Φίλιππος Καραμέτος

Ο Werner Hoyer, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, είναι ο Eυρωπαίος πολίτης  που γνωρίζει πιο καλά από τον καθένα τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης.

Η ΕΤΕπ (European Investment Bank) θεωρείται πλέον ένας από τους πιο κρίσιμους και σημαντικούς θεσμούς για την ανάπτυξη και η θητεία του κ. Hoyer είναι ταυτισμένη με την  μεγάλη ανάπτυξη της ΕΙΒ, αλλά και με πολλές σημαντικές θεσμικές αλλαγές.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ήταν μια ακόμη πρωτοβουλία επί της θητείας Hoyer, καίριας σημασίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ.

Υπό την ηγεσία του κ. Hoyer επίσης η ΕΤΕπ εδραίωσε τη θέση της ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της δράσης για το κλίμα παγκοσμίως.

Περί τα μέσα Απριλίου, επισκέφτηκε την Ελλάδα για μία ακόμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον κεντρικό τραπεζίτη.  Κατά τον ίδιο, η πρόσφατη παρουσία του στην χώρα μας είχε μεγάλη σημασία, καθώς η ΕΤΕπ στέκεται αρωγός στις επενδύσεις που θα προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον.

To “Β” έθεσε ερωτήματα για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο οικονομικό τοπίο σε όλον τον κόσμο, για το μείζον ζήτημα του αυξανόμενου πληθωρισμού, τις δράσεις στήριξης της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και πολλά ακόμη κρίσιμα θέματα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ WERNER HOYER ΣΤΟ BANKS

 

-Η ΕΤΕπ διαθέτει πλέον τεράστια παρουσία στην Ελλάδα. Πολύ πρόσφατα επισκεφθήκατε για άλλη μια φορά τη χώρα μας. Μπορείτε να μας για τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματά σας από αυτήν την τελευταία επίσκεψη.

«Ήταν μεγάλη χαρά που επέστρεψα στην Αθήνα για την πρώτη μου επίσκεψη μετά από 10 μήνες. Αυτή η επίσκεψη είχε μεγάλη σημασία. Μου έδωσε την ευκαιρία να δω από πρώτο χέρι πώς ο Όμιλος ΕΤΕπ και οι Έλληνες εταίροι επενδύουν σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα. Την τελευταία φορά που ήμουν εδώ τον Ιούνιο του 2021 ήμασταν ακόμα στη μέση της πανδημίας. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τα μέτρα του πρωτοκόλλου υγείας να χαλαρώνουν και να βλέπουμε πώς η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει δυναμικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID.

Κατά την επίσκεψή μου, συναντήθηκα με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Γ. Στουρνάρα. Συζητήσαμε μια σειρά από σημαντικά θέματα. Τον ρόλο της ΕΤΕπ στην υποστήριξη του φιλόδοξου σχεδίου Greece 2.0, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και πώς μπορεί η ΕΤΕπ να υποστηρίξει καλύτερα τους ελληνικούς τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από αυτά τα ζητήματα. Ήμουν επίσης στην Αθήνα για να υπογράψω σύμβαση δανείου με την ElvalHarcor για 75 εκατ. ευρώ που βοηθά την εταιρεία να επενδύσει σε νέα τεχνολογία αιχμής.

Συνολικά, χαίρομαι που βλέπω ότι η εξαιρετική και ισχυρή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Τράπεζας της ΕΕ, με την ελληνική κυβέρνηση και τους δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους σε όλη τη χώρα προσφέρει επενδύσεις υψηλού επιπέδου και ζωτικής σημασίας. Αυτά αλλάζουν τις ζωές όλων και προσφέρουν ευκαιρίες σε όλη την Ελλάδα».

 

-Οι νέες συνθήκες που προέκυψαν από την πανδημία καθώς και τον πόλεμο της Ουκρανίας, έφεραν στο φως μια νέα σειρά προτεραιοτήτων. Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι αυτές οι προτεραιότητες;

«Καταρχάς, επιτρέψτε μου να πω ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι κάτι που μας συγκλονίζει όλους μας. Έχει οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων ζωών και έχει προκαλέσει καταστροφές σε ολόκληρη τη χώρα.

