Δήλωση Κυριάκου Μερελή, Υπεύθυνου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Θ.) με αφορμή τα διαπιστωμένα προβλήματα στατικής επάρκειας στο εμβληματικό κτήριο που σχεδίασε ο Ερνέστ Εμπράρ και στο οποίο στεγάζονται το Ε.Ε.Θ. και το Β.Ε.Θ. επί της Αριστοτέλους 27:
«Τα προβλήματα στατικότητας που διαπιστώθηκαν στο κτήριο που στεγάζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Θ.) και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Β.Ε.Θ.), όπως αυτά περιγράφονται στην τεχνική έκθεση της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Για κάποιους από εμάς όμως, δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία.
Ήμουν ένας από τους πρώτους συμβούλους στο Δ.Σ. του Ε.Ε.Θ. που από την πρώτη περίοδο της εκλογής μου, το 2011, ανέδειξα το θέμα, ζητώντας τα γνωστά από τότε προβλήματα ασφάλειας και στατικής επάρκειας του κτηρίου, να απασχολήσουν σοβαρά τα όργανα Διοίκησης του ΕΕΘ.
Όταν άρχισαν από τα τέλη του 2022 να πέφτουν και επιχρίσματα, έθεσα το ζήτημα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και παρά τις αρχικές αμφισβητήσεις και τη γενική χαλαρότητα, κατάφερα να πείσω τους συναδέλφους στη Διοικούσα Επιτροπή και στο Δ.Σ. του Ε.Ε.Θ., ότι είναι επιτακτική ανάγκη να κινητοποιηθούμε και να λάβουμε αποφάσεις.
Κατόπιν πρότασης μου, που έγινε τελικά αποδεκτή, κάναμε ήδη το πρώτο βήμα αναθέτοντας τη μελέτη αποτίμησης της φέρουσας ικανότητας και αντισεισμικής επάρκειας του κτηρίου του Ε.Ε.Θ., στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ..
Είναι κρίσιμο να προχωρήσουμε άμεσα, σε ολοκληρωμένη και ακόμη πιο ενδελεχή μελέτη στατικής επάρκειας του κτηρίου, που το Α.Π.Θ. με το εξειδικευμένο επιστημονικό του δυναμικό και το κύρος του μπορεί να μας εξασφαλίσει.
Όπως είναι αναγκαίο και τα όργανα Διοίκησης του Β.Ε.Θ., να λάβουν τις αντίστοιχες αποφάσεις.
Πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα, για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα ασφάλειας, για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του Ε.Ε.Θ., αλλά και τους χιλιάδες επαγγελματίες και επισκέπτες που εισέρχονται καθημερινά στο κτήριο της Αριστοτέλους.
Εκτιμώ, όπως έχω τονίσει και στο πλαίσιο των οργάνων Διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ότι χωρίς άλλη καθυστέρηση, πρέπει να γίνουν τρία ακόμη κρίσιμα βήματα.
Να κληθεί ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), προκειμένου να ελέγξει και να πιστοποιήσει τις αντοχές του κτηρίου σε περίπτωση σεισμού.
Άμεσα, να προκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός για εκτεταμένες επισκευές, ανακατασκευές και την αποκατάσταση των στατικών προβλημάτων.
Φυσικά θεωρώ αυτονόητο ότι έπρεπε …από χτες να αναζητούμε νέο χώρο για την προσωρινή μετεγκατάσταση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και οφείλουμε, σε συνεχή συνεννόηση του Ε.Ε.Θ. με το Β.Ε.Θ., να δράσουμε χωρίς παλινωδίες και άλλες καθυστερήσεις. Με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης απέναντι στα μέλη μας και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης».