Η μελέτη “The Future of Real Estate & Construction” που πραγματοποιήθηκε από την KPMG στην Ελλάδα, παρουσιάζει τις επιδόσεις του κλάδου παγκοσμίως και τις σχετικές μεταβολές του εξαιτίας σημαντικών γεγονότων της τελευταίας εικοσαετίας, όπως η Ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, η παγκόσμια οικονομική και μετέπειτα Ευρωπαϊκή κρίση, καταλήγοντας στην πανδημία και τις άνευ προηγουμένου επιπτώσεις της.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι πιέσεις που δέχεται ο κλάδος από το 2012 είναι πολυεπίπεδες και μεταφράζονται σε χαμηλές επενδύσεις και σημαντικές μειώσεις στην παραγωγικότητα, στους τζίρους και στο προσωπικό των εταιρειών. Η αλλαγή προς το καλύτερο που συντελείται από το 2018 είναι η αρχή μίας νέας εποχής, και παρόλο τον ερχομό της πανδημίας, ο κλάδος δείχνει τις αντιστάσεις και την ανθεκτικότητά του, κάτι που προσδίδει αισιοδοξία για την πορεία του στο μέλλον. Το σήμα για αυτό δίνουν τα μεγάλης εμβέλειας επενδυτικά πλάνα στους τομείς των logistics, data centers και των πράσινων κατασκευών.
Ο Αλέξανδρος Βελδέκης, Partner, Audit, KPMG στην Ελλάδα με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας σχολίασε «Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα μετά την επίδραση της πανδημίας, που φαίνεται να εξασθενεί, εισέρχεται σε μια μορφή ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζει μια σειρά από νέες προκλήσεις με κυριότερη τη διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, το αυξανόμενο κατασκευαστικό κόστος λόγω αύξησης πρώτων υλών και ενέργειας, την αβεβαιότητα από τις νέες γεωπολιτικές ανισορροπίες και τη δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού, στοιχεία που μπορεί να συντελέσουν στην εγκατάλειψη ή την αναβολή των κατασκευαστικών έργων. Αναμφίβολα, η επιτυχία των εταιρειών του κλάδου αυτού εξαρτάται από το κατά πόσον θα μπορέσουν να αντιδράσουν άμεσα στις τρέχουσες προκλήσεις και να τις αντιμετωπίσουν επιτυχώς.
Διάχυτη παραμένει η αισιοδοξία για τον κλάδο καθώς, μια σειρά από κολοσσιαία κατασκευαστικά έργα που ξεκινούν το προσεχές διάστημα σηματοδοτούν μια πρωτοφανή μελλοντική ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου που μπορεί να δώσει ώθηση, όχι μόνο στην κοινωνία μέσω νέων λειτουργικών υποδομών και θέσεων εργασίας, αλλά και στην ευρύτερη οικονομία με τη δημιουργία ενός ισχυρού επενδυτικού κλίματος».
Τα Βασικά σημεία της μελέτης είναι:
- Τιμές κατοικιών: Στην εποχή της πανδημίας, οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται. Παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η αποταμίευση των νοικοκυριών και το χαμηλό κόστος δανεισμού οδήγησαν τη ζήτηση σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά προ της πανδημίας.
- Πρώτες Ύλες: Η διαταραχή στην αλυσίδα αξίας και εφοδιασμού μαζί με την κορύφωση της ζήτησης στις υπηρεσίες κατασκευών και διαχείρισης ακινήτων αποτελούν, συνδυαστικά, δύο κρίσιμους παράγοντες των πρωτόγνωρων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και στα υλικά.
- Προοπτικές στον Ελληνικό κλάδο: Καθώς η ελληνική οικονομία οδεύει προς την κανονικότητα και η κυβέρνηση υλοποίησε μέσω παρεμβάσεών της πλήθος μέτρων που επικεντρώθηκαν στη στέγαση και τις υποδομές, ο κλάδος δείχνει τις αντιστάσεις και την ανθεκτικότητά του συνεχίζοντας την πορεία ανάπτυξής.
- Αναδυόμενα θέματα: Πράσινες Κατασκευές και σύγχρονα Data & Logistics Centers έχουν δώσει νέα πνοή και δυναμική στον κλάδο και παραμένουν στην μετά COVID-19 εποχή.
- Παράγοντες αλλαγής: Η ψηφιοποίηση, το internet of things, η τρισδιάστατη χαρτογράφηση / χαρτογράφηση και η εν γένει προσφορά υπηρεσιών που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα των κτηρίων, δίνουν το έναυσμα για ταχεία αλλαγή στον κλάδο των κατασκευών και ακινήτων.
- Καινοτομία: Η εμφάνιση ολοκληρωμένων συστημάτων PMIS, BIM και data analytics τοποθετούνται στην κορυφή των τάσεων καινοτομίας καθιστώντας τις επενδύσεις στον κλάδο αποδοτικές και βιώσιμες.