Προφανώς, η άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι η βοήθεια της Ουκρανίας και του λαού της. Αυτή η βοήθεια πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τις γειτονικές χώρες που όχι μόνο αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφάλειας, αλλά και φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Η ΕΤΕπ μπόρεσε να παράσχει σχεδόν 700 εκατομμύρια ευρώ άμεσης οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία τις πρώτες ημέρες από τη ρωσική εισβολή. Αναπτύσσουμε επίσης ένα πακέτο στήριξης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την εξομάλυνση των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης στις χώρες της ΕΕ που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Επιπλέον, όλη η Ευρώπη έχει συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για μια ειρηνική σχέση με τους γείτονές της. Όχι μόνο πρέπει να επανεξετάσουμε την αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφάλειας, αλλά πρέπει επίσης να επιτύχουμε στρατηγική ανεξαρτησία από τη Ρωσία όσον αφορά τις οικονομίες μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στη Ρωσία όταν πρόκειται για κρίσιμες εισροές για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας, όπως η ενέργεια, τα μέταλλα ή τα γεωργικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, η απειλή της κλιματικής αλλαγής δεν έχει περιορισθεί. Ως εκ τούτου, είναι υψίστης σημασίας να κάνουμε όσα επιβάλλονται – και να τα κάνουμε με τον σωστό τρόπο.

Κατά τις συναντήσεις μου στην Αθήνα, ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη για το πώς η ΕΤΕπ υποστηρίζει τις χώρες που επηρεάστηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήταν επίσης καλό που είδαμε ότι μοιραζόμαστε απόψεις για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, αλλά και για τις προτεραιότητες για δράση».

 

-Τι κάνει η ΕΤΕπ για να βοηθήσει στην αντιστάθμιση της εξελισσόμενης κρίσης των τιμών της ενέργειας και του αυξανόμενου πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη;

«Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός όχι μόνο ενέργειας, που βασίζεται κυρίως σε ορυκτά καύσιμα, αλλά και άλλων εμπορευμάτων όπως μέταλλα και γεωργικά προϊόντα. Η Ουκρανία θεωρείται ως η βασική περιοχή που συμβάλλει στην οικονομία των σιτηρών και του ψωμιού. Είναι ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς σιταριού και καλαμποκιού παγκοσμίως. Ο πόλεμος έχει ήδη οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών για ορισμένα από αυτά τα αγαθά. Ίσως πρέπει επίσης να περιμένουμε διακοπές τροφοδοσίας για ορισμένες από αυτές. Οι υψηλές τιμές ήταν ο βασικός μοχλός πίσω από τον πληθωρισμό που βλέπουμε όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως, με κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο που εκτυλίσσεται.

 

Οι ανανεΩσιμες πηγΕς (ΑΠΕ) ενΕργειας και η ενεργειακΗ απΟδοση αποτελοΥν υψηλΗ προτεραιΟτητα για την ΕΤΕπ

 

Μια απάντηση στις υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων είναι να εξαρτηθούμε λιγότερο από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. Οι ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) ενέργειας και η ενεργειακή απόδοση αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την ΕΤΕπ. Μόνο πέρυσι, η Τράπεζα χρηματοδότησε με πάνω από 10 δισ. ευρώ αυτούς τους τομείς. Ως “Τράπεζα Κλίματος” της ΕΕ, έχουμε δεσμευτεί να αφιερώσουμε το 50% των δανείων μας έως το 2025 στη δράση για το κλίμα. Αυτές θα είναι επενδύσεις που θα κάνουν τις οικονομίες μας να εξαρτώνται λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα και επομένως πιο ανθεκτικές σε αυτές τις υψηλές τιμές.

Τα νέα επενδυτικά έργα χρειάζονται χρόνο, ο οποίος μπορεί να μην είναι διαθέσιμος κατά την τρέχουσα κρίση. Ως εκ τούτου, η ΕΤΕπ βρίσκεται επί του παρόντος σε συζητήσεις με τους μετόχους και τους πελάτες της, όσον αφορά τους τομείς που ενδέχεται να χρειαστούν την υποστήριξη της Τράπεζας. Ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι μια τέτοια βραχυπρόθεσμη στήριξη έχει επίσης αξία μακροπρόθεσμα και δεν θα μας εγκλωβίσει σε μη βιώσιμες δομές».

