Με σταθερούς ρυθμούς κλείνουν επιχειρήσεις στην Κύπρο με την ανοδική πορεία να γίνεται εμφανής από το 2015 και μετά, σύμφωνα με το philenews.com. Παρά τα εργαλεία που παρέχει στους επιχειρηματίες η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, κάποιοι επιδιώκουν το κλείσιμο της εταιρείας παρά την εξεύρεση τρόπων για διατήρησή της. Το lockdown επηρέασε τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων, ωστόσο, οι συνέπειες της πανδημίας θα φανούν περισσότερο τους επόμενους μήνες, όταν επιχειρήσεις απευθυνθούν για βοήθεια στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας.
Πάνω από 19 χιλ. είναι οι εκούσιες εκκαθαρίσεις που έγιναν στην Κύπρο την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, ενώ τα διατάγματα εκκαθάρισης εταιρειών ξεπερνούν τα 1300. Από την ανάλυση των στοιχείων της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, οι συνολικές εκούσιες εκκαθαρίσεις το 2020 ήταν 2.235 από 2.097 το 2019, 2.378 το 2018 και 2.497 το 2017.
Όπως φανερώνουν τα στοιχεία, υπάρχει χαμηλό ενδιαφέρον για τα προσωπικά σχέδια αποπληρωμής. Οι αιτήσεις έφτασαν τις 102 το 2020 από 63 για το 2019, ενώ ο αριθμός είναι σταθερός τα τελευταία τρία χρόνια. Για παράδειγμα το 2018 ήταν 65, το 2017 ήταν 60 και το 2016 μόλις 35. Το εργαλείο αυτό, ενώ πιστεύεται ότι μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο για τα χρεωμένα νοικοκυριά, δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως. Όσον αφορά την έκδοση διατάγματος διαγραφής οφειλών μέχρι και €25 χιλιάδων για πολίτες που ανταποκρίνονται στα κριτήρια, ο αριθμός τους έφτασε τα 51 το 2020 από 107 το 2019 και 162 το 2018.
Το θέμα των πτωχεύσεων εταιρειών δεν είναι κάτι που απασχολεί την Κύπρο αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι τομείς των μεταφορών και της χρηματοδοτικής μίσθωσης, καθώς και οι δραστηριότητες αναψυχής των εστιατορίων και των ξενοδοχείων, όπως και ο ευρύτερος τομέας της φιλοξενίας, είναι οι τομεακές δραστηριότητες που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο δυνητικών πτωχεύσεων, μαζί με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις οφείλουν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην εξασφάλιση της βιωσιμότητά τους, έχει αναφέρει πριν μερικές μέρες η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό την ιδιότητα της επικεφαλής του ΕSRB (European Systemic Risk Board). H Πρόεδρος της ΕΚΤ και επικεφαλής του ESRB τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προσέξουν ώστε αυτές οι εταιρίες να μην περιέλθουν σε κατάσταση αφερεγγυότητας, “επειδή δεν θα έχουν υποστηριχθεί στο ταξίδι πίσω στη βιωσιμότητα”.
“Για εκείνους που δεν είναι βιώσιμοι”, είπε, “θα πρέπει να εξεταστούν σαφώς οι διαδικασίες φερεγγυότητας, η ταχεία εκκαθάριση και η αναδιοργάνωση, και οι τράπεζες πρέπει επίσης να ενθαρρυνθούν κατά περίπτωση”. Η ίδια σημείωσε ότι αυτά τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους μπορούν να βοηθήσουν στους κινδύνους των συνταξιοδοτικών ταμείων και πως προσδιορίστηκε ότι ο εν λόγω τομέας εν γένει έχει αναγνωριστεί ως δυνητικός κίνδυνος λόγω της ενδεχόμενης αναντιστοιχίας μεταξύ των δεσμεύσεων, και το επιχειρηματικό μοντέλο που απαιτεί συγκεκριμένες επενδύσεις σε ορισμένους τομείς. Είπε επίσης ότι θα γίνει κάποια περαιτέρω εργασία σε αυτό. Όπως είπε, “στην πραγματικότητα, το πρώτο τρίμηνο του 2021 η σχετική υποστήριξη φερεγγυότητας αυξήθηκε πιο έντονα από την υποστήριξη ρευστότητας σε σχετικούς όρους. Αλλά σε σύγκριση με το συνολικό μέγεθος της δημοσιονομικής στήριξης, τα μέτρα στήριξης ρευστότητας εξακολουθούν να κυριαρχούν”.