To 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης, είναι το θεσμικό φόρουμ της αγοράς επαγγελματικής διαχείρισης συλλογικών επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Κύριος σκοπός του είναι να αναδείξει τον ρόλο και τα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής επενδυτικής διαχείρισης, να αναδείξει την αναγκαιότητα και τη συμβολή της επαγγελματικής διαχείρισης στο εκάστοτε εγχώριο οικονομικό και ασφαλιστικό γίγνεσθαι, να επισημάνει τις προκλήσεις και τις αναπτυξιακές διαστάσεις για τις εταιρείες μέλη της Ένωσης, να παρουσιάσει τις διεθνείς εξελίξεις και πρακτικές στα πεδία του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και επενδυτικής διαχείρισης και να αναβαθμίσει τον ρόλο της Ένωσης ως αξιόπιστου θεσμικού συμβούλου της αγοράς.
Το 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης #famc22 διοργανώνεται στις 22 & 23 Ιουνίου 2022 από την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.), σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το περιοδικό ΧΡΗΜΑ και το εβδομαδιαίο newsletter ΧΡΗΜΑ Week.
Στην ομιλία του με τίτλο «Οι προοπτικές του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος», ο κ. Σπύρος Παντελιάς, Γενικός Διευθυντής Προληπτικής Εποπτείας & Εξυγίανσης, Τράπεζα της Ελλάδος, ανέφερε ότι πριν από 5 χρόνια θα μιλούσαμε για κόκκινα δάνεια και σοβαρά προβλήματα στις τράπεζες, με πιεσμένη ρευστότητα και καταθέσεις. Σήμερα ωστόσο βλέπουμε μονοψήφιο δείκτη δανείων, καλή ρευστότητα και τράπεζες που ανασχεδιάζουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο.
«Ταλαιπωρηθήκαμε από την πανδημία, έχουμε τώρα ένα μίγμα κρίσης, πληθωριστικές πιέσεις, κρίση ενέργειας. Έχουμε ωστόσο ένα σύνολο τραπεζικού κλάδου που έχει βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού και δείκτη αποδοτικότητας, με θεαματική βελτίωση της ρευστότητας», σημείωσε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δύο βασικές προκλήσεις της εποχής, που είναι: η διεύρυνση των πηγών κερδοφορίας και η πιστωτική επέκταση. «Το τελευταίο θα έπρεπε να είναι το βασικό ζητούμενο. Οι τράπεζες πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το μοντέλο τους. Εγκαταλείπεται σταδιακά το μοντέλο της φυσικής επαφής. Πρέπει να συνηθίσουμε να βλέπουμε μακροπρόθεσμα πλέον και όχι βραχυπρόθεσμα όπως αναγκαστικά γινόταν μέχρο πρότινος. Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός του ρόλου των τραπεζών για την σχέση τους και την θέση τους στην ελληνική οικονομία», επεσήμανε ο κ. Παντελιάς, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «Υπάρχει ενδιαφέρον και γίνονται συζητήσεις για απόκτηση υφιστάμενης άδειας λειτουργίας τράπεζας στην Ελλάδα και όχι τόσο για έκδοση νέας άδειας».