 

-Η ελληνική οικονομία βασίζεται γενικά σε μικρές ή/και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει συγχωνεύσεις και εξαγορές, με στόχο την ανάπτυξή τους. Βρίσκει η ΕΤΕπ αρκετά ενδιαφέρον αυτό το πεδίο για να το χρηματοδοτήσει;

«Γνωρίζουμε πόσο ζωτικής σημασίας είναι οι ΜΜΕ για την Ελλάδα. Αποτελούν την πηγή ζωής της οικονομίας της χώρας και παραμένουν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας όσον αφορά τη στήριξη της ΕΤΕπ.

Ο Όμιλος ΕΤΕπ συνεργάζεται στενά με Έλληνες εταίρους για την υποστήριξη των ΜΜΕ μέσω ποικίλων προγραμμάτων. Παράδειγμα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, το οποίο παρέχει χρηματοδότηση σε τοπικές επιχειρήσεις. Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε την υποστήριξή μας μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ), της θυγατρικής μας για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μόνο το (EIF) παρείχε χρηματοδότηση σχεδόν 2 δισ. ευρώ στους Έλληνες εταίρους μας το 2021. Αυτό περιλαμβάνει εγγυήσεις προς τις ελληνικές τράπεζες για την ενίσχυση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση από εταιρείες που επηρεάστηκαν από τον COVID, αλλά και μια σειρά από συναλλαγές χρηματοδότησης μετοχικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου μετοχικού κεφαλαίου business angel Ελλάδα.

Η Τράπεζα εστιάζει αποκλειστικά στη στήριξη πραγματικών επενδυτικών σχεδίων με βιώσιμο αντίκτυπο στην οικονομία. Η ΕΤΕπ δεν δραστηριοποιείται και δεν σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Το αφήνουμε στους εμπορικούς “παίκτες”».

 

Η ΤρΑπεζα υποστΗριξε τις επενδΥσεις του ιδιωτικοΥ και του δημΟσιου τομΕα σε επΙπεδο ρεκΟρ

-Η ΕΤΕπ έχει στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Ποια είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας από τη συνεργασία σας με τις ελληνικές αρχές και το τραπεζικό σύστημα; Υπάρχουν απτά αποτελέσματα; Τι άλλο πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

«Νομίζω ότι τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Πέρυσι, η σκληρή δουλειά της αφοσιωμένης Επενδυτικής Ομάδας της ΕΤΕπ για την Ελλάδα και η στενή μας συνεργασία με ενδιαφερόμενους φορείς και πελάτες σε όλη την Ελλάδα επέτρεψαν τη μεγαλύτερη δέσμευση του Ομίλου ΕΤΕπ σε αυτή τη χώρα εδώ και 59 χρόνια λειτουργίας. Η Τράπεζα υποστήριξε τις επενδύσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε επίπεδο ρεκόρ, που αντιστοιχεί στο 2,7% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Τα τρέχοντα επενδυτικά έργα προέρχονται από διαφορετικούς τομείς της οικονομίας που σχετίζονται με τις εταιρικές επενδύσεις και την καινοτομία, την αστική ανανέωση, την ενεργειακή μετάβαση και την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Το αποτύπωμα είναι ξεκάθαρο. Μαζί με τους Έλληνες εταίρους μας στον τραπεζικό, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο Όμιλος ΕΤΕπ διασφαλίζει ότι οι ελληνικές εταιρείες στον τουρισμό, τις υπηρεσίες και τη μεταποίηση – τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο από την καταστροφική πανδημία COVID-19 – μπορούν να συνεχίσουν να επενδύουν, να καινοτομούν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας. Οι εργασιακές μας σχέσεις με τους Έλληνες εταίρους μας είναι ισχυρότερες από ποτέ και η απαράμιλλη τεχνική και χρηματοοικονομική συνεργασία μεταξύ του Ομίλου ΕΤΕπ και των εταίρων μας θα επιταχύνει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα και θα στηρίξει την απασχόληση.

Αν με ρωτήσετε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, θα έλεγα ότι η απάντηση είναι απλή: Διατηρήστε την δυναμική που διαμορφώνεται. Φροντίστε να συνεχίσετε την υγιή δημόσια πολιτική, η οποία βοηθά τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα να κάνουν τη δουλειά τους. Τα επενδυτικά έργα που χρηματοδοτεί η Τράπεζα θα προκύψουν φυσικά ως αποτέλεσμα».

