Εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν το Panel ΙI με θέμα: «Πώς η Τεχνολογία Εμπλουτίζει τη Λειτουργία των ΜμΕ» του διαδικτυακού συνεδρίου της CNL Capital.
Η CNL Capital η πρώτη Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών στην Ελλάδα, που έχει ως κύρια δραστηριότητα την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των MμΕ, συμπληρώνει 10 χρόνια δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά.
Στο διάστημα αυτό, καθιερώθηκε στο κοινό των ελληνικών μικρομεσαίων εταιρειών ως ένας αξιόπιστος, καινοτόμος και ευέλικτος συνεργάτης, παρέχοντας χρηματοδοτήσεις σε αρκετές δεκάδες εταιρείες που την επέλεξαν για την ανάπτυξή τους.
Στο πάνελ ΙΙ, παρέθεσαν τις απόψεις τους οι κ.κ. Χρήστος Ελένης, CEO @ YourConfidence, Δημήτριος Ζουζούκης, Μέλος ΔΣ @ CNL Capital, Valerio Matola, Head of Industrial IoT @ Qualco Applied Intelligence και Ιωάννης Παλόγλου
Εμπορικός Διευθυντής @ Τειρεσίας AE.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Ελένης, ανέφερε ότι στόχος των εταιρειών είναι να παρέχουν εξατομικευμένες λύσεις. Για να επιτευχθεί αυτό, κατά τον ίδιο, χρειάζονται ποροι και συνεργασίες. Όσον αφορά τις λύσεις που προσφέρονται, τόνισε ότι μπορούν να εφαρμοστούν πάρα πολύ γρήγορα καθώς “η τεχνολογία μας παρέχει αυτή τη δυνατότητα”.
Αυτό που είναι απαραίτητο για την εφαρμογή τους είναι η “διάθεση από πλευράς του πελάτη να είναι συνεργάσιμος”. Ο CEO της @ YourConfidence επεσήμανε πως οι λύσεις που παρέχει η εταιρεία, δεν περιορίζονται ως προς τη χρήση συγκεκριμένων λογισμικών, “συνδεόμαστε γρήγορα σε οποιοδήποτε λογισμικό” είπε.
Αναφορικά με τη χρήση της ΑΙ και των νέων τεχνολογιών τόνισε την εκτίμησή του ότι “προφανώς είναι κάτι που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλοι. Όμως πρέπει να επισημάνω ότι πρόκειται για ένα εργαλείο, αυτός που το χρησιμοποιεί πρέπει να έχει την τεχνογνωσία, να μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα που πρέπει. Είναι σημαντικό να φροντίσουμε να μην αντικαταστησει το εργαλείο τον πάροχο, ο χρήστης πρέπει να ξέρει να χρησιμοποιεί το εργαλείο. Ως προς την χρησιμότητά του, παρέχεται στον πελάτη πολλή πληροφορία σε πραγματικό χρόνο, κάτι που είναι πολύτιμο”.
Από τη μεριά του, ο κ. Ζουζούκης τόνισε ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οφείλουν να αντιληφθούν πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να τους βοηθήσουν, οφείλουν να ανοίξουν το μυαλό τους”.
Κατά τον κ. Ζουζούκη, οι επιχειρηματίες δεν χρειάζεται να ανοιξούν δικά τους συστήματα με χρονοβόρες διαδικασίες “πρέπει να εμπιστευτείς κατάλληλους εξωτερικούς συνεργάτες που παρέχουν μια ευρεία γκάμα προϊόντων, μοντέλα σε software ή cloud λύσεις κ.ο.κ.”
Κατά τον ίδιο, σε κάθε επιχείρηση είναι σημαντικό να παρέχονται ξεχωριστές λύσεις για τις προσωπικές τους ανάγκες, που θα κάνουν boost στην ανάπτυξή τους. “αυτό θα φέρει μεγάλα κέρδη και γρήγορα. Το μέλλον έρχεται, έχει ήδη ξεκινήσει, όσο καθυστερούμε μένουμε πίσω και η αγορά θα μας αφήσει οσονούπω πίσω αν δεν συμβαδίσουμε εκτός”.
Ο κ. Ζουζούκης τόνισε ότι “βρισκόμαστε σε μια νέα φάση εξέλιξης του ανθρώπινου γένους, το ΑΙ έχει ήδη μπει στις ζωές μας. Στην επιχειρηματικότητα συνδράμει στην αυτοματοποίηση, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο καθώς οι καθημερινές εργασίες διενεργούνται καλύτερα και αποδοτικότερα, γλιτώνουμε εργατοώρες και χρήματα”.
