Τα στοιχεία της Eurostat το δείχνουν ξεκάθαρα. Η ψηφιακή ασφάλεια απασχολεί εδώ και χρόνια και θα απασχολήσει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις στο μέλλον.
Το 2019, το 93% των επιχειρήσεων της Ε.Ε. – με 10 ή περισσότερους εργαζόμενους – έλαβε τουλάχιστον ένα μέτρο για την ασφάλεια των υπολογιστικών συστημάτων και των συστημάτων επικοινωνίας.
Μια στις τρεις επιχειρήσεις (34%) δήλωσε ότι έχει έγγραφα σχετικά με μέτρα, πρακτικές ή διαδικασίες σχετικά με την ασφάλεια των ΤΠΕ. Από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ε.Ε. προκύπτει ότι το 62% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ενημέρωσε το προσωπικό για τις υποχρεώσεις σε θέματα ασφάλειας των ΤΠΕ. Στο μεταξύ, μία στις τέσσερις εταιρείες στην Ε.Ε. (24%) ήταν ασφαλισμένη κατά περιστατικών ασφαλείας ΤΠΕ, ενώ μια στις οκτώ επιχειρήσεις (12%) τουλάχιστον μία φορά αντιμετώπισε προβλήματα λόγω συμβάντων. που σχετίζονται με την ασφάλεια των ΤΠΕ.
Όσον αφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις, σχεδόν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν τουλάχιστον ένα μέτρο ΤΠΕ (99% των επιχειρήσεων που απασχολούν 250 άτομα ή περισσότερο). Το ποσοστό αυτό ήταν ελαφρώς μικρότερο για τις μεσαίες εταιρείες, που απασχολούν 50-249 άτομα, (97%) και 92% στις μικρές επιχειρήσεις (10 έως 49 άτομα).
Η Eurostat διαπιστώνει ότι, πλέον, αποτελεί κοινή πρακτική μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών η σύνταξη εγγράφων σχετικά με μέτρα, πρακτικές ή διαδικασίες για την ασφάλεια των ΤΠΕ, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 76% στις μεγάλες και 54% στις μεσαίες έως 30% στις μικρές επιχειρήσεις.
Ενημέρωση προσωπικού
Αρκετά επιμελείς αποδεικνύονται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όσον αφορά την ενημέρωση του προσωπικού τους για ζητήματα ψηφιακής ασφάλειας. Η μεγάλη πλειοψηφία (91%) των μεγάλων επιχειρήσεων ενημέρωσε το 2019 τους υπαλλήλους της για τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά θέματα ασφάλειας ΤΠΕ. Το ίδιο έκανε και το 78% των μεσαίων και το 58% των μικρών εταιρειών.
Όσον αφορά τα περιστατικά ψηφιακών επιθέσεων, συνολικά, οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω συμβάντων, που σχετίζονται με την ασφάλεια των ΤΠΕ. Το ένα τέταρτο (23%) αντιμετώπισε προβλήματα από τέτοια περιστατικά έναντι 17% στις μεσαίες επιχειρήσεις και 11% στις μικρές, ενώ το 2019, το 40% των μεγάλων, το 33% των μεσαίων και το 22% των μικρών επιχειρήσεων ανέφεραν ότι ήταν ασφαλισμένοι για τέτοια περιστατικά.
Μέτρα ασφαλείας
Το 2019, το πιο συνηθισμένο μέτρο ψηφιακής ασφάλειας, που χρησιμοποιούσαν οι επιχειρήσεις της Ε.Ε., σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ήταν η ενημέρωση του λογισμικού ή των λειτουργικών συστημάτων (87% των εταιρειών), ενώ ακολουθούσε ο ισχυρός έλεγχος ταυτότητας με κωδικό πρόσβασης (77%), η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε ξεχωριστή τοποθεσία ή στο cloud (76%) και ο έλεγχος πρόσβασης στο δίκτυο (64%).
Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν λιγότερο συχνά τεχνικές κρυπτογράφησης δεδομένων, εγγράφων ή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (38%), δοκιμές ασφαλείας ΤΠΕ (36%), αξιολόγηση κινδύνου ΤΠΕ (34%) και ταυτοποίηση χρήστη και πιστοποίηση μέσω βιομετρικών μεθόδων (10%).