 

-Πόσο σημαντικά πιστεύετε ότι είναι τα κριτήρια ESG για τη χρηματοδότηση και την οικονομία συνολικά; Όσον αφορά τον ελληνικό εταιρικό κόσμο, βλέπετε συντονισμένες προσπάθειες για καινοτομία, πράσινες πρωτοβουλίες, ψηφιακό μετασχηματισμό και ενεργειακή μετάβαση;

«Ο κόσμος οδεύει επί του παρόντος σε “αύξηση της θερμοκρασίας” λόγω κλιματικής αλλαγής κατά 3,2°C, ενώ βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού οι χώρες έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5°C, προκειμένου να διατηρήσουν τις συνέπειές της διαχειρίσιμες. Ως εκ τούτου, απαιτείται αποφασιστική δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όσο το δυνατόν ταχύτερα και δραστικά. Στο επίκεντρο των εξελίξεων θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να θέσουν σε εφαρμογή τις απαιτούμενες δημόσιες πολιτικές.

Ωστόσο, υπάρχει επίσης μεγάλος και σημαντικός ρόλος για τον ιδιωτικό τομέα και, ειδικότερα, για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Τα κριτήρια ESG διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τη διοχέτευση ιδιωτικών κεφαλαίων σε εκείνα τα πραγματικά επενδυτικά έργα που χρειάζονται επειγόντως για την απαλλαγή της οικονομίας μας από τον άνθρακα. Παρεμπιπτόντως, αυτά θα είναι τα ίδια έργα, όπως επισημάνθηκε προηγουμένως, που μας βοηθούν να γίνουμε πιο ανθεκτικοί απέναντι στις υψηλές τιμές ενέργειας και θα μας κάνουν ανεξάρτητους από τη Ρωσία. Έτσι, η ουσία είναι ότι τα κριτήρια ESG είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσει ο χρηματοοικονομικός τομέας να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 

Η ΕΤΕΠ εξΕδωσε το πρΩτο πρΑσινο ομΟλογο στον κΟσμο το 2007

 

Η ΕΤΕπ υπήρξε πρωτοπόρος και πρωτοπόρος στον τομέα αυτό. Εκδώσαμε το πρώτο πράσινο ομόλογο στον κόσμο το 2007 και έκτοτε έχουμε συγκεντρώσει δισεκατομμύρια ευρώ στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για τα έργα που χρηματοδοτούμε μέσω πράσινων ομολόγων. Με την έγκριση της Πολιτικής Δανεισμού Ενέργειας της Τράπεζας το 2019 και του Οδικού Χάρτη της Τράπεζας για το Κλίμα το 2020, όχι μόνο καταργήσαμε σταδιακά τον δανεισμό μας σε αμείωτα ορυκτά καύσιμα, αλλά και δεσμευτήκαμε να αφιερώσουμε περισσότερο από το 50% του δανεισμού μας έως το 2025 στη δράση για το κλίμα και την περιβαλλοντική αειφορία.

Όσον αφορά τον ελληνικό εταιρικό κόσμο, μπορώ να αναφέρω ότι ο δανεισμός μας προς τους Έλληνες ομολόγους μας παρουσιάζει ήδη ένα σχετικά υψηλό μερίδιο επενδύσεων που σχετίζονται με το κλίμα. Τείνω να πιστεύω ότι αυτό αντικατοπτρίζει τη συνολική επενδυτική δραστηριότητα στην ελληνική οικονομία. Είναι επίσης σαφές, ωστόσο, ότι πρέπει να δούμε πολλά περισσότερα από αυτά τα επενδυτικά έργα που σχετίζονται με το κλίμα στο μέλλον, προκειμένου να επιτύχουμε μια πορεία εκπομπών που να ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Αυτός είναι, επίσης, και ο λόγος που σχεδιάζουμε να αυξήσουμε τις συμβουλευτικές μας δραστηριότητες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, για να παρέχουμε υποστήριξη για τον εντοπισμό, την υλοποίηση και τη χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με το κλίμα σε διάφορους τομείς».

