Δημήτρης Μαλλάς
Σε χρονιά σημαντικών αλλαγών στο τηλεπικοινωνιακό τοπίο εξελίσσεται το 2018. Η αρχή έγινε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πώλησης της Cyta Hellas στη Vodafone Ελλάδος και συνεχίζεται με τη διαδικασία που αφορά τη Forthnet, η οποία μέχρι το καλοκαίρι πιθανότατα θα έχει αλλάξει χέρια.
Το τίμημα για την πώληση της Cyta Hellas στη Vodafone Ελλάδος ανέρχεται σε 118,1 εκατ. ευρώ, στα οποία, όμως, περιλαμβάνονται και οι δανειακές υποχρεώσεις της πρώτης, οι οποίες εκτιμώνται ότι κινούνται στα επίπεδα των 60 εκατ. ευρώ. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως το τίμημα για τη Cyta Hellas αποτελεί κατά κάποιον τρόπο και πρόκριμα για εκείνο της Forthnet, αν και πρόκειται για δύο αρκετά διαφορετικές εταιρείες. Αν πάντως ληφθούν υπόψη τα αντίστοιχα δεδομένα τότε η αποτίμηση της Forthnet μπορεί να κινηθεί σε επίπεδα άνω των 300-350 εκατ. ευρώ με τις δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας πάντως να ανέρχονται στα 255 εκατ. ευρώ.
Η διαδικασία όσον αφορά τη Forthnet βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο του due diligence και ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η 23η Φεβρουαρίου. Όμως, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως θα δοθεί κάποια παράταση δεδομένου ότι η διαδικασία του due diligence κινείται με αρκετά αργούς ρυθμούς.
Προς πώληση είναι ο πλήρης έλεγχος της Forthnet καθώς οι πιστώτριες τράπεζες έχουν αποφασίσει να πουλήσουν τόσο τη συμμετοχή τους στην εταιρεία, η οποία ανέρχεται πλέον σε 32,8%, όσο και τις υπόλοιπες ομολογίες που διαθέτουν καθώς και τις δανειακές υποχρεώσεις του γνωστού τηλεπικοινωνιακού παρόχου. Πρακτικά, ο νικητής της διαδικασίας, την οποία «τρέχει» η Nomura International, θα αποκτήσει το 70% της Forthnet, η οποία υπενθυμίζεται πως έχει έναν δανεισμό που ανέρχεται στα 255 εκατ. ευρώ.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 7 ενδιαφερόμενα σχήματα. Ένα εξ αυτών αποτελείται από τις Vodafone Ελλάδος και Wind Ελλάς, οι οποίες κινούνται μαζί στην προκειμένη περίπτωση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένουν μέτοχοι της Forthnet, έστω και με χαμηλά ποσοστά.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν 6 επενδυτικά funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και φέρονται να συμμετέχουν στη διαδικασία του due diligence, για την οποία αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν παράπονα αναφορικά με τη διαθεσιμότητα εγγράφων και αρχείων. Τα ενδιαφερόμενα funds είναι το Apollo Global Management, η Providence, η Pillarstone, η Odyssey Consulting Management, η Golden Tree Asset Management και η Cyrus. Η Providence φέρεται να συνεργάζεται με τον όμιλο Antenna, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι Golden Tree και Cyrus είναι δύο εκ των τριών βασικών μετόχων της Wind Ελλάς. Η τελευταία μετά την «απώλεια» της Cyta Hellas είναι ο πάροχος που δείχνει να «χρειάζεται» περισσότερο τη Forthnet.
Η «μάχη» πάντως των ενδιαφερομένων έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Odyssey Consluting Management, μία εταιρεία που εδρεύει στην Κύπρο αλλά φέρεται να ελέγχεται από Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, που ζητά τον αποκλεισμό των Golden Tree, Cyrus και Providence, υποστηρίζοντας πως δεν έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές.
Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι το θέμα της Forthnet έφθασε μέχρι τη Βουλή με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριο Κάτση να καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, όπου κάνει λόγο για κίνδυνο περιορισμού και νόθευσης του ανταγωνισμού και ζητά να διασφαλιστεί η διαδικασία να εδράζεται σε δίκαιους κανόνες.
Το επικρατέστερο σενάριο μεταξύ των παρατηρητών της αγοράς είναι ότι η Forthnet θα καταλήξει στον έλεγχο κάποιου εκ των ενδιαφερόμενων funds, το οποίο στη συνέχεια θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της εταιρείας αλλά και των δανειακών υποχρεώσεων της ώστε να μπορέσει να την πουλήσει είτε ολόκληρη είτε τμηματικά. Πιθανότερος υποψήφιος αγοραστής σε αυτή την περίπτωση θα είναι κάποιος από τους υφιστάμενους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας. Σημειωτέον πάντως πως σε αυτό το σενάριο το μεγάλο ερωτηματικό θα είναι τι θα γίνει με τα τηλεοπτικά δικαιώματα που διαχειρίζεται η Forthnet και κυρίως αυτά της Super League.