Χθες, ο Όμιλος Folli Follie έδωσε στη δημοσιότητα εταιρική ανακοίνωση για τα εγκαίνια 3 νέων καταστημάτων Calvin Klein σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Επίσης μάθαμε ότι ανανεώθηκε μέχρι και το 2021 η σύμβαση με την UGG.
Όπως συνήθως συμβαίνει στα Δελτία Τύπου, στο κάτω μέρος της ανακοίνωσης αναγράφονται ορισμένες χρήσιμες, για τους οικονομικούς συντάκτες, γενικές πληροφορίες για τον Όμιλο.
Διαβάζοντας λοιπόν “Σχετικά με τον Όμιλο FF Group”, μάθαμε πως
- “Ο Όμιλος Folli Follie δραστηριοποιείται στο χώρο της μόδας σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδιάζοντας, παράγοντας και διανέμοντας τις ιδιόκτητες μάρκες, Folli Follie και Links of London”
Ανοίγοντας το αρχείο παλαιότερων ανακοινώσεων, ανακαλύπτουμε ότι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, μόλις 2 μήνες πριν, οι επίσημες ανακοινώσεις του Ομίλου Folli Follie περιελάμβαναν την εξής πληροφορία:
- “O Όμιλος Folli Follie είναι μια ηγετική δύναμη στον κόσμο της μόδας που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες. Ο Όμιλος σχεδιάζει, παράγει και διανέμει σε παγκόσμιο επίπεδο ιδιόκτητες μάρκες, την Folli Follie και την Links of London.”
Θα παρατηρείτε προφανώς ότι από τις νεώτερες ανακοινώσεις …λείπουν οι …30 χώρες….
Αυτά τα μυστήρια καλείται σήμερα να ξεδιαλύνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σύντομα θα πέσουν αυστηρά πρόστιμα σε πρόσωπα της εταιρείας ίσως και σε Χρηματιστές.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα κοινοποιήσει στις εισαγγελικές αρχές τα ευρήματα από τα στοιχεία που έχει συλλέξει από την εισηγμένη, τις εγχώριες χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, αλλά και από τον ελβετικό όμιλο Dufry.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Folli Follie έχουν κληθεί να καταθέσουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα απολογητικά τους υπομνήματα με τα οποία θα αντικρούουν τις κατηγορίες της Αρχής πως οι συμπεριφορές που έχουν επιδείξει συνιστούν χειραγώγηση της αγοράς μέσω διάδοσης ψευδών, ανακριβών και παραπλανητικών πληροφοριών για τις οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie.
Εφόσον οι εξηγήσεις κριθούν Μη Ικανοποιητικές από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εκείνη θα επιβάλει πρόστιμα ύψους από 10.000 μέχρι 2 εκατ. ευρώ και θα υποβάλει στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών μηνυτήρια αναφορά με την οποία θα ανακοινώνεται και η τέλεση της αξιόποινης πράξης από την οικογένεια Κουτσολιούτσου και τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται η κατάθεση προσφυγών από σημαντικό αριθμό ομολογιούχων της Folli Follie με στόχο τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.
Δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό κατόχων χρεογράφων της FFG για τη σύσταση ενός bondholders club και πλέον τίθεται ζήτημα κατά πόσον θα κατατεθεί αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή των ομολόγων που έχει εκδώσει η εταιρεία, δύο και πλέον μήνες αφότου ξεκίνησε η υπόθεση με το περιβόητο report του fund QCM. Εάν ζητηθεί η πρόωρη εξόφλησή των ομολόγων, τότε η πίεση προς την οικογένεια Κουτσολιούτσου θα αυξηθεί κατακόρυφα
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επιπλέον συγκεντρώσει στοιχεία που δείχνουν τις κινήσεις που έγιναν στη μετοχή το διάστημα πριν από την αναστολή της διαπραγμάτευσής της και έχει συσχετίσει τις συναλλαγές με μέλη του Δ.Σ. της Folli Follie.
- Έχει δε εξετάσει και τον ρόλο συγκεκριμένων χρηματιστηριακών εταιρειών που είχαν αναλάβει το market making της μετοχής.
Η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αξιοποιεί τις αποκαλύψεις του Τύπου, για την “αμοιβή των 28 εκατ. Ευρώ” από τον ελβετικό όμιλο Dufry στη Folli Follie το 2014 και να τεκμηριώσει το γιατί δόθηκε, πότε, σε ποιες τράπεζες, σε ποιους τραπεζικούς λογαριασμούς και στο όνομα ποιου δικαιούχου.
H Dufry είχε αγοράσει το 51% των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε. από τη Folli τον Οκτώβριο του 2012, με option να αποκτήσει και το υπόλοιπο 49%.
Αυτό έγινε στο τέλος του 2013. Η Folli Follie Group έλαβε τότε 175 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 153 εκατ. ευρώ σε μετοχές της Dufry (το 4% της ελβετικής εταιρείας).
Ωστόσο, αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Τύπου έφεραν στο φως μια αμοιβή 28 εκατ. ευρώ που δεν είχε δηλωθεί στις αρχές.