 

-Όλα αυτά τα χρόνια έχετε χρηματοδοτήσει πολλά έργα στην Ελλάδα. Ποιο από αυτά ξεχωρίζετε;

«Αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση και δεν είμαι σίγουρος από πού να ξεκινήσω. Αυτό που θα έλεγα είναι ότι είναι ζωτικής σημασίας να επαναλάβουμε ότι ο Όμιλος της ΕΤΕπ ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας. Η Τράπεζα της ΕΕ παρείχε στήριξη πολύ πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση, παρέμεινε σε δύσκολες στιγμές και μάλιστα ενίσχυσε τη δέσμευσή της από τότε. Παρείχε χρηματοδότηση για πραγματικά επενδυτικά έργα όταν αυτά ήταν περισσότερο από ποτέ απαραίτητα. Τα αποτελέσματά μας από το 2021 όσον αφορά τη στήριξη της ΕΤΕπ προς την Ελλάδα και οι συζητήσεις που είχα με τους Έλληνες εταίρους μας στην πιο πρόσφατη επίσκεψή μου νωρίτερα αυτόν τον μήνα απλώς ενισχύουν την ακλόνητη δέσμευσή μας στην Ελλάδα.

Μολονότι όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν πολλά σπουδαία έργα, μερικά μου έρχονται στο μυαλό περισσότερο καθώς δείχνουν τον σημαντικό αντίκτυπο που έχει η ΕΤΕπ στη χώρα. Υποστηρίξαμε αρκετές επεκτάσεις του μετρό της Αθήνας, κάνοντας τη διαφορά στην πραγματική ζωή εκατομμυρίων πολιτών, μειώνοντας τους χρόνους μετακίνησης και κατά συνέπεια την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η Τράπεζα χορήγησε επίσης χρηματοδότηση στην πρόσφατα ολοκληρωμένη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, η οποία επιτρέπει στην Ελλάδα να κάνει καλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να μειώσει την εξάρτησή της από την ηλεκτρική ενέργεια με καύση πετρελαίου. ”

Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά την τελευταία δεκαετία περίπου και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Covid αποτέλεσε οπισθοδρόμηση καθώς ήρθε ακριβώς όταν η ελληνική οικονομία άρχιζε να ανακάμπτει από την προηγούμενη κρίση. Οι επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα παρεμποδίσουν τις προσπάθειες ανάκαμψης. Όμως ο ελληνικός λαός, καθώς και η οικονομία της χώρας, έχουν δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα εδώ και πολλά χρόνια και είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσουν αυτήν την τελευταία πρόκληση.

Το μήνυμά μου είναι ότι ο Όμιλος ΕΤΕπ είναι εδώ για να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία, είτε παρέχει χρηματοδότηση σε ΜΜΕ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας είτε επενδύοντας στον μετασχηματισμό που θα επιτρέψει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Έλληνες. Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές για να παράγουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το ευρύ φάσμα των συμφωνιών που υπογράφηκαν και εκτελέστηκαν το 2021, καθώς και ο ισχυρός αγωγός που εξετάζουμε για το 2022 είναι απόδειξη του πλουραλισμού των χρηματοοικονομικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η ΕΤΕπ, αλλά και της προθυμίας της να συνεργαστεί με τους Έλληνες εταίρους μας για να κάνει τη διαφορά. Γι’ αυτό το λόγο είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και για μια γόνιμη σχέση με την ΕΤΕπ για πολλά ακόμη χρόνια».

 

Μην χάσετε —-> Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Hoyer επισκέπτεται την Ελλάδα

 

-EIB has a vast presence in Greece. Very recently you visited once again the country. Please tell us about the results and your conclusions from this last visit.

“It was a great pleasure to be back in Athens for my first visit in 10 months. This visit was of great significance. It gave me the opportunity to see at first-hand how the EIB Group and Greek partners are investing in a better future for Greece. The last time I was here in June 2021 we were still in the midst of the pandemic. It is encouraging to see health protocol measures being relaxed and seeing how the Greek economy has recovered strongly from the impact of COVID. 

During my visit, I met with Prime Minister Mitsotakis and Central Bank Governor Stournaras. We discussed a range of important issues. The EIB’s role in supporting the ambitious Greece 2.0 plan, but also the war in Ukraine, the current energy crisis and how the EIB can best support those Greek sectors that are most impacted by these issues. I also was in Athens to sign a loan agreement with ElvalHarcor for a  EUR 75 million that helps the company invest in new state-of-the-art technology.

