Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά συμμετείχε στη διαπραγματευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως εισηγήτρια της πολιτικής της ομάδας στους τριλόγους μεταξύ του Κοινοβουλίου του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την “Πράξη για τις υποδομές Gigabit” υπερψηφίστηκε χθες με συντριπτική πλειοψηφία στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ITRE.
Πρόκειται για έναν εξαιρετικά σημαντικό Κανονισμό, διότι διασφαλίζει το δικαίωμα στη συνδεσιμότητα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα νομοθετική πράξη θα τεθεί σε ισχύ 18 μήνες από την έναρξη ισχύος της, ενώ ορισμένες ειδικές διατάξεις θα αρχίσουν να ισχύουν αργότερα.
Όπως δήλωσε η Έλενα Κουντουρά κατά την ψήφιση της Πράξης για τις υποδομές Gigabit: «τα δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας gigabit είναι κρίσιμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είναι θεμελιώδους σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας και την πρόοδο της κοινωνίας, καθώς θα διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών και των επιχειρήσεων στη συνδεσιμότητα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ελλάδα, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατατάσσεται τελευταία με διαφορά, από όλα τα Κράτη-Μέλη την Ε.Ε, στην κάλυψη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (27,85% έναντι 73,42%), τη στιγμή μάλιστα που η προτελευταία χώρα, η Τσεχία έχει σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό. Η κάλυψη στην περιφέρεια, στις αγροτικές περιοχές και τα ελληνικά νησιά βρίσκεται σε ακόμη χειρότερο σημείο, καθώς έχει σημειωθεί μηδενική πρόοδος όσον αφορά στην κάλυψη οπτικών ινών για ταχύτητες gigabit.
Είναι επομένως επείγουσα ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνει κανείς πίσω. Για το σκοπό αυτό πιέσαμε και πετύχαμε την υιοθέτηση ειδικών διατάξεων για την προώθηση της συνδεσιμότητας σε αγροτικές, απομακρυσμένες περιοχές και νησιά. Η νέα νομοθεσία θα είναι υποχρεωτική για όλα τα Κράτη Μέλη και θα μειώνει τη γραφειοκρατία, απλοποιώντας τις διαδικασίες και επιταχύνοντας τη διαδικασία χορήγησης αδειών, ώστε οι φορείς εκμετάλλευσης να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην ανάπτυξη αυτών των δικτύων».
Συγκεκριμένα, ο Κανονισμός θα απλουστεύσει και θα μειώσει το αδικαιολόγητα υψηλό κόστος εγκατάστασης υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, το οποίο προκύπτει εν μέρει από τις διαδικασίες αδειοδότησης πριν από την εγκατάσταση ή την αναβάθμιση των δικτύων. Οι διαδικασίες αυτές εξακολουθούν να είναι πολύπλοκες, και πολλές φορές χρονοβόρες, και διαφορετικές μεταξύ των κρατών μελών. Επιπλέον, θα επιταχυνθούν οι διοικητικές διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών, και θα μειωθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τους φορείς εκμετάλλευσης και το δημόσιο τομέα, καθιστώντας έτσι τη διαδικασία εγκατάστασης ταχύτερη και πιο ομαλή.
Ορισμένες από τις θέσεις που στήριξε η Έλενα Κουντουρά και έχουν υιοθετηθεί στη θέση που θα υπερασπιστεί το Ευρωκοινοβούλιο στους τριλόγους είναι:
- Προωθούνται ειδικά μέτρα για την ταχεία ανάπτυξη αυτών των δικτύων στην περιφέρεια, στις απόκεντρες περιοχές, στους αυτοκινητοδρόμους και τα νησιά. Για να επιτευχθεί αυτό, σε ορισμένες περιπτώσεις οι υποχρεώσεις πρόσβασης θα επεκταθούν σε εμπορικά κτίρια σε περιοχές με κακή κάλυψη και σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δημόσια κτίρια διαθέσιμα για υποδομή υποδοχής. Διασφαλίζεται επίσης ότι τα κράτη μέλη θα παρακολουθούν και θα αναφέρουν την πρόοδο στην ανάπτυξη αυτών των δικτύων σε αυτές τις περιοχές.
- Επιπλέον, επιτεύχθηκε συμφωνία μετά από έντονη πίεση στο Συμβούλιο για τη σταδιακή κατάργηση των τελών για τις κλήσεις και τα SMS εντός ΕΕ, από το κράτος μέλος καταγωγής του κάθε πολίτη, σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος έως το 2029. Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, η προσωρινή συμφωνία προβλέπει τη συνέχιση της προστασίας των καταναλωτών, ιδίως για τους ευάλωτους χρήστες, επεκτείνοντας τα ανώτατα όρια τιμών, τα οποία επί του παρόντος ανέρχονται σε 0,19ευρώ ανά λεπτό για κλήσεις και 0,06 ευρώ ανά μήνυμα SMS.
- Ενισχύεται ο συντονισμός μεταξύ των δημόσιων αρχών κατά τη διαδικασία χορήγησης αδειών, ενώ παράλληλα απλοποιούνται και εξορθολογίζονται οι διαδικασίες χορήγησης αδειών, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη δικτύων.
- Προωθούνται μέτρα για την ψηφιοποίηση των πληροφοριών σχ
ετικά με τις υφιστάμενες φυσικές υποδομές, τα σχεδιαζόμενα δημόσια έργα και τις διαδικασίες χορήγησης αδειών, επιτρέποντας στους φορείς εκμετάλλευσης να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τον προγραμματισμό της ανάπτυξης δικτύων. - Περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για τη διευκόλυνση του συντονισμού της ανάπτυξης της φυσικής υποδομής. Αυτά τα μέτρα διευκολύνουν τους φορείς εκμετάλλευσης να επαναχρησιμοποιούν τις δημόσιες υποδομές και χώρους, για την εγκατάσταση στοιχείων ψηφιακών δικτύων, μειώνοντας τελικά το κόστος της εγκατάστασης.