο αγγελίας, εξέλιξη η οποία έδωσε ένα “boost” στην πλατφόρμα. Δεν είναι τυχαίο ότι διπλασιάζουμε τους χρήστες μας κάθε χρόνο, μετρώντας σήμερα ήδη 65 χιλ. Όλοι οι συνεργάτες μας έχουν οδηγίες για να χρησιμοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες ΑΙ που τους παρέχουμε».