Στη βελτίωση των διαφόρων εμποδίων που υπάρχουν σε βιομηχανικό επίπεδο στις διαδικασίες παραγωγής δύο πολύτιμων ενώσεων για την αγορά βιο-προϊόντων, των PHBV και 2,3-BDO, στοχεύει το ερευνητικό έργο PROMOFER.

Στο PROMOFER (i) θα αξιοποιηθούν βιολογικά απόβλητα από διάφορες βιομηχανίες, τα οποία παράγονται σε σημαντικές ποσότητες στην Ευρώπη και παρουσιάζουν πλεονεκτήματα για την αξιοποίησή τους σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και (ii) θα βελτιωθούν οι διαδικασίες ζύμωσης για την παραγωγή βιοπλαστικών (PHBV και PU), η απόδοση των οποίων είναι συχνά ανεπαρκής για να ανταγωνιστεί τις διαδικασίες χημικής σύνθεσής τους. Συγκεκριμένα, τα βιομηχανικά απόβλητα τροφίμων (άμυλα χαμηλής αξίας, διήθημα ορού γάλακτος, βιομηχανικά λύματα) θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή PHBV, ενός βιοδιασπώμενου και βιοαποδομήσιμου πολυμερούς, της οικογένειας των πολυυδροξυαλκανοϊκών. Παράλληλα, η λιγνινοκυτταρινική βιομάζα της αγροβιομηχανίας (άχυρο ρυζιού, άχυρο σιταριού και απόβλητα δαμάσκηνων) θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή 2,3-βουτανεδιόλης, ως μέσο επιμήκυνσης αλυσίδας για την παραγωγή πολυουρεθανίου.

Ερευνητικό πρόγραμμα Promofer

Μετά από ένα χρόνο εντατικών ερευνητικών δραστηριοτήτων, οι εταίροι του έργου PROMOFER συναντήθηκαν στις 17 Ιουνίου στο Δουβλίνο, στις εγκαταστάσεις του University College Dublin, για να συζητήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα διάφορα πακέτα εργασίας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση των συλλεγμένων (αγροτικών και τροφίμων) αποβλήτων, ενώ σε αυτή τη φάση οργανώνεται ο δεύτερος κύκλος συλλογής αγροβιομηχανικών αποβλήτων. Η ενζυματική υδρόλυση της προεπεξεργασμένης λιγνινοκυτταρινικής βιομάζας παρουσιάζει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, η απομόνωση και ο χαρακτηρισμός των μικροοργανισμών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι εταίροι εργάζονται για τη βελτίωση της παραγωγικότητας του PHBV και του 2,3-BDO.

Επιπλέον, τα πρώτα αποτελέσματα και συμπεράσματα σχετικά με την ανάκτηση VFA έχουν ήδη συγκεντρωθεί, ενώ ο σχεδιασμός κι η βελτίωση απόδοσης της παραγωγής PHBV και 2,3-BDO μέσω διαδικασιών ζύμωσης βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.

Τέλος, ξεκίνησε η ανάλυση και η υποστήριξη της κοινωνικής αποδοχής των κυκλικών βιολογικών προϊόντων, ενώ το έργο διαχέεται μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών με στόχο την επίτευξη της συμμετοχής τους και της ανταλλαγής γνώσεων.

Ερευνητικό πρόγραμμα Promofer

Το έργο PROMOFER, το οποίο συντονίζεται από την AIMPLAS, υλοποιείται από κοινοπραξία 13 εταίρων από 7 ευρωπαϊκές χώρες και έχει διάρκεια 48 μηνών, έως τον Ιούνιο του 2028.

Η ΕΤΑΜ ΑΕ είναι υπεύθυνη του πακέτου εργασίας #8 «Προβολή, προώθηση και αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων», με στόχο τη μεγιστοποίηση της διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου και την εμπορική αξιοποίησή τους σε ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.