Υψηλότερο Τελικό Επιτόκιο
• H Fed ομόφωνα αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 75 μ.β. Συνεπώς, διαμορφώνεται πλέον στο εύρος 3,75%-4,00%. Σχετικά με το μέλλον προσδοκά ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν με μέγεθος κατάλληλο ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει σταδιακά στο 2%.
Ωστόσο, επανέλαβε ότι θα προσδιορίζονται σε κάθε συνεδρίαση βάσει των τελευταίων στοιχείων και του αποτελέσματος των ήδη ληφθέντων αποφάσεών της (συσσωρευμένης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της) στην οικονομία τονίζοντας εμφατικά την προσήλωσή της στην αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού.
Ο πρόεδρος Τζ. Πάουελ δήλωσε στη σχετική συνέντευξη τύπου ότι εκτιμά ότι το εύρος επιτοκίου που απαιτείται να φθάσει η Fed ίσως να είναι υψηλότερο αυτού που προηγουμένως αναμενόταν και να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης του επιτοκίου να συζητηθεί όχι στην επόμενη, αλλά στη μεθεπόμενη συνεδρίαση.
• Αναφορικά με τη διαδικασία περιορισμού του ενεργητικού της επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό που είχε ανακοινώσει στη συνεδρίαση του Μαΐου. Βάσει αυτής, από τον Σεπτέμβριο και μετά, από τα κρατικά ομόλογα που λήγουν στη διάρκεια ενός μήνα θα επανεπενδύεται ποσό ίσο με το συνολικό κεφάλαιο που λήγει μείον $60 δισ. (εφόσον φυσικά απομένει), ενώ από τα τιτλοποιημένα στεγαστικά ομόλογα θα αφαιρείται ποσό $35 δισ.
• Διαπιστώνει ήπιο (modest) ρυθμό αύξησης της δαπάνης και της παραγωγής, ενώ στην αγορά εργασίας κατά τους τελευταίους μήνες εξακολουθεί να καταγράφεται ισχυρή βελτίωση (“job gains have been robust”) και το ποσοστό ανεργίας παραμένει χαμηλό. Αναγνωρίζει ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός (“elevated”) αντανακλώντας την ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης που συνδέεται με την πανδημία, τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και τις ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις. Επιπρόσθετα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της ενισχύουν περαιτέρω τον πληθωρισμό και επιδρούν αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
• Αναφορικά με την αντίδραση των αγορών, η ισοτιμία του ευρώ ως προς το δολάριο μειώθηκε κοντά στο 0,98. Ταυτόχρονα, η απόδοση των διετών κρατικών ομολόγων ενισχύθηκε κοντά στο 4,60%.
Παράλληλα, ο μετοχικός δείκτης S&P500 υποχώρησε κάτω από το 3800 και το spread των εταιρικών ομολόγων διευρύνθηκε.
Ηλίας Λεκκός Chief Economist Ομίλου Τρ. Πειραιώς