Με την αποχώρηση των δανειστών “κλείδωσε” ο νέος ρόλος του ΤΧΣ, με την σύσκεψη του αρμόδιου υφυπουργού με τους τραπεζίτες το πλαίσιο για τον “Ηρακλή ΙΙ” και με την συζήτηση για το εκρηκτικό πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων στη Βουλή ολοκληρώνεται ένας κύκλος- ο πρώτος για το 2021- που αφορά στην επόμενη ημέρα του εγχώριου banking.

Συνακόλουθα της προοπτικής κεφαλαιακής ενίσχυσης των συστημικών τραπεζών και μέσω αυτών της επαναχρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας, της πραγματικής οικονομίας.

Η σύσκεψη με τους τραπεζίτες, υπό τον Γιώργο Ζαββό (την προηγούμενη Τρίτη/9/2 ), η συζήτηση στη Βουλή, στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών παρουσία των Χρήστου Σταϊκούρα και Γιάννη Στουρνάρα (την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου) καταδεικνύουν την κινητικότητα στον κλάδο.

Το πρόβλημα, που κατ’ αρχήν έπρεπε να διευθετηθεί αφορούσε στην διαδικασία επαν-ιδιωτικοποίησης της Πειραιώς (μετά την αύξηση συμμετοχής του ΤΧΣ στο μ.κ) του νέου ρόλου του Ταμείου προκειμένου να συνεισφέρει (κεφαλαιακά) σχετικά και την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.

Από την στιγμή, που οι ανάδοχοι Goldman Sachs και UBS εμμένουν στον σχεδιασμό τους για προσφυγή στις “αγορές” προς τα τέλη Απριλίου (και για κεφάλαια ύψους 800 εκατ-1,1 δισ) θα διενεργηθεί placement δικαιωμάτων (ή απ’ ευθείας μετοχών) μέσω “βιβλίου προσφορών” από το Ταμείο. Απαραίτητη προυπόθεση να επιβεβαιωθεί ο προγραμματισμός των 2 ξένων οίκων, για την κάλυψη/συμμετοχή ξένων ιδιωτών επενδυτών και funds.

Το στοίχημα για την Πειραιώς έγκειται στην προσέλκυση ικανού μέρους κεφαλαίων από passive και λιγότερο από hedge funds, προκειμένου να ισχυροποιηθεί η κεφαλαιακή δομή της τράπεζας μεσομακροπρόθεσμα μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο επιθετικών ρευστοποιήσεων στην περίπτωση που χαλάσει το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Η Goldman Sachs θεωρεί, πως το διάστημα μέσα Απριλίου- αρχές Μαϊου θα είναι φιλικότερο επενδυτικά ΄και για τα ελληνικά assets, περίοδος που στην κυριολεξία διεθνώς “βρέχει χρήμα” με την υπερβάλλουσα ρευστότητα να “διψά” για λήψη επενδυτικών θέσεων και αποδόσεων. Με την ευόδωση του εγχειρήματος της Πειραιώς λύνεται μία- κατ’ αρχήν- εκκρεμότητα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα προχωρά η επέκταση του project Ηρακλής, όπως αυτή θα οριστικοποιηθεί /θεσμοθετηθεί προκειμένου να διασφαλιστούν επιπλέον εγγυήσεις (του Δημοσίου για τις τιτλοποιήσεις των τραπεζών). Από τις αρχές επισπεύδεται η σχετική διαδικασία ώστε να μην υπάρξει χρονικό κενό καθώς η διοίκηση Καραβία “τρέχει” την τιτλοποίηση (ύψους 1,5 δισ) προκειμένου να ενταχθεί στο υφιστάμενο πλαίσιο.

Σημειωτέον, πως για το project Ηρακλής Ι, υποβλήθηκαν 8 αιτήσεις (και από τις 4 συστημικές τράπεζες) για τιτλοποιήσεις συνολικά 27 δισ. και senior bonds 10,3 δισ. Στην σύσκεψη της προηγούμενης Τρίτης εξετάστηκαν οι προτάσεις των τραπεζιτών για μεγαλύτερη ευελιξία στις τιτλοποιήσεις (σε μία συγκυρία, που το κόστος τους έχει μειωθεί σημαντικά) αφήνοντας έτσι μεγαλύτερα στις τράπεζες μέσω ανακτήσεων (σε τριμηνιαία από μηνιαία βάση).

Συν τω χρόνω γίνονται και οι επαφές με την DGComp, με στόχο την υποβολή της αίτησης για τον Ηρακλή ΙΙ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Διασφαλίζοντας την επέκταση του “σχήματος” και με την αποσαφήνιση της πρόθεσης της κυβέρνησης για το AMC της Τραπέζης της Ελλάδος διαμορφώνεται ένα “δίχτυ ασφαλείας” για το εγχώριο banking, προτεραιότητα- πλέον- του οποίου θα είναι η βελτίωση των στοιχείων ενεργητικού ώστε να καταστούν “επενδύσιμες” και οι άλλες τρεις: Εθνική, Alpha Bank, Eurobank. Διαδικασία, προφανώς επίπονη, χρονοβόρα με αβέβαιο τον επενδυτικό ορίζοντα για τις διεθνείς αγορές εάν και όταν οι διοικήσεις επιλέξουν τον δρόμο της “εξόδου στις αγορές”.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 16/02/2021