Για μία ακόμη φορά ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπερασπίζεται την πολιτική χαμηλών επιτοκίων, αλλά και τηv ποσοτική χαλάρωση. Αυτό επαληθεύεται και από την πρόσφατη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ετήσια «έκθεση δραστηριοτήτων» της ΕΚΤ και ενώ η Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά ασκούν πιέσεις για να τερματιστεί η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που αποτελεί αντι-δέλεαρ για αποταμίευση.
Στον αντίποδα, η ΕΚΤ αντιτείνει ότι, σύμφωνα με το καταστατικό της, παραμένει υπεύθυνη για τη σταθερότητα των τιμών. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δηλώνει ότι η σημερινή νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί «τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο» και σε κάθε περίπτωση μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος ως προς τον πληθωρισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Έβαλντ Νοβότνι, διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος αποκλείει για φέτος αύξηση των βασικών επιτοκίων στην Ευρώπη.
Όπως σημειώνει ο Ιταλός τραζίτης: «Έχει ενισχυθεί η πεποίθησή μας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συγκλίνουν γύρω στο 2%, αλλά κάτω από το συγκεκριμένο όριο, ακόμη δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως έχουμε επικρατήσει σε αυτό το μέτωπο. Μετά από μία άνοδο κοντά στο 2% το 2017 λόγω αυξημένων τιμών ενέργειας, είδαμε ότι από τον περασμένο Μάρτιο ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε ένα πλαίσιο μεταξύ 1,3 και 1,5%».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που η Φραγκφούρτη είχε ανεβάσει τα επιτόκια ήταν το 2011, όταν στο «τιμόνι» της τράπεζας ήταν ο προκάτοχος του Ντράγκι, Ζαν Κλωντ Τρισέ. Καθώς η πολιτική χαμηλών επιτοκίων δεν είχε αποφέρει άμεσο αποτέλεσμα, ο Μάριο Ντράγκι βρήκε άλλον έναν τρόπο να διοχετεύσει χρήμα στην αγορά, παρεμβαίνοντας στην αγορά ομολόγων.
Μολονότι, όμως, το αποκαλούμενο «πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» προκαλεί αντιδράσεις στον πλούσιο Βορρά της Ευρώπης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ την θεωρεί αναγκαία, υπό την προϋπόθεση ότι πρέπει να ελεγχθούν οι δημόσιες δαπάνες και οι κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν τον χρόνο που τους εξασφαλίζει με την πολιτική τους η ΕΚΤ για να προχωρήσουν στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές τώρα που το οικονομικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό».