Συνολικά 7 αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το 2024 πρόκειται να κάνει η Fed. Η πρώτη αύξηση θα γίνει μέχρι το τέλος του 2022 αν και αυτό δεν είναι απόλυτο, σύμφωνα με τον διοικητή της Τζερόμ Πάουελ. Αυτά δημοσιοποιήθηκαν μετά από διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοιχτών Αγορών της Fed, η οποία δήλωσε επίσης την ετοιμότητά της να ξεκινήσει το tapering.
Θα ακολουθήσουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2023 και άλλες τρεις εντός του έτους 2024. Η Fed θα αυξάνει με τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας ή και λιγότερο με στόχο να οδηγήσει το βασικό επιτόκιο στο 1,8%
Σε αυτές τις περιπτώσεις το χειρότερο είναι πάντα η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι ή το κερασάκι στην τούρτα που φέρνει τελικά τη δυσπεψία. Αλλά οι αγορές τα θεωρούν θετικά νέα για την ώρα και o τελικός στόχος είναι θετικό ότι έγινε γνωστός.
Οι περικοπές στις αγορές ομολόγων επίσης είναι προεξοφλημένες και η νέα αναγγελία τους δεν προσέδωσε κάτι. Πολλοί περιμένουν να ξεκινήσει το tapering το Νοέμβριο. Η Fed είπε ότι «εάν η πρόοδος συνεχιστεί σε γενικές γραμμές όπως αναμένεται, η Επιτροπή κρίνει ότι σύντομα μπορεί να δικαιολογηθεί μια επιβράδυνση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων”.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αγοράζει ομόλογα αξίας 80 δισ. δολαρίων και άλλους ενυπόθηκους τίτλων ύψους 40 δισ. δολαρίων κάθε μήνα, από πέρυσι το καλοκαίρι όταν και έλαβε έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω των επιπτώσεων της πανδημίας.
Ο διοικητής της Fed Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι η Fed θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην αμερικανική οικονομία με στόχο την πλήρη ανάκαμψή της και πρόσθεσε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,4% στο πρώτο εξάμηνο και αναμένεται να συνεχίσει με αντίστοιχο ρυθμό έως το τέλος του 2021.
Ο Πάουελ έδειξε για άλλη μία φορά ότι δεν ανήκει στα γεράκια καθώς πέταξε: «Πολλοί στην Επιτροπή πιστεύουν ότι έχει επιτευχθεί ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά την απασχόληση… Υποθέτω ότι κατά τη δική μου άποψη ο στόχος για ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο στην απασχόληση δεν έχει επιτευχθεί».
Αυτό δεν άρεσε καθώς κάποιοι θεώρησαν ότι έθεσε σε αμφισβήτηση την πρόοδο στην αγορά εργασίας, όμως στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ έχουν χειρότερο πληθωρισμό από την Ευρώπη, ενώ η Fed έχει ευθύνη να μην εξασθενήσει η ανάπτυξη. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αμέσως σε μία οικονομία που έρχεται από πανδημική ύφεση.
Νίκος Κωτσικόπουλος