Overall, I am delighted to see that the excellent and strong engagement of the European Investment Bank, the EU’s Bank, with the Greek government and public and private partners across the country is delivering high-impact and crucial investment. These are transforming lives and opportunities across Greece.”

-The new circumstances that arose by the pandemic as well as the Ukraine War, brought out a new set of priorities. Which in your opinion are these priorities?

“First of all, let me say that the war in Ukraine is shocking for all of us. It has led to the loss of thousands of lives and caused devastation across the country.

Obviously, the immediate priority must be to help Ukraine and its people. This help must also include the surrounding countries that not only face security concerns, but also host a large number of refugees. The EIB was able to provide almost EUR 700 million of immediate financial support to Ukraine within days of the Russian invasion. And we are also developing a multi-billion-euro package to mitigate the consequences of the refugee crisis in EU countries hosting refugees.

Further to that, all of Europe has come to realize that Russia has no interest in a peaceful relationship with its neighbors. We not only have to rethink the European security architecture, but also have to achieve strategic independence from Russia when it comes to our economies. We cannot continue to rely on Russia when it comes to crucial inputs for our economies and societes, such as energy, metals or agricultural products. At the same time, the threat of climate change has not become any smaller. It is of utmost importance, therefore, that we do the things that are now needed to be done – and that we do them the right way.

During my meetings in Athens, I updated Prime Minister Mitsotakis on how the EIB is supporting countries impacted by the war in Ukraine. It was also good to see that we share views on the challenges ahead, but also on  priorities for action.”

-What is the EIB doing to help offset the developing energy price crisis and rising inflation across Europe?

“Russia is a major global producer not only of energy, mostly based on fossil-fuels, but also of other commodities like metals and agricultural products. Ukraine is considered as a key bread basket region. It is one of the most important exporters of wheat and corn globally. The war has already led to skyrocketing prices for some of these goods. We might also have to expect supply interruptions for some of them. The high prices have been a major driver behind the inflation we see not only in Europe, but globally, with a societal and political impact which is unfolding.

One answer to high fossil-fuel prices is to become less dependent on oil, gas and coal. Renewable energies and energy efficiency are of high priority for the EIB. Last year alone, the Bank financed more than EUR 10 bn of investments in those sectors. As the EU’s Climate Bank, we have committed to dedicate 50% of our lending by 2025 to climate action. These will be investments that make our economies less dependent on fossil fuels and therefore more resilient to these high prices.

New investment projects take time, which might not be available during the current crisis. Therefore, the EIB is currently in discussions with its shareholders and clients, in what other areas the Bank’s support might potentially be needed. However, we have to make sure that such short-term support also makes sense in the longer-term and will not lock us into unsustainable structures.”

-Greek economy is generally based on small and/or very small businesses. Greek government encourages M&A, aiming at their growth. Does EIB find this field quite interesting in order to finance it?

“We know how vital SME’s are to Greece. They are the lifeblood of the country’s economy and remain one of our top priorities as far as EIB support for impact financing is concerned. 

The EIB Group is working closely with Greek partners to support SME’s through a variety of schemes. A good example is the European Guarantee Fund, which provides financing for local businesses. We should also not forget our support through the European Investment Fund (EIF), our subsidiary for SME financing small and medium-sized enterprises. The EIF alone provided financing of almost EUR 2 bn to Greek counterparts in 2021. This includes guarantees to Greek banks to enhance access to finance by companies impacted by COVID, but also a number of equity finance transactions, including the first business angel equity fund in Greece.

The Bank exclusively focusses on support to real investment projects with a sustainable impact on the economy. The EIB is not active and does not plan to be active in the field of M&A. We leave this to commercial players.”

-EIB has supported the Greek bank system and greek economy in general. What’s your experience till now from your cooperation with greek authorities and bank system? Are there any tangible results? What more do you think needs to be done?

“I think the results speak for themselves. Last year the hard work of the EIB’s dedicated Investment Team for Greece, and our close partnership with stakeholders and clients across Greece enabled that largest ever EIB Group engagement in this country in 59 years of operations. The Bank supported private and public sector investment at a record level of EUR 4.85 million, equivalent to 2.7% of Greece’s GDP. The underlying investment projects are from different sectors of the economy related to corporate investment and innovation, urban renewal, energy transition and digitalization of public services.