Επιπλέον οι νέες τεχνολογίες, διασφαλίζουν την ταχύτητα και την ποιότητα, ενώ μέσω data analytics παίρνουμε στοιχεία της αγοράς, βλέπουμε τι δεν πάρει καλά στην επιχείρησή μας, βελτιωνόμαστε, δημιουργούνται trends, ενώ η ΑΙ μας βοηθά να αντιληφθούμε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Και συνέχισε:
“Εμείς, στη CNL Capital σκεφτόμαστε ως επιχειρημαρίες, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις για το τι τους λείπει και να καλύψουμε τι ανάγκες τους με τις νέες τεχνολογίες”.
Ο κ. Ζουζούκης κατέληξε:
Μπαίνουμε σε έναν digital κόσμο και πρέπει να είμαστε μπροστά από τα γεγονότα για να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.στην εταιρεία δεν θέλουμε να είμαστε καλύτεροι αλλά να είμαστε και διαφορετικοί. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι από την αρχή που να τρέξει τον ανταγωνισμό στην αγορά”.
Ο Valerio Matola επεσήμανε πως στην είναι απαραίτητη σε μεγάλο βαθμό η αλλαγή φιλοσοφίας. “Η υλοποιηση λύσεων με τεχνολογίες ΑΙ μπορεί να είναι πιο απλή διαδικασία από ότι φαντάζονται οι επιχειρηματίες. Προϋποθέτει συνεργασία και σωστή καθοδήγηση. Το μεγαλύτερο εμποδιο είναι ο αρνητισμός που υπάρχει στην υιοθέτηση μιας αλλαγής. Αν γίνει αποδεκτή τότε όλα είναι εύκολα, υπάρχει ένα πλάνο υλοποίησης, γίνεται ανάλυση των επιχειρησιακών αναγκών, βρίσκονται τρόποι γρήγορης ενσωμάτωσης των τεχνολογιών στα υπάρχοντα συστήματα και τελικά γίνεται εκπαίδευση των χρηστών-εργαζομένων.
Όσον αφορά τα οφέλη, αυτά είναι πολυδιάστατα. Πέραν από τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες απελευθερώνονται πόροι, αλλάζει η δυναμική του οργανισμού. Από πλευράς πελάτη μέσα από προσωποιημένες διεργασίες βελτιώνεται άρδην η εμπειρία του. Είναι μεγάλη αλλαγή το να μπορείς να έχεις πρόσβαση σε προβλέψεις και δεδομένα που παλαιότρα ειχαν πρόσβαση μόνο οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
Οι σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει η υιοθέτηση της ΑΙ και των νέων τεχνολογιών κατά τον ίδιο είναι :
*επιχειρησιακά η αυτοματοποίηση και
*η αξιοποιηση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο
Πλέον, είπε ο κ. Matola, παρέχεται η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να προβαίνουν σε έξυπνες αποφάσεις, αναλύοντας data σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με πολύ μικρό κόστος.
Στα σημεία που χρήζουν προσοχής, ο ίδιος ανέφερε τις προκλήσεις που δημιουργούνται όσον αφορά θέματα ιδιωτικότητας και προστασίας δεδομένων . “Οι πελάτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται πρέπει να χρησιμοποιούνται με υπευθυνότητα”.
Επιπλέον πρέπει να γίνει με σύνεση η ανάλυση κόστους- οφέλους, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κατανοήσουν τις πραγματικές τους ανάγκες και να επενδύσουν στοχευμένα στην υποδομή που θα τους φέρει πραγματικά αξία.
Τέλος, ο κ. Παλόγλου αναφέρθηκε στην ευκολία υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών στη δομή μεγάλων και μικρότερων οργανισμών λέγοντας πως “δεν χρειάζεται τίποτε άλλο παρά μόνο πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Μπορείς να έχεις πρόσβαση στο αυτοκίνητο, στο σπίτι ή στο γραφείο, είναι όλα τα εργαλεία διαθέσιμα μέσω pc, tablet κλπ.”
Και συνέχισε:
“Εμείς ως θεσμικός φορέας ασχολούμαστε πολύ προσεκτικά με ότι αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη, φροντίζουμε να είμαστε 100% compliant, κοιτάμε το θεσμικό πλαίσιο. Είναι πολύ σημαντικό ότι με τα ΑΙ συστήματα θα μπορείς να ελέγχεις πιο σωστά την πληροφορία. Η ΑΙ είναι εξαιρετικά χρήσιμη αλλά αυτό που πρέπει να έχουμε κατα νου είναι οι έλεγχοι. Για να δώσω μια κοινωνική διάσταση, σήμερα με τους πολέμους που γίνονται χρησιμοποιούνται αυτά τα συστήματα, αλλά δεν ξέρεις αν μπορείς να ελέγξεις το τέλος τους”.