The impact is clear. Alongside our Greek partners in the banking, public, and private sectors, the EIB Group is making sure that Greek companies in tourism, services and manufacturing – sectors most impacted by the devastating COVID-19 pandemic – can continue to invest, innovate and create jobs. Our working relationships with our Greek partners are stronger than ever, and the unprecedented technical and financial cooperation between the EIB Group and our partners will further accelerate economic recovery and sustainable growth in Greece and support employment.

If you ask me what more we can do, I would say the answer is simple: Keep the momentum. Make sure to continue the sound public policy, which helps the private and public sectors to do their job. The investment projects the Bank is financing will come naturally as a result.”

-Ηow important do you think are ESG criteria for financing and economy overall? As far as greek corporate world is concerned, do you see any coordinated attempts on innovation, green initiatives, digital transformation and energy transition?

“The world is currently on a path to warm by 3.2° C, while under the Paris Agreement countries have committed to keep global warming at below 1.5° C in order to keep its consequences manageable. Therefore, decisive action is needed to bring down greenhouse gas emissions as quickly and as drastically as possible. The spotlight here should be first of all on policymakers to set in place the required public policies.

However, there is also a large and important role for the private sector and, in particular, for the financial sector. ESG criteria play an important role to channel private funds to those real investment projects that are urgently needed to decarbonize our economy. By the way, these will be the same projects, as pointed out previously, that help us to become more resilient against high energy prices and will make us independent from Russia. So, the bottom line is, ESG criteria are very important to enable the finance sector to contribute to the fight against climate change.

The EIB has been a frontrunner and pioneer in this field. We issued the world’s first green bond ever in 2007 and since then have raised billions on international capital markets for the projects we finance through green bonds. With the approval of the Bank’s Energy Lending Policy in 2019 and the Climate Bank Roadmap in 2020, we have not only phased-out our lending to unabated fossil-fuels, but also made a commitment to dedicate more than 50% of our lending by 2025 to climate action and environmental sustainability.

As you asked about the Greek corporate world.  I can report that our lending to Greek counterparts exhibits already a relatively high share of climate-related investments. I tend to believe that this is reflective of the overall investment activity in the Greek economy. It is also clear, however, that we need to see many more of those climate-related investment projects in the future in order to achieve an emissions path that is aligned with the goals of the Paris Agreement. This is, by the way, why we are planning to increase our advisory activities in Greece, in collaboration with the Greek Government, to provide support to identify, implement and finance climate-related projects across a variety of sectors.”

-All these years you have financed many projects in Greece. Which of them do you distinguish?

“That’s a great question, and I’m not sure where to start. What I would say is that it is vital to reiterate that the EIB Group has been, is, and will continue to be by Greece’s side. The EU Bank was here long before the financial crisis erupted, has stayed during difficult times, and has even strengthened its commitment since. It provided financing for real investment projects when it was most needed. Our results from 2021 in terms of EIB support for Greece and the discussions I had with our Greek partners on my most recent visit here earlier this month only reinforces our unwavering commitment to Greece. 

While over the years there have been many great projects, a few come to my mind in particular as they show the significant impact the EIB has on the country. We supported several extension of the Athens metro, making a difference to the real life of millions of citizens by reducing commuting times and thereby air pollution. The Bank also provided financing to the recently completed electricity interconnector between mainland Greece and Crete, which allows Greece to make better use of renewable energies and cut its dependency on oil-fired power. ”

Greece has been through a lot over the last decade or so and there is no doubt that Covid was a setback as it came just when the Greek economy was starting to recover from the previous crisis. The effects of the conflict in Ukraine will hamper recovery efforts. But the Greek people, as well as the country’s economy, have shown great resilience over many years and I am confident that they will overcome this latest challenge.

My message is that the EIB Group is here to help in that process, whether it is providing financing for SMEs to create jobs or for transformative investment that will create a better future for all Greeks, we are cooperating with the local authorities to produce the best results.

The wide range of agreements that were signed and executed in 2021, as well as the strong pipeline we look at for 2022 are proof of the array of financial tools the EIB has at its disposal, but also of its willingness to work with our Greek partners to make a difference. This is why I am hopeful for Greece’s future but also for a fruitful relationship with the EIB for